reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2015

I wiecie co? Odkryłam, że od paru dni macica mi się stawia... Po 2-3 x dziennie i zupełnie bezboleśnie .... Dobrze to czy źle?

A kestes pewna ze to stawianie sie a nie dzodiis sie wypycha ? Bo na stawianie to zwieksz dawke magnezu do 6 tabletek na dobe mozesz spokojnie. Tylko jak to nie boli nie masz takiego uczucia jakby brzuch mial sie odlaczyc od ciala to mpze jednak to dzidzius :)

reklama
Moja głowa na szczeście po porannym strajku wróciła do normy.

Dziewczyny czy śpicie jeszcze na brzuchu? Bo ja nadal śpię i nie wiem czy można, w poprzedniej ciąży dość szybko zaczął mi brzuch przeszkadzać więc nie było problemu a teraz nic mogę spać jakby nigdy nic.

A na badania na toxo i VDRL trzeba być na czczo? Wydaje mi się że nie ale na 100% nie jestem pewna.

Ja spoe jak sie w nocy zapomne. Ale wieczorem mi juz przeszkadza tylko rano mi zmniejsza soe brzuuch i moge spac :) czytalam ze jakbys nawet na takiek pileczce spala to dziecku krzywdy nie zrobisz bo go wody plodowe chronia.
Do wymienionych bdac nie trzeba byc naczczo bo o ile pamietam vdrl to tez jakas choroba...

No właśnie z tym cisnieniem tez różnie raz mam 135/80 a zA chwile 120/55 szok, zwykly parecetamol na mnie nie dziala a co myslicie o apapie extra? Pomagal mi ale boje sie teraz wziąć.

To jest to samo tylko w wiekszej dawce. Wiec mozesz brac tylko to tak jakbys naraz lykla 2 tabletki. Teoretycznie dawka dobowa dla ciezarnych jest taka sama jak dla nie ciezarnych czyli 8mg

kokardkaa ja właśnie nie miałam tej poduszki, mam inne podłużne ale niewygodnie mi było.

Beata ja nie biorę magnezu. Podpytaj w aptece jakiś z dużą zawartością magnezu w mg w rozsądnej cenie. Wybór jest ogromny na rynku. No i pomyśl o diecie bogtej w magnez. Dieta potrafi dużo zdziałać.

Dziewczyny pijecie kawę kofeinową. Ja grzeszę rano i z 1 łyżeczki sobie robię. W knajpkach zawsze biorę bezkofeinową.

Lepiej pij normalna kofeinowa parzona niz bezkofeinowa czy rozpiszczalna bo to chemiczny syf. Jedna filizanka dziennie wedlug ginekologow nie ma wplywu.

A kestes pewna ze to stawianie sie a nie dzodiis sie wypycha ? Bo na stawianie to zwieksz dawke magnezu do 6 tabletek na dobe mozesz spokojnie. Tylko jak to nie boli nie masz takiego uczucia jakby brzuch mial sie odlaczyc od ciala to mpze jednak to dzidzius :)
Pewności nie mam, ale skojarzylam to co się dzieje ze stawianiem się macicy :-( zresztą sama już nie wiem... Mówisz, że to uczucie jakby brzuch chciał się odłączyć? jak już mówiłam raz robi się jakaś nienaturalna gula innym razem jest płasko ale za każdym razem to bezbolesne, ale raczej nie przyjemne uczucie kamienia w brzuchu... I sama już nie wiem... :( będę obserwować... Bo co mi pozostaje... :-(

Jak sie wybrzusza to to dzidziis napewno. Jak masz plasko to tez moze byc dziecko bo w poprzek sie moze pchac. Wiesz jak sie brzucj stawia to to takie uczyucie wlasnie kamienia takiegi tkliwego, jakby brzuch ci ktos doczepil do ciala. Trwa to chwile i jest nieprzyjemne, moze to nie bol ale takie jakby skorczowe. Poza tym pomaga odpoczynek na to. Stawiane takie mocne jest niebezpoeczne bo mi sie szyjla skrocila wyraznie pp tym jak jeden dzien sie przeforsowalam w poerwszej ciazy i zadowolona do gina ze mnie tak bola dziwnie brzuch jak kamien. Dostal zrype, tone magnezu i nakaz sie nia na dupie albo lezenia. Ale to bylo kolo 20 tyg. Teraz czuje stawianie ale regulernie brany magnez niweluje go calkowicie.

To ja u siebie nic już nie rozumiem... Za zasługą krwiaka od ponad miesiąca biorę magnez regularnie razem z progesteronem, leże praktycznie cały czas, bo wstaje tylko przygotować sobie coś do zjedzenia, do łazienki za potrzebą i pod prysznic a resztę czasu spędzam w łóżku i skąd to?! :-(

Z racji tego że już po północy i dziś zaczynamy 16tc weszłam na kalendarz ciąży babyboom i znalazłam:

"Dno macicy znajduje się w połowie wysokości pomiędzy kością
łonową a pępkiem. Możesz już odczuwać niebolesne, szybkie
skurcze macicy (zwane skurczami Braxtona Hicksa), którymi Twoje
ciało przygotowuje się do porodu. Jeśli odczuwasz je częściej niż 5
razy na godzinę, jeśli pojawiają się regularnie i towarzyszy im ból
pleców lub skurcze podbrzusza, skontaktuj się z lekarzem."

Trochę mi ulżylo, bo 2-3 dziennie to nie 5 w ciągu godziny ;-)

reklama
asiaf ten apap ma jeszcze kofeine w sobie i stąd to moje przewrażliwienie a dzisiaj w nocy tak mi serducho waliło, że musiałam brać validol-ziołowy lek na uspokojenie bo myślałam, że wykituje...nie wspomne , że głowa boli nadal :no:

Do góry