reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mądrości doświadczonych mam ;)

AsiaL88 - ja nadal pracuję ale miesiąc temu zaniosłam zaświadczenie o tym, że jestem w ciąży. Nie jestem jednak na L4 więc nie wiem jak wygląda wynagrodzenie :/

reklama
Ja tak od siebie o kupie ;) przy noworodku nie biegniecie odrazu zmieniać pieluchy jak zrobi. Kupa idzie na raty i można nią nie źle oberwać ;) dajcie chwilkę na dokończenie dzieła ;)

Co karmienie na początek. Później już rzadziej np co drugie. A szybko przeszłam na nocki bez przewijania. Moja miała nie całe 5 miesięcy jak mogłam spokojnie zostawić ją na nic w pampie. Całe noce wtedy już przesypiała. Jak miała 3-4 miesiące to przewijałam raz albo dwa. I w sumie karmiłam 3-4 razy. Każde dziecko inne ale jak nie będzie skłonności do odparzeń to szybko ten problem mija ;)

Mój szybko przestał robić kupę w nocy i też dawałam spokój bo go przebieranie budziło.
a w dzień bardzo często zmieniałam zresztą robił co karmienie a jadł często ;)

O, fajny wątek :) jeśli pozwolicie, dorzucę kilka swoich mądrości, dzisiaj a propos porodu:
- jeśli będziecie mieć wybór, wybierzcie nacinanie krocza. Ja przy pierwszym porodzie miałam ochronę krocza, wszyscy w szpitalu byli bardzo z tego dumni, ale mnie bolało przez 3 miesiące. Po drugim porodzie, z nacinaniem, na drugi dzień mogłam normalnie siedzieć
- rodziłam w Warszawie na Inflanckiej, nie miałam swojej położnej, ale za obydwoma razami opieka położnych była super
- po porodzie niesamowicie puchną stopy. Warto sobie kupić jakiś krem/żel chłodzący przeciwko opuchliźnie. Ja się nie mieściłam nawet do kapci, chociaż w ciąży nie puchłam.

AsiaL, na L4 ciężarne mają 100% płatne.

Co do przewijania, to u mnie też przed karmieniem zmieniałam. Odkąd skończył 2 miesiące to zaczął przesypiać noce, więc nie zmieniałam i kupy już w nocy nie robi.
W lato miał odparzenia, to wtedy przed naszym pójściem spać jeszcze go przewijaliśmy. Bo on idzie koło 19:00-20:00.

Ja nie spuchłam po porodzie, więc nie ma chyba reguły i zależy od organizmu. Takie różniaste kremy to może zawsze ktoś w każdej chwili kupić, więc chyba nie ma sensu robić zapasów.

Jeszcze jedno mi tak przyszło do głowy. Nie budźcie dzieci w nocy na jedzenie. Potem się przyzwyczają i będzie problem. Chyba, że dziecko chore to inna bajka, ale zdrowe wie kiedy i ile ma jeść.

reklama
Do góry