Poli dzięki:** czytalam ten fragment i doczytaam jeszcze, że jakbrzuch nie twardnieje to jest to niegroźne, ale wiesz opinia lekarza że jest oki zawsze bardziej pomaga
) a Tobiebrzuch twardnieje?
Jasne, lekarz wie lepiej przecież
Może da Ci luteinę? Ja biorę 2x2. Co do twardnienia, mam wrażenie, że czasami wieczorem- tylko nie wiem czy to nie wzdęcia. Bardzo ciężko mi je odróżnić w ciąży, a może to brzuch się napina? Mi gin kazał w poniedziałek zadzwonić i powiedzieć czy coś się zmieniło po asparginie i nospie.
Znalazłam tez to:
Najczęstszą przyczyną skurczów i bólów brzucha jest prawidłowo rozrastająca się macica. Na początku ciąży często pojawiają się bóle podobne do bólów menstruacyjnych. Może pojawić się
kłucie w podbrzuszu i uczucie jakby „rozrywania” w kroku. Tego typu bóle brzucha wynikają z przekrwienia tkanek spowodowanego działaniem podwyższonego poziomu progesteronu we krwi. Ponadto, powiększająca się macica pociąga więzadła maciczne. Ból może się pojawiać w pachwinach, raz z jednej, raz z drugiej strony lub obustronnie, z różnym nasileniem. Gdy bóle są bardzo mocne i występują po prawej stronie, mogą zwiastować zapalenie wyrostka robaczkowego.
Bóle kłujące, występujące w pierwszym okresie ciąży i zdiagnozowane przez ginekologa jako normalne, mogą pojawiać się do połowy trwania ciąży.
Bardzo niebezpieczne są
bóle w dole brzucha objawiające się jego drętwieniem. Jeśli kobieta czuje, że ból ustępuje, ale podczas wstawania do pozycji stojącej ma wrażenie jakby brakowało jej skóry, jakby skóra się nadmiernie naciągała, powinna natychmiast skonsultować się z lekarzem. Takie objawy są szczególnie niebezpieczne, jeśli występują po odpoczynku nocnym. Kiedy
brzuch ciężarnej twardnieje, ona sama ma wrażenie spinania, oznacza to, że coś jest nie w porządku.