reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2013

ja w pierwszej ciąży nie brałam witamin bo po wszystkich wymiotowałam. zresztą lekarz mówił, że jak wyniki są dobre, a ja się rozsądnie odżywiam to witaminy nie są konieczne. wystarczy pilnować co się je. powiem szczerze, że tą ciążę też bym chciała przetrwać bez witamin bo one tylko zakłócały pracę mojego żołądka...
a co do brzuszka to jeszcze nie widać. nadal chodzę we wszystkich normalnych ciuchach choć podobno w drugiej ciąży wcześniej widać brzuszek więc pewnie lada chwila coś się zacznie zmieniać

reklama
Czesc !

podczytuje was ale z pisaniem gorzej :eek:
mi zamiast coraz to lepiej to jest coraz gorze, dzis o 13 dopiero sie do pionu podnioslam, jest mi tak niedobrze ze nie wiem co z soba robic, muli mnie nawet w nocy :-(
w poniedzialek ide do lekarza mam nadzieje ze z Kropka wszsystko ok, ostatnio straszne sny mnie mecza :confused2:

ide na gotowanego ziemniaka, moze jak cos zjem przestanie mi sie krecic w glowie :wściekła/y:

witam nowe mamy :-D fajnie ze nas coraz wiecej :-D

witam :)

z tymi badaniami to jest tak:
standardowo robi się:
-usg 12-14 tydzien (sprawdzanie przeziernosci karku)
-usg 18-22 tydzień (połówkowe).

jesli w któryms z badań jest cos niepokojącego- to lekarz zaleca dalsze badania (pappa, punkcja- czyli te inwazyjne badania genetyczne).
w przypadku skierowania od lekarza (jesli są nieprawidłowosci i trzeba robić dalsze badania)- nie płaci się za te badania.

oczywiście jesli ktoś chce - tez mozna zrobić te badania inwazyjne (nie wiem jak z odpłatnoscią wtedy).

wskazania do badań: wiek, choroby genetyczne w rodzinie, złe wyniki usg.

badnia inwazyjne (punkcja) niesie za soba ryzyko poronienia (male- ale sporo osób właśnie dlatego rezygnuje z tych badań, boi sie ryzykować).

Ja na koniec lipca mam usg 12-14 tydzień. od razu robie tez test pappa (pappa to zwykłe badanie z krwi). Czytałam że pappa często wychodzi że coś zle- ale to jeszcze nie oznacza że coś nie tak z dzidzią.
Powinnam zrobic tez punkcję- ale jeśli pani doktor na usg nie dopatrzy się niczego niepokojącego- nie będę robić punkcji. Boję się tego ryzyka poronienia :-(

co do witamin- ja na razie nie biorę. dzis pytałam lekarza- powiedział że mogę jesli bardzo chcę. czyli nie biorę. Dodam jeszcze że ja w codziennym zyciu nie stosuję ZADNYCH suplementów, nie widzę sensu faszerowania sie sztucznizną. Jeśli lekarz zaleci- to wtedy będę łykać :)

pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Ostatnia edycja:
Co do USG to ide na normalne gdzie zbada dr przeziernosc, sprawdzi kosc nosowa poki co nie nakrecam sie testami pappa, usg genetycznym itp. Nie ma co o tym myslec narazie za duzo ;)
Pierwsza od nas idzie Bella widze bo juz u niej 11 tc, alez to leci szybko ! ja pojde pewnie na poczatku sierpnia :)

Czesc !

podczytuje was ale z pisaniem gorzej :eek:
mi zamiast coraz to lepiej to jest coraz gorze, dzis o 13 dopiero sie do pionu podnioslam, jest mi tak niedobrze ze nie wiem co z soba robic, muli mnie nawet w nocy :-(
w poniedzialek ide do lekarza mam nadzieje ze z Kropka wszsystko ok, ostatnio straszne sny mnie mecza :confused2:

ide na gotowanego ziemniaka, moze jak cos zjem przestanie mi sie krecic w glowie :wściekła/y:

witam nowe mamy :-D fajnie ze nas coraz wiecej :-D

Biedna, Ty dalej z mdłościami się męczysz.. Co do snów to mam to samo, codziennie bardzo dziwne i mega realistycznie:)

cześć dziewczyny, pisałam już wcześniej ale teraz postanowiłam zacząć jeszcze raz- tym razem regularnie ;)

co do usg to ja idę 20 lipca- to będzie 13 tydzień ciąży. Nie możemy się doczekać...

Wydaje mi sie, ze w tej rozmowie nikt nikogo nie ocenial, dziewczyny zapytaly o opinie i kazda podala swoja, pytanie bylo tylko o witaminy a nie o leki niezbedne nawet w ciazy takie jak na tarczyce, cisnienie czy astme. Mysle ze to byla zwykla wymiana indywidualnych opinii i nikt nie czuje sie urazony, mam nadzieje:)

calogera ale tu chyba nikt nikomu nic z tymi witaminami nie narzuca co? każdy powiedział co myśli, określił się czy sam bierze i tyle. każda sama musi o tym zdecydować.
choć dla mnie i tak jest różnica w braniu leków np. na tarczycę , a witamin (tarczyca to mus, a witaminy to wybór). są takie osoby, które nie chcą ich brać, a są też takie które nie mogą. ale nie chodzi o to, żeby się wykłócać kto ma racje.

reklama
calogera było pytanie są odpowiedzi, to jest forum. Chyba że ma to być klub wzajemnej adoracji ?!

co do snów ... też to mam, nie raz ostatnio się w szoku i zestresowana budzę ... pewnie hormony

Do góry