reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2012

Ja poprosiłam tate zeby mi wyslala z Polski herbatki na lakatacje z herbapolu - sama nie podaje malej herbatek granulowanych-chyba ze wiem ze ma problem z kupka to wtedy 30ml-rumianek z herbapolu.
Na codzien sama pije herbatki ziolowe i mysle ze przez mleko dostaje i mala ziolka.

Dziewczyny!

Czym odróżnić podrażnienie na pupie od pampersa a od normalnego podrażnienia od kupy?
Mój od urodzenia ma czerwoną pupę, masę maści, kremów już wypróbowałam. Tylko tormentiol pomógł - odstawiłam i problem wrócił. A przecież non stop tormentilem smarować nie będę! Czy to wina pampersów? Używam na zmianę pampersy, pampersy premium care i dada. Od 4 dni nie używam tormentiolu i problem wrócił. A dziecka mi tak szkoda :-( Nie wiem co mam już robić z tą pupcią...
Moja Corcia 1 miała uczulenie na pampersy huggies i byly to male czerwone drobne krosteczki na podraznionej czerwonej skorce , albo jeszcze moze miec uczulenie od chusteczek nie koniecznie od pampersow?
Musisz sprawdzic uzywajac dluzej jednych pampkow :tak:
A moja Jessie miala kilka dni temu uczulenie na krem sudocem robilo jej sie odparzenie..odstawilam i zaleczylam bepanthenem. i dzis ma super miekka i gladziutka i biala skorke:sorry2:

Kiedys taka dziewczyna mi poradzila zeby posypywac maka ziemniaczana pupcie zamiast kremow i duzo wietrzenia ..na odparzenia. moze tego wyprobuj?

My tez sie kapiemy co drugi dzien chyba ze bardzo duzo ulewa przez dzien i duzo kupek zrobi to wtedy sie kapiemy codziennie.

Ostatnia edycja:
reklama
Chyba tak zrobię będę na tych pampers premium care cały czas... kurcze no zobaczymy. Acha, ja wietrze mu pupę przy każdej zmianie pieluszki plus godzinka wieczorem. No i chusteczek nie używam tylko wodą mu pupę przemywam

cyśka, pluszacze - to moga być hemoroidy wewnętrzne, ich nie widać ale boli a szczególnie przy akcjach łazienkowych. Czopki powinny załatwić sprawę.

wydaje mi sie, że przyczyna ulewania u nas jest zbyt łapczywe jedzenie, wczoraj przypilnowałam żeby nie jadła tak, przerywałam jej, uspokajałam i....całą noc i do teraz nie ulała jeszcze:).
Nocki mamy boskie, wczoraj zasnęła dość póżno koło 22 bo późno kąpalismy (mąż był na meczu i ja kładałam starszą a młodszą kapaliśmy później). Obudziła sie 3.30 i potem dopiero po 7, zjadłyśmy i spałyśmy (ja do 10, młoda do 11:szok::-D:-D). PO jedzeniu i odbiciu zasypia od razu:).

Ja jeszcze nie mam tak idealnych nocek jak Arlij jednak mogą nawet u mnie zostać takie jakie są :-p chodzi głównie o usypianie tuż po odbiciu :-) mała usnęła po 21 potem wstała przed 2 i ostatnia pobudka przed 6. Później zaczęły się problemy z usypianiem, ale w końcu dała za wygraną i teraz sobie śpi, choć niespokojnie, bo za drzwiami walą młotami (robią jeszcze piony sąsiadom :dry:) ale dobrze :cool2: potem remont klatki schodowej i centralne. Może w końcu będzie cieplej ;-)

Wysłałam Eryka po becikowe :-p trzeba w końcu złożyć wniosek, szczególnie w naszej sytuacji każdy grosz się przyda. I poprosiłam by dowiedział się o te dodatkowe becikowe i zasiłek-możemy czy nie możemy dostać.

O. Powiedzcie mi czy ktoraś z Was zgłaszała już dziecko do ZUS za pośrednictwem pracodawcy? Moja menago mówi, że mam dać oryginał aktu urodzenia, że to mus. To prawda? Czy wystarczy kopia?

w mojej pracy zażyczyli sobie oryginał aktu urodzenia do macierzyńskiego... :wściekła/y: cholera, kopia im nie starczyła :wściekła/y::confused: to 22 zł kosztuje, za dużo żeby tak szastać tymi kopiami :no: bo jak zgłoszenie do zus też oryginał? czy można im odebrać ten oryginał? są jakieś przepisy....?

Isia zazdroszcze takich temperatur - u nas szaruga, mała zaczęla kasłać i ma katarek więc dzis u lekarza byłyśmy ale na szczęście w płucach czysto.

ArliJ
u nas mała dziś prawie całą noc u nas przespała w łóżko więc i tak karmiłam ja na leżąco bo nie miałabym siły do niej wstawać. Wieczorem miałam 39 stopni więc mąż poleciał po Paracetamol do apteki i na szczęście spadło, ale piersi dalej bolą, a gorsecik taki: Orirose Gorset BODY bielizna wyszczuplająca L/XL (2181714204) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

geniusia masowanie pomaga bo już jest lepie, z tej pieluchy w zamrażarce też skorzystam, ale kapustę sobie odpuszczę bo mąż bardzo wyczulony na brzydkie zapachy:/

magdabb
nie Ty jedna nie ćwiczysz, też chętnie wzięłabym sie za swoją figurę, ale teraz dopadło mnie choróbsko, a że mała często na rękach, to jak mam tylko chwilkę to biore się za porządki w domu. Ostatnio nie ma mowy o odpoczynku.

cyśka tak z opisu to to właśnie mogą być hemoroidy tylko wewnętrzne.

Susi staram się unikać jak mogę antybiotyków, więc na razie próbuję metody domowe, ale jak widać na Twoim przykładzie nie zawsze to skutkuje. Oby tym razem antybiotyk Ci pomógł bo 3 razy w ciagu zaledwie miesiąca to dosyc sporo.

Dee nic się nie stanie jak jeden dzień malutka się nie wykąpie. Na dobrą sprawę chodzi o pewien rytuał bo dziecie lepiej po tym śpi. Ale tak czy siak może spróbuj sama - jesli dobrze się czujesz. A wodę do wanienki można nalewać partiami jak juz stoi w pokoju. U nas nie ma tego problemu bo kapiemy w łazience. Też już pare razy myłam bo czasem jakbym miała czekać az mąż się za to weźmie to sie nie doczekam.

krisowa ja zasypiam jak mała z nami w łóżku lezy, jak karmie na siedząco w fotelu to nigdy ale moja tez więcej jak 10 minut nie ciagnie.

u nas nawet nikt nie wspomina o dokarmianiu bo karmienie piersia jest dla wszystkich tak oczyswiste że po co. Jak musze coś załatwić to małej odciagam mleko żeby miała mimo ze mnie nie ma. Jedno co to przy synku ginekolog ze zdziwieniem mnie zawsze pytał: "to Pani jeszcze karmi"???
a apropos ginekologa jak jest z płodnością po porodzie? nie bardzo wierzę laktacje jako metodę antykoncepcyjną, będę pewnie chciała brać cerazette czy coś podobnego ale to przeciez nie działa tak od razu chyba?

lady87 spróbuj innych pieluszek, moją małą Pampersy też uczuliły. Miała drobna wysypkę ale to nie jest regułą.

ja dzisiaj jestem wk****na... dopiero mialysmy problem z oczkiem to teraz te uszka, a dzisiaj wstala i cale lewe policzko obsypane w krostki ( czerwone). z tego co wyczytalam to tradzik niemowlecy i gdy bedzie przebywac w chlodnym pomieszczeniu to przygasnie. wiec, co? ubralam ja i na pole... niestety przy drzwiach przypomnialam sobie ze czekam na dostawce czesci do auta:/ mala ubrana, ja tez wiec zeszlam z nia pod klatke po 30min mi sie znudzilo i mala wynioslam na gore w gondolii i smacznie spi kolo okna. no a krostki faktycznie troszke przygasly.. dla pewnosci wzielam wizyte u pediatry bede spokojniejsza!! martwia mnie bardziej te uszka niz tradzik.... skorka sie luszczy mimo tego ze nawilzam:((( lekarz powie ze zaniedbuje dziecko jak to zobaczy:((( ehh mam zly nastroj i jakies wyrzuty sumienia ze nie umiem o nia dobrze zadbac!!!ale naprawde sie staram:(( dobrze miec blisko mame albo przynajmniej zeby mogla przyjechac od czasu do czasu, a w tym naszym malym grajdolku nawet miejsca nie ma:(( nie wspomne juz o znajomosci jezyka fr, wtedy wszystko sama bym zalatwiala!! chociaz robie kroki do przodu bo juz wizyte dzwonie umawiac sama:) wiec 17.45 spotkanie z doktorem.....
no to sie wyzalilam:/ czekam dalej na ta przesylke.......
milego dnia!!

Dee- doszła wtedy jeszcze do Ciebie moja wiadomość na priv?

Jak to jest z tym karmieniem piersią a seksem/zajściem w ciąże. Położna mi mówiła, że jak się karmi piersią to okres się dostaje po 6-9 miesiącach od porodu/cc. Odnośnie seksu bezpiecznego , że się w ciąże nie zajdzie to jeśli przerwy w karmieniu nie są większe jak 6 godzin. Że karmić trzeba regularnie czyli co jakieś 3 godziny to że zapobiega to ciąży. Jak to jest? A Wy jakie macie info na ten temat. Ja to szczerze mówiąc jakoś się boję w takie teroie wierzyć. To znaczy jakbym była po natuarlanym porodzie to bym się nie bała praktykować ale po cc się boję.

mama blaneczki..będe tez mysleć....:-) mój dzid spał na werandzie a ja latałam po ogrodzie z sekatorem...w kapturze i polarach bo pi..dzi u nas jak w kieleckim

co do becikowego drugiego jak dochód nie przekracza to dostaniecie dee

genia..mnie tez już pozabierali akty urodzenia..wszystkie..a mąż się zastanawia czy ksiądz nie będzie jeszcze chciał........

lady u mnie miała uczulenie chyba....od chusteczek pampers...mam fajna maść sudopanthen... działa rewelacyjnie

magdabab a czemu nie posmarujesz tych łuszczących uszek...?ja parafinką smarowałam..mojemu w ogóle całe ciałko się łuszczyło...delikatnie masowałam pieluszką w kąpieli...potem masażyk z parafinka...a teraz nie smarje po kąpieli codziennie...kąpię w Hipp a potem tylko bużkę w razie potrzeby..smaruję ciałko jak widze potrzebę..by skórka oddychała..zostało mojemu na główce troszkę do złuszczenia...a swoją drogą to współczuje sama zagrabanicom....jak mówią...ech..i język kłopot..na pewno nie jest Ci lekko

kobity a nagrywałyście bąbli jak je karmicie np. po kąpieli my wczoraj spróbowaliśmy..łomatko on tak pięknie głośno łyka..sapie...cudo!!!!

a co do kosmicznych dżwięków mąż stwierdził, że chłopaki tacy głośni nie byli przez sen..a ten jak się przeciąga..warczy...:szok:

reklama
Planujemy kupić małemu leżaczek.Ale nie jakiś taki z bajerami, wibracjami itp.tylko raczej coś bardziej prostego i niedrogiego...bo wiadomo że to posłuży tylko jakiś czas a potem do kąta.Polecicie coś???
My dostaliśmy taki: ORYGINALNY FISHER PRICE LEŻACZEK BUJACZEK + GRATIS (2190252834) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
bardzo fajny od urodzenia do 3 latek może służyć i nie drogi jest. Ma wibracje, ale nawet nie kupiłam baterii do tego dziadostwa bo uważam, że to zbędny bajer.

Jak to jest z tym karmieniem piersią a seksem/zajściem w ciąże. Położna mi mówiła, że jak się karmi piersią to okres się dostaje po 6-9 miesiącach od porodu/cc. Odnośnie seksu bezpiecznego , że się w ciąże nie zajdzie to jeśli przerwy w karmieniu nie są większe jak 6 godzin. Że karmić trzeba regularnie czyli co jakieś 3 godziny to że zapobiega to ciąży. Jak to jest? A Wy jakie macie info na ten temat. Ja to szczerze mówiąc jakoś się boję w takie teroie wierzyć. To znaczy jakbym była po natuarlanym porodzie to bym się nie bała praktykować ale po cc się boję.
Mi mój ginekolog powiedział na kontroli, że okres mogę dostać za jakieś 6-9 miesięcy... ale płodna to mogę być już teraz i od razu pytał czy chce antykoncepcje jakąś od niego.

A wracając do karmienia piersią... kurcze dziś mały cały czas na cycu. Dzień cyca ma. Zaśnie... odstawiam go... 10-20 minut i znów chce cyca. Ale dobrze... może rozbuja mi te mleczarnie i będę mogła spełniać funkcję matki w 100%... bo już powoli zaczynało mnie to dołować, że kurcze nawet swojego dziecka wykarmić nie potrafię...

Ostatnia edycja:
Do góry