reklama
irtasia27
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
Jest roznicaczy plazma czy lcd kumasz;-):-)
agusia9915
Matka wariatka
no własnie a przeciez o to pytałas;-)ale jak czymś walniesz to nie ma różnicy czy to była plazma czy lcd
irtasia27
Lcd ma calkiem inny kineskop od plazmy syn mojej szwagierki porysowal drutem i to gleboko plazme i nic sie z kolorami nie staloale jak czymś walniesz to nie ma różnicy czy to była plazma czy lcd
witam ;-)
agusia9915
Matka wariatka
porysował a rzuciłLcd ma calkiem inny kineskop od plazmy syn mojej szwagierki porysowal drutem i to gleboko plazme i nic sie z kolorami nie stalo
tak apropo plazmy sa mniej wytrzymałe (jesli chodzi o długo wiecznosc)
irtasia27
poczytaj od poczatku i przepraszamk ze sie udzielilamto w takim razie po co pytałaś Tycię czy ten stary to plazma czy lcd? ;-)
Agusia ma rację, bardziej wytrzymałe są LCD niż plazma, jeśli chodzi o długowieczność. W plazmie piksele wypalają się z czasem. Gdy na plaźmie przez długi czas wyświetlany jest ten sam nieruchomy obraz, zostaje on na stałe utrwalony w fosforze. Gdy potem obraz się zmienia, to w tle widać poprzedni obraz, jak gdyby został zapisany na ekranie. Spowodowane jest to przedwczesnym zużyciem się luminoforu, który na skutek ciągłego używania szybciej zużywa się i staje się mniej wydajny.
Poza tym w plaźmie nic już nie wymyślą nowego, nie są w stanie udoskonalić, a LCD są cały czas udoskonalane.
Nie mówię, że LCDki nie mają wad - np kąt widzenia jest w nich słabszy od plazmowych. Jednak ja nadal bym wybrała LCDka.
A co do uderzeń to i plazma i LCD się rozwali jeśli uderzenie będzie mocne, trwalsze na uderzenia są tylko stare szklane telewizory
Poza tym w plaźmie nic już nie wymyślą nowego, nie są w stanie udoskonalić, a LCD są cały czas udoskonalane.
Nie mówię, że LCDki nie mają wad - np kąt widzenia jest w nich słabszy od plazmowych. Jednak ja nadal bym wybrała LCDka.
A co do uderzeń to i plazma i LCD się rozwali jeśli uderzenie będzie mocne, trwalsze na uderzenia są tylko stare szklane telewizory
Ostatnia edycja:
agusia9915
Matka wariatka
;-)
irtasia27
Zgadzam sie z tym co piszesz i do tego plazmy biora wiecej pradu niz lcd ale kolory na plazmie sa lepsze i tego mi nikt nie powie bo mam porownanie i ekrany sa calkiem inne i LCD sa bardziej delikatne ale kazdy ma prawo wyboru i stoje przy swoimAgusia ma rację, bardziej wytrzymałe są LCD niż plazma, jeśli chodzi o długowieczność. W plazmie piksele wypalają się z czasem. Gdy na plaźmie przez długi czas wyświetlany jest ten sam nieruchomy obraz, zostaje on na stałe utrwalony w fosforze. Gdy potem obraz się zmienia, to w tle widać poprzedni obraz, jak gdyby został zapisany na ekranie. Spowodowane jest to przedwczesnym zużyciem się luminoforu, który na skutek ciągłego używania szybciej zużywa się i staje się mniej wydajny.
reklama
Dla chętnych dobry wg mnie artykuł uczciwie przedstawiający zalety i wady LCD i plazmy :-)
Plazma a LCD - porównanie
Plazma a LCD - porównanie