reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2023

Dziewczyny, chyba mam głupie pytanie. Mam bardzo duży problem z mięsem i w ogóle białkiem zwierzęcym. Czy macie jakieś sposoby na to? Coś można suplementowac? Wpadłam na pomysł odżywki białkowej, ale nie można. Na sama myśl o mięsie, jajkach itp. Jest mi nie dobrze.
mnie od mięsa odrzuciło w każdej ciąży, niestety miało to wpływ na spadek hemoglobiny i dużo żelaza musiałam łykac :( , ale nie byłam w stanie się zmusić do zjedzenia mięsa..

reklama
mnie od mięsa odrzuciło w każdej ciąży, niestety miało to wpływ na spadek hemoglobiny i dużo żelaza musiałam łykac :( , ale nie byłam w stanie się zmusić do zjedzenia mięsa..
Jeśli chodzi o podbicie hemoglobiny w ciąży to polecam natkę pietruszki. Nie jem mięsa od 17 lat, zawsze miałam hemoglobinę w normie, aż do czasu ciąży. Poziom hemoglobiny zaczął mi spadać, ale zaczęłam jeść natkę pietruszki na potęgę, na kanapkach i hemoglobina wróci do normy, sama lekarka była w szoku, także bardzo polecam :) nie brałam przy tym żadnych tabletek z żelazem;)

ale to nie mówię o tych w drugim trymestrze,bo pisze,że masz też w pierwszym trymestrze inne skurcze Alvareza,a te braxtona to wiadomo nie teraz . Możliwe ,że wiązadła ja wtedy czuję takie ciągnięcia w dole i jajnik mnie boli . Nie wystrasz się jak czasem poczujesz rwanie w pachwinach,bo to też zazwyczaj rozciągająca się macica i wiązadła ciągną
Wyczytałam., że te skurcze Alvareza też od 20 tc, dlatego napisałam, że za szybko.
Tyle dziwnych dolegliwości, że nie wiadomo czy się martwić czy to normalne, jeśli jest się w pierwszej ciąży 🤭

Jeśli chodzi o podbicie hemoglobiny w ciąży to polecam natkę pietruszki. Nie jem mięsa od 17 lat, zawsze miałam hemoglobinę w normie, aż do czasu ciąży. Poziom hemoglobiny zaczął mi spadać, ale zaczęłam jeść natkę pietruszki na potęgę, na kanapkach i hemoglobina wróci do normy, sama lekarka była w szoku, także bardzo polecam :) nie brałam przy tym żadnych tabletek z żelazem;)
tak, moja kuzynka tak sobie podjadala natkę całą ciążę ;) ja niestety nie lubię., ale dobrym rozwiązaniem jest też zakwas buraxzany, też

tak, moja kuzynka tak sobie podjadala natkę całą ciążę ;) ja niestety nie lubię., ale dobrym rozwiązaniem jest też zakwas buraxzany, też
zakwas z buraków i dla mnie to jest pycha :) naturalnie najlepiej...suplementacja żelaza niestety powoduje wzdęcia i zaparcia :( nie chciałabym tego znowu przeżywać

A jak u was tarczyca . Ja poza ciąża ogólnie nigdy nie miałam problemy,a w ciąży rośnie miałam 3.2 a teraz 6.78 . Mam euthyrox w domu i wezmę chociaż 25 na początek,bo będzie rosnąć dalej ,a zanim Endo umówię. Ehh znowu jeżdżenie ...
Ja na początku lutego mialam tsh 4.5 przy braniu już euthyrox 75 ( schodziłam z tsh prawie 7). Pani dr zwiększyła mi dawkę na 88 i 100 naprzemiennie co drugi dzień. Tsh spadło, badalam w 35dc już po pozytywnym teście i wyszło 0.28 a po dwóch tyg już mam 0.48. Czekam teraz na konsultacje z endo.
Ciąża to fizjologiczna nadczynność więc nawet przy lekach tsh rośnie.

Dziewczyny, kilka razy w ciągu godziny odczułam dziwne jakby skurcze macicy czy jajników, sama już nie wiem, dosłownie 2 s i odpuszcza i za jakies czas znow, tak ze 4 razy. Do tego jeździ mi w żołądku 🙈 też coś takiego macie? Czy powinnam się martwić. Usg luxmedzie w środę (ale tam to pewnie znów się wkurze) a u prowadzącego w poniedzialek.
Tez mam podobnie . Ogólnie wczoraj czułam takie rozciąganie macicy ze no jakas masakra 😅 . No ja mam tego dopplera w domu także jak mam takie coś to sobie badam i jestem spokojniejsza . A to czemu myślisz ze się wkurzysz ?

Hej Wam! U mnie leci już 10 tydzień. Jestem trochę zmęczona. Jem teraz częściej by wyrównać te skaczące ketony w moczu. Zaopatrzyłam się w glukometr i paski ketonowe. Nie sądziłam, że ta dieta jest tak męcząca i trzeba prawie co 2h coś z niskim indeksem zjeść🥲. Idę w przyszłym tygodniu do lekarza. Mam nadzieję, że wszystko się unormuje, bo przechodzę codziennie załamanie.

a może to skurcze jelit teraz wszystko się unosi macica powiększa musi być miejsce . Mnie np męczą mega dolegliwości żołądkowo-jelitowe,potrafię całą noc się budzić do tego czuje takie wybicia jakby dziecko kopało 🙈 takie mam gazy
O tak w sumie masz racje tak może być . Ja tez mam takie uczucie jak bym czuła ze się porusza 😀ja 11+ 3 wiec już mi blisko do tego 😅

reklama
Wyczytałam., że te skurcze Alvareza też od 20 tc, dlatego napisałam, że za szybko.
Tyle dziwnych dolegliwości, że nie wiadomo czy się martwić czy to normalne, jeśli jest się w pierwszej ciąży 🤭
To moja trzecia ciąża a mam wrażenie że wariuje najbardziej. Wiem że niektórymi rzeczami nie muszę się martwic za to zawsze znajdę coś innego do zmartwienia😂 taki już rozum kobiety w ciąży chyba 😂

Dziewczyny czy Wy jezdzicie na rowerze ? Zawsze w sezonie lubilam z córką pojeździć trochę . A teraz mam opór i nie wsiada na rower .

Do góry