reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
Hej dziewczyny:) kiedy zaczynacie prac i prasować rzeczy dla maluszków?
U nas już 30tc, waga coraz większą, ruszyć się coraz ciężej :p i zaczynam się zastanawiać kiedy się wziąć za ogarnianie takich rzeczy żeby mieć siłę ale żeby nie było też za wcześnie.

Hej dziewczyny:) kiedy zaczynacie prac i prasować rzeczy dla maluszków?
U nas już 30tc, waga coraz większą, ruszyć się coraz ciężej :p i zaczynam się zastanawiać kiedy się wziąć za ogarnianie takich rzeczy żeby mieć siłę ale żeby nie było też za wcześnie.
Ja tak w 37 tygodniu zamierzam to zrobić 😁 jak nie zdarzę to mąż najwyżej to zrobi jak będę w szpitalu. Ja mam automatyczna suszarke do prania takze 2 dni i wszystko będzie gotowe 😀

Ja tak w 37 tygodniu zamierzam to zrobić 😁 jak nie zdarzę to mąż najwyżej to zrobi jak będę w szpitalu. Ja mam automatyczna suszarke do prania takze 2 dni i wszystko będzie gotowe 😀
Też właśnie miałam zamiar brać się za to dopiero końca stycznia. Ale ostatnio na szkole rodzenia okazało się że dwie dziewczyny z mojego terminu rodzą już w grudniu bo coś się dzieje. I tak mnie natchnęło pomyśleć że może jednak lepiej wcześniej niż później :D ale jakoś mam obawy ze grudzień to za wczesnie

Ja np co wizytę nam brzuszne i dopochwowe. Nie mam badania na fotelu, bada dopochwowo czy jest rozwarcie i długośc szyjki
Mij lekarz zawsze sprawdza tez ph w pochwie takim papierkiem po wyjeciu wziernika. I tez zawsze badanie na fotelu, potem usg dopochwowo i potem przez brzuch.
Mi dopochwowo już dawno nie robi, jak jeszcze robiła, to wtedy brzusznego nie miałam i w sumie nie uważam, żeby 2 usg były konieczne podczas jednej wizyty, wręcz bym się bała o dzidzię, bo to jednak niezbyt przyjemna ingerencja jak z każdej strony naciskają. Dziwne, ale widać, co lekarz to inna diagnostyka - najważniejsze, żeby wszystko dokładnie badał, a jak to już on sam najlepiej wie :)

Też właśnie miałam zamiar brać się za to dopiero końca stycznia. Ale ostatnio na szkole rodzenia okazało się że dwie dziewczyny z mojego terminu rodzą już w grudniu bo coś się dzieje. I tak mnie natchnęło pomyśleć że może jednak lepiej wcześniej niż później :D ale jakoś mam obawy ze grudzień to za wczesnie
Ja w styczniu, bo nawet nie chce myslec ze urodze w grudniu 😂 poprzednio tez tak prałam i prasowałam i jeszcze dlugo czekalam az corka się urodzi 😀 ja w sylwestra bede sie cieszyć ze juz nowy rok i moge zaczac cos tam szykować 😂

No to masz full pakiet :) U mnie brakuje tylko dopochwowo na każdej wizycie, ale zobaczymy co będzie dalej. Teraz mam wizytę 4 tygodnie od ostatniej a potem mam mieć co 3 tygodnie, może już w ostatnich tygodniach lekarz będzie sprawdzał dopochwowo ? [emoji846]

Co prawda pytałam już chyba o to kiedyś ale pamiętać mam dobrą, niestety niezbyt długą [emoji16] wiecie coś na temat ktg? Od kiedy się je robi, czy to jest jakoś obowiązkowe. Koleżanka miała robione za darmo przez położną w ośrodku zdrowia. Ja u siebie pytałam położnej środowiskowej, to powiedziała że nie ma sprzętu i nie robi. Mój lekarz prowadzący bierze za to 50 zł, i nie wiem jak to rozegrać [emoji14] czy on o tym wspomni, czy ja mam zapytać, czy to jakoś przy wizycie będzie robił, nic nie wiem. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady [emoji1]
Mi już wpisała KTG do 2, czy 3 ostatnich wizyt, pierwsze mam chyba w 34tc. dopiero, też myślałam, że robią to wcześniej, ale ponoć nie ma konieczności ;) I to w ramach NFZ, bo w ramach NFZ chodzę do poradni, ale w sumie nie wiem, co w przypadku jak poradnia nie dysponuje sprzętem do KTG, powinni dać skierowanie chyba 🤔

No ja właśnie tak myślę teraz w grudniu dokupić wszystkie rzeczy żeby przez święta mieć spokojna głowę. A po nowym roku zacząć to wszystko prac prasować i pakować walizkę :D

reklama
Mi już wpisała KTG do 2, czy 3 ostatnich wizyt, pierwsze mam chyba w 34tc. dopiero, też myślałam, że robią to wcześniej, ale ponoć nie ma konieczności ;) I to w ramach NFZ, bo w ramach NFZ chodzę do poradni, ale w sumie nie wiem, co w przypadku jak poradnia nie dysponuje sprzętem do KTG, powinni dać skierowanie chyba 🤔
U mnie w poradni nie ma sprzętu do KTG, wysyłane były kobiety na oddział żeby zrobić. Teraz niestety w czasie covid na oddział nie wysyłają i jak na razie też nie wiem jak będzie wyglądała sytuacja z robieniem ktg :D

Do góry