reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A czemu jest lepszy dla dziecka? Moja ciocia jest nauczycielka w szkole specjalnej i ona corce zalatwiala 2 cesarki bo zawodowo jest tak spaczona ze najwiecej dzieci z niedotlenienien, porazeniem mozgowym rodzi sie naturalnie niestety. I powiedziała ze boi sie zeby corka rodzila naturalnie. Napewno dla matki lepiej urodzic naturalnie, bo jednak cc to operacja. A wszystkie operacje sa poprostu narażone na komplikacje. Ja pewnie jak zdrowie pozwoli to bede rodzic naturalnie, wiem ze miło nie będzie ale poprostu taka jest natura i juz 😁
Zdania w tym temacie sa podzielone. Znajoma polozna z doswiadczeniem ( ponad 30 letnim) zaleca porod naturalny, siostra ktora studiuje poloznictwo tez ma wpajane od samego poczatku ze porod naturalny jednak wygrywa z cc.
Zarówno pn jak i cc maja swoej plusy i minusy.
Droga ktora przechodzi maluszek przez narzady rozrodcze ma duzy wplyw na poprawny rozwoj neurologiczny.
Gdy my przemy dziecku uciska sie klatka piersiowa co ma pozytywny wplyw na funkcje oddychania dziecka i pozbywa sie ono wlod plodnych z pluc. Lepsza flora bakteryjna. My szybciej dochodzimy do siebie i mozemy zajac sie maluszkiem. Pobudzona laktacja ( chodz nie w kazdych
przypadkach ) Jest mnostwo plusow pn warto poczytac na ten temat. Natomiast nikomu nie narzucam swojego zdania bo kazdy ma swoj rozumek ;)
My tez nie mozemy z gory zakladac i nastawiac sie na cc czy pn. To wszytsko przeciez zalezy od sytuacji. My w tej kwestii mamy malo do powiedzenia - najwazniejsze jst dobro dziecka

reklama
A Ty jesteś akurat w 21 tyg? Podziwiam ze jeszcze pracujesz:D ! Jak dajesz radę? Mi lekarz od 3 msc kazal iść na zwolnienie ale logika jakby nie kazal sama bym prosila o zwolnienie, za ciężka praca na ciążę. A piłki nie mam wlasnie sie zastanawiam czy nie kupic ale chyba jednak nie, na ten moment mamy 45metrowe mieszkanie i wielkiego psa i jeszcze pilka do tego to juz się wgl nie ruszę 😆

Ja poszlam na zwolnienie chwile przed 6 miesiącem tak 5 i pół, bo bylam w szpitalu z nerkami. Takto bym do dzis pracowala 😀 ale juz nie cwaniakuje i siedzę w domku. Teraz czas na odpoczynek, spanko 😃

Zdania w tym temacie sa podzielone. Znajoma polozna z doswiadczeniem ( ponad 30 letnim) zaleca porod naturalny, siostra ktora studiuje poloznictwo tez ma wpajane od samego poczatku ze porod naturalny jednak wygrywa z cc.
Zarówno pn jak i cc maja swoej plusy i minusy.
Droga ktora przechodzi maluszek przez narzady rozrodcze ma duzy wplyw na poprawny rozwoj neurologiczny.
Gdy my przemy dziecku uciska sie klatka piersiowa co ma pozytywny wplyw na funkcje oddychania dziecka i pozbywa sie ono wlod plodnych z pluc. Lepsza flora bakteryjna. My szybciej dochodzimy do siebie i mozemy zajac sie maluszkiem. Pobudzona laktacja ( chodz nie w kazdych
przypadkach ) Jest mnostwo plusow pn warto poczytac na ten temat. Natomiast nikomu nie narzucam swojego zdania bo kazdy ma swoj rozumek ;)
My tez nie mozemy z gory zakladac i nastawiac sie na cc czy pn. To wszytsko przeciez zalezy od sytuacji. My w tej kwestii mamy malo do powiedzenia - najwazniejsze jst dobro dziecka
To jest prawda najwaznijsze jest dobro dziecka 😁 i wszystko da sie przezyc dla bezpieczestwa malucha! Mnie to np polozne w szpitalu denerwuja nie rozumieja ze ktos moze nie chce karmic piersia a zmuszaja bo niby zdrowe. Doprosic sie o butelke w szpitalu to masakra. Ja po porodzie nie mialam mleka 3 dni. Przychodzily naciskały na piersi teraz wiem jedno na to nie pozowole

W szpitalach chyba tak badają na odczepnego, jak byłam w przychodni w szpitalu na początku (jak szukałam lekarza), to też tak mnie zbadał byle jak, nawet cytologii nie zrobił, jak trafiłam do mojej obecnej lekarki i mówiłam, że byłam w tej przychodni właśnie, to nie była nawet zdziwiona, że cytologii nie zrobili.
Cytologie mialam robiona na poczatku. Chodzilam prywatnie i w ramach pakietu ubez. ktory posiadam. Caly czas jestem badania jedynie na zasadzie usg brzuszka. Pyta czy wszytsko ok czy sa jakies problemy jak sie czuje i tyle ;) akordowo ;D
Teraz musze zrobic glukoze, mialas juz?

Ja poszlam na zwolnienie chwile przed 6 miesiącem tak 5 i pół, bo bylam w szpitalu z nerkami. Takto bym do dzis pracowala 😀 ale juz nie cwaniakuje i siedzę w domku. Teraz czas na odpoczynek, spanko 😃
ja zaczelam 27 tydzien i jeszcze pracuje;) dobrze sie czuje a siedzenie w domu pewnie doprowadzilo by mnie doszalu ;)) odejde jakos za tydzien jak pozamykam wszytskie sprawy w pracy a potem ogarne wyprawke ;)
cwiczycie sobie ? ja nawet nie mam czasu na spacer ;( chyba jutro sie wybiore

No pewnie, w końcu czas tylko dla Ciebie i Dzieciątka 😊 ja jakbym miała lżejszą pracę tez bym dala rade później, ale w mojej i tak bym była bezuzyteczna prawie że, a też nie lubię specjalnego traktowania, więc bez różnicy.. xd
Ja mogę sobie pozwolić na taki dlugi okres pracowania w ciazy - mam lekka prace i przyjemną;) natomist przyznam ze juz meczy mnie siedzenie w biurku i wstawanie z rana.. Zreszta przyznam, ze coraz wiekszy mam problem z koncentracja wiec wypadaloby juz isc na to zwolnienie. daje sobie jeszcze tydzien i bede wypoczywac;) Moze porobie jakies DIY i wyposażę pokój Ignasia ;) Tez nie mam pilki.. a Cwiczysz sobie??? Przypomnij prosze ktory to tydzien ;)

reklama
To ja slyszlaam z kolei ze trzeba strasznie pilnować dziecka i położnych bo bez pytania w razie najmniejszych problemów z laktacja dokarmiają mm, jednak co porod co osoba to inna historia :D
To u mnie w szpitalu takie,, mile,, polozne pomocne ze ohoho 😁 moim zdaniem to matki decyzja jak chce karmic i tyle a zmuszanie wymuszanie nie jest wporzadku. Ja karmilam tylko 4.5 miesiaca chcialam 8miesiecy góra do roku ale sie nie udało. Ale nie uwazam żeby mleko zrobilo jej jakas krzywde

Do góry