MimiiMalwina
Fanka BB :)
Zdania w tym temacie sa podzielone. Znajoma polozna z doswiadczeniem ( ponad 30 letnim) zaleca porod naturalny, siostra ktora studiuje poloznictwo tez ma wpajane od samego poczatku ze porod naturalny jednak wygrywa z cc.A czemu jest lepszy dla dziecka? Moja ciocia jest nauczycielka w szkole specjalnej i ona corce zalatwiala 2 cesarki bo zawodowo jest tak spaczona ze najwiecej dzieci z niedotlenienien, porazeniem mozgowym rodzi sie naturalnie niestety. I powiedziała ze boi sie zeby corka rodzila naturalnie. Napewno dla matki lepiej urodzic naturalnie, bo jednak cc to operacja. A wszystkie operacje sa poprostu narażone na komplikacje. Ja pewnie jak zdrowie pozwoli to bede rodzic naturalnie, wiem ze miło nie będzie ale poprostu taka jest natura i juz![]()
Zarówno pn jak i cc maja swoej plusy i minusy.
Droga ktora przechodzi maluszek przez narzady rozrodcze ma duzy wplyw na poprawny rozwoj neurologiczny.
Gdy my przemy dziecku uciska sie klatka piersiowa co ma pozytywny wplyw na funkcje oddychania dziecka i pozbywa sie ono wlod plodnych z pluc. Lepsza flora bakteryjna. My szybciej dochodzimy do siebie i mozemy zajac sie maluszkiem. Pobudzona laktacja ( chodz nie w kazdych
przypadkach ) Jest mnostwo plusow pn warto poczytac na ten temat. Natomiast nikomu nie narzucam swojego zdania bo kazdy ma swoj rozumek
My tez nie mozemy z gory zakladac i nastawiac sie na cc czy pn. To wszytsko przeciez zalezy od sytuacji. My w tej kwestii mamy malo do powiedzenia - najwazniejsze jst dobro dziecka