No to witam w klubie, moje też tylek schowało na wizycieJa wczoraj bylam u lekarza i dalej nie znam płciułożyło sie w dole brzucha i pech... Ale wazy 437gram❤i 2kg na plusie tak to wszystko ok
reklama
marta18691
Fanka BB :)
No i 6miesiac mi sie zaczął dzisNo to witam w klubie, moje też tylek schowało na wizycie
rosenberg
U mnie trochę ponad 0,3MOM także nieznacznie lepiej.
Na razie nie mam, chodzę do dwóch ginekologów, jednego mam prowadzącego, ale on nie ma certyfikatu, więc nie robi genetycznych, a do drugiego chodzę właśnie na prenatalne, obaj się znają, także czuję się zaopiekowana We wtorek miałam połówkowe, 5.10 czyli w poniedziałek mam wizytę u prowadzącego i będziemy się zastanawiać. Nie lubię przyjmować leków, jedynie letrox łoję od początku ciąży bo trzeba, a tak to jestem przeciwniczką i mój ginekolog też, więc musimy to przedyskutować. Ale na wynikach z połówkowego mam zapis, żeby obserwować ciążę pod kątem nadciśnienia i zatrzymania wzrostu płodu, więc możliwe, że ustalimy częstsze kontrole. Jak już dowiem się co robimy to po wizycie jeszcze napiszę.
To czekamy na info. U mnie tez PAPPA niskie, 0,380 MoM - ja z tego wzgledu biore Acard 150. Polowkowe 5tego pazdziernika, dam znac co i jak.
Przypomniałam sobie po dwóch tygodniach, że miałam napisać, czy mam jakieś dodatkowe zalecenia
5tego bylam na kontrolnej u gina prowadzącego i nie biorę profilaktycznie żadnego acardu. Na razie nie robimy też częstszych kontroli. I ja i brat urodziliśmy się bardzo maleńcy, więc to mniej wydolne łożysko to raczej genetyka. Mierzę ciśnienie codziennie, na razie to mnie boli głowa bo jest tak niskie być może na wizycie 2giego listopada ustalimy czy jakoś bardziej skontrolować wzrost malucha czy niekoniecznie. Bo generalnie mały dzieciaczek jest, na połówkowych w dokładnie 20+0 ważył ok. 272g, czyli trochę mniej niż powinien. A ja mam brzuszek bardzo mały Za to rusza się i przewraca jak szalony.
Będę jeszcze robić Echo serca jak ktoryś lekarz w końcu laskawie wystawi mi skierowanie bo na połówkowych była lekko odchylona oś serca, ale żadnych innych serduszkowych problemów, więc pewnie taki jego urok.
marta18691
Moje dziewczynki byly hipotrofiki z mala waga 2300gram...te 3 niewiem narazie dobrze przybiera 21+6 437gram mialoPrzypomniałam sobie po dwóch tygodniach, że miałam napisać, czy mam jakieś dodatkowe zalecenia
5tego bylam na kontrolnej u gina prowadzącego i nie biorę profilaktycznie żadnego acardu. Na razie nie robimy też częstszych kontroli. I ja i brat urodziliśmy się bardzo maleńcy, więc to mniej wydolne łożysko to raczej genetyka. Mierzę ciśnienie codziennie, na razie to mnie boli głowa bo jest tak niskie być może na wizycie 2giego listopada ustalimy czy jakoś bardziej skontrolować wzrost malucha czy niekoniecznie. Bo generalnie mały dzieciaczek jest, na połówkowych w dokładnie 20+0 ważył ok. 272g, czyli trochę mniej niż powinien. A ja mam brzuszek bardzo mały Za to rusza się i przewraca jak szalony.
Będę jeszcze robić Echo serca jak ktoryś lekarz w końcu laskawie wystawi mi skierowanie bo na połówkowych była lekko odchylona oś serca, ale żadnych innych serduszkowych problemów, więc pewnie taki jego urok.
I gdzie tu sens? Woda zaburza przebieg badania, niestety. Po wypiciu glukozy można,choć się nie powinno, wypić mały łyk wody,żeby przepłukać usta,ale w ciągu tych 2h nic nie wolno jeść ani pić,bo wyniki później nie są miarodajne.U mnie pozwalaja pic wode.
Z tego co czytam to na każdej stronie jest napisane ze mozna pic zwykla niegazowana wode. Nie jestem lekarzem. Słucham sie ludzi którzy prawdopodobnie na tym się znająI gdzie tu sens? Woda zaburza przebieg badania, niestety. Po wypiciu glukozy można,choć się nie powinno, wypić mały łyk wody,żeby przepłukać usta,ale w ciągu tych 2h nic nie wolno jeść ani pić,bo wyniki później nie są miarodajne.
Każdy robi jak uważa, osobiście jednak proponuję się przez te 2h się wstrzymać.Z tego co czytam to na każdej stronie jest napisane ze mozna pic zwykla niegazowana wode. Nie jestem lekarzem. Słucham sie ludzi którzy prawdopodobnie na tym się znają
Brrrownie
U mnie powiedziano, że jeśli muszę popić to tylko trochę i małymi łyczkamiU mnie pozwalaja pic wode.
justynama2
Zaciekawiona BB
Ja już po uchu serca wszystko u dzidziusia wygląda dobrze, u mnie duże opory w tętnicy macicznej co oznacza że mam ryzyko nadciśnienia więc też codziennie muszę ciśnienie mierzyć. Kolejne echo mam w grudniu kontrolnie. Na usg w 21tyg waga malucha wyszła w normie ale nóżki poniżej 3 centyla a rączki poniżej 1 czyli jakby cały jest krótszy. Mam nadzieję że do kolejnego usg nadgoni. Ale nie znalazłam pomiaru całej długości chyba już tego nie mierzą w tym okresie bo dziecko jest za długie...Przypomniałam sobie po dwóch tygodniach, że miałam napisać, czy mam jakieś dodatkowe zalecenia
reklama
Sylwia99
Tak już nie mierzą długości tylko sprawdzają wagę wszystko będzie dobrze, nadgoni spokojnieJa już po uchu serca wszystko u dzidziusia wygląda dobrze, u mnie duże opory w tętnicy macicznej co oznacza że mam ryzyko nadciśnienia więc też codziennie muszę ciśnienie mierzyć. Kolejne echo mam w grudniu kontrolnie. Na usg w 21tyg waga malucha wyszła w normie ale nóżki poniżej 3 centyla a rączki poniżej 1 czyli jakby cały jest krótszy. Mam nadzieję że do kolejnego usg nadgoni. Ale nie znalazłam pomiaru całej długości chyba już tego nie mierzą w tym okresie bo dziecko jest za długie...