Ja nic nie muszę miec. U mnie wszystko daje laboratorium i glukoze i wodęMoże to głupie pytanie, ale nie mam kogo zapytać a to moja pierwsza ciąża i pierwsze badanie kupujesz w aptece glukozę i co dalej? Trzeba mieć swoją wodę do rozpuszczenia, tak ? Czy jak to wygląda?
reklama
Może to głupie pytanie, ale nie mam kogo zapytać a to moja pierwsza ciąża i pierwsze badanie kupujesz w aptece glukozę i co dalej? Trzeba mieć swoją wodę do rozpuszczenia, tak ? Czy jak to wygląda?
Hej, ja robiłam ten test dwa dni temu, (22t2d) ale jeszcze wyników nie odebrałam. U mnie wyglądało to tak, że na miejscu dostałam glukozę do picia, na szczęście o smaku cytrynowym, więc da się przeżyć nic nie musiałam kupować, ja akurat bardzo dobrze znioslam to badanie, żadnych dolegliwości i sama wróciłam do domu samochodem, choć Pani pobierająca krew mnie nastraszyła, że można wymiotować, mdleć, mieć zawroty głowy, więc dobrze jest z kimś pójść na to badanie
U mnie woda jest dla każdego w każdej chwili dostępna glukozę też Panie wydają w kubeczkuMoże to głupie pytanie, ale nie mam kogo zapytać a to moja pierwsza ciąża i pierwsze badanie kupujesz w aptece glukozę i co dalej? Trzeba mieć swoją wodę do rozpuszczenia, tak ? Czy jak to wygląda?
Ja się w sumie nie obawiam aż tak jak za pierwszym razem jak robiłam ten test (wtedy nie byłam w ciąży), jednak strach ma wielkie oczy, ale nie wiem jakbym zniosła zwykłą glukozę, dlatego szczerze wszystkim polecam kupić sobie tą cytrynową (w laboratorium za darmo dają tylko bezsmakową). Jedyną obawą w tej chwili jest to, że zwymiotuję (szczególnie, że nadal do słodkiego mam dystans, zwłaszcza rano) i test będzie trzeba powtórzyć, a chciałam prywatnie zrobić sobie przy okazji jeszcze krzywą insulinową, a to kosztuje 150zł. No, ale nie martwię się na zapas i wam też to radzęU nas wizyta we wtorek i też skierowanie na ten test. Strasznie się tego obawiam bo znajoma robiła w 13tc i miała po tym niezły zjadł. Cały dzień chorowała po badaniu. Ale niestety przetrwać trzeba.
To Ty pierwsza daj znać w takim razie, bo ja idę dopiero w przyszłą sobotę, żeby nie było za wcześnie zresztą podobno na 3 dni przed tym badaniem warto odstawić napoje kofeinowe, także w tym tygodniu już po ptakach. Aktualnie nie piję tego dużo, ale jakieś latte, czy herbatka prawie codziennie wpadaJa idę w przyszły czwartek, też się obawiam tej glukozy Daj znać czy dałaś radę
A właśnie, bo już nie pamiętam, można przed tym badaniem i w trakcie tych 2 godzin pić wodę? Bo chyba coś kojarzę, że nie, zwłaszcza w ciągu tych 2 godzin i to już nie brzmi fajnie8
Ja juz mialam i wyszlo ze mam cukrzyce ciazowa. Bylam u diabetologa i mam skierowanie jeszcze raz bo okazalo sie ze za wcześnie zrobione mialam. Takze mam isc na poczatku listopada da sie przeżyć nic przyjemnego. Ja pilam sporo wody malymi łyczkami. Nie można gumy ani zadnych cukierkow do ssanie
Przy stwierdzonej cukrzycy ciążowej jest pewnie inaczej, bo pod koniec 2 trymestru ten test jest podobno najbardziej miarodajny, ale jak ktoś robi pierwszy raz profilaktycznie, to myślę, że czy to będzie po 24 tygodniu, czy w 21 tc. to chyba bez różnicy (szczególnie, że różne źródła różnie podają). Tak czy siak, ja dla pewności opóźniłam to badanie najbardziej jak mogę, dlatego pójdę w 23+0.
Tak jak już ktoś pisał, kupować nie trzeba, bo laboratorium/punkt pobrań zapewnia i glukozę i wodę i kubeczek (przynajmniej u mnie tak było jak kiedyś robiłam), ale osobiście polecam glukozę cytrynową, a tej już niestety laboratorium/punkt pobrań nie zapewnia, więc trzeba sobie kupić (kilka zł w aptece) i z tym idziesz na badanie, oni Ci to rozpuszczają i zwykle przy nich pijesz (chyba się boją, że ktoś może oszukiwać ), a potem już siedzisz i czekasz, po godzinie i po dwóch wchodzisz ponownie na pobranie krwiMoże to głupie pytanie, ale nie mam kogo zapytać a to moja pierwsza ciąża i pierwsze badanie kupujesz w aptece glukozę i co dalej? Trzeba mieć swoją wodę do rozpuszczenia, tak ? Czy jak to wygląda?
:O Zazdroszczę, że Twoje laboratorium zapewnia cytrynową glukozę, rzadko się to zdarza. Co do straszenia, to wiadomo, może się tak zdarzyć, zwłaszcza warto iść z kimś jak robi się to badanie po raz pierwszy, ale chyba małe prawdopodobieństwo, że jak przez te 2h nic Ci nie było, to po tym czasie nagle się coś stanie. Ja będę z chłopakiem, żeby jakoś czas mi zleciał, no i wiadomo w razie, gdybym jednak w ciąży zareagowała inaczej niż wcześniej.Hej, ja robiłam ten test dwa dni temu, (22t2d) ale jeszcze wyników nie odebrałam. U mnie wyglądało to tak, że na miejscu dostałam glukozę do picia, na szczęście o smaku cytrynowym, więc da się przeżyć nic nie musiałam kupować, ja akurat bardzo dobrze znioslam to badanie, żadnych dolegliwości i sama wróciłam do domu samochodem, choć Pani pobierająca krew mnie nastraszyła, że można wymiotować, mdleć, mieć zawroty głowy, więc dobrze jest z kimś pójść na to badanie
A właśnie, bo już nie pamiętam, można przed tym badaniem i w trakcie tych 2 godzin pić wodę? Bo chyba coś kojarzę, że nie, zwłaszcza w ciągu tych 2 godzin i to już nie brzmi fajnie
Przy stwierdzonej cukrzycy ciążowej jest pewnie inaczej, bo pod koniec 2 trymestru ten test jest podobno najbardziej miarodajny, ale jak ktoś robi pierwszy raz profilaktycznie, to myślę, że czy to będzie po 24 tygodniu, czy w 21 tc. to chyba bez różnicy (szczególnie, że różne źródła różnie podają). Tak czy siak, ja dla pewności opóźniłam to badanie najbardziej jak mogę, dlatego pójdę w 23+0.
[/QUOTE
Wode mozna pic ciagle. No mi pani diabetolog dlatego zlecila jeszcze raz badanie bo dla niej nie mam niby bo za szybko badanie bylo zrobione. Ale dla czystego sumienia mam zrobić początek listopada i przyjsc do niej z wynikami 20go listopada. Mam zyc normalnie i jeść normalnie. Zobaczymy po tym badaniu. Obym nie miala tej cukrzycy ciazowej bo mam duże prawdopodobieństwo ze bede miala znowu Cholestaze ciazowa takze ciagle cos
reklama
:O Zazdroszczę, że Twoje laboratorium zapewnia cytrynową glukozę, rzadko się to zdarza. Co do straszenia, to wiadomo, może się tak zdarzyć, zwłaszcza warto iść z kimś jak robi się to badanie po raz pierwszy, ale chyba małe prawdopodobieństwo, że jak przez te 2h nic Ci nie było, to po tym czasie nagle się coś stanie. Ja będę z chłopakiem, żeby jakoś czas mi zleciał, no i wiadomo w razie, gdybym jednak w ciąży zareagowała inaczej niż wcześniej.
Tak, też się zdziwiłam, wle Pani w laboratorium powiedziała, ze dla kobiet szczególnie w ciąży mają glukozę cytrynową a tą zwykła trzymają dla Panów daj znać jak Ci poszło po badaniu