reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Przypuszczam, że nie każdy rozróżnia te 2 urlopy z nazwy. Sama, zanim zaszłam w ciążę, na ten urlop po porodzie mówiłam "macierzyński", mając na myśli caly rok i stąd pewnie to niedomówienie. Oba te urlopy są przecież płatne, co innego urlop wychowawczy 😉
No właśnie dlatego dostając informacje ze musze podpisać oświadczenie że po urlopie macierzyńskim wracam do pracy trochę zapaliła mi się lampka że to jednak za krótko dla takiego malca te pół roku. Ale dzięki za informację. Trochę mi rozjasnilyscie temat. Jutro się dowiem co i jak

reklama
Daj znac prosze jak tam po polowkowych? To pappa chyba przysparza wielu z nas nerwow :) mam nadzieje niepotrzebnych.
Wszystko ok, mała ważyła 320g w czwartek, teraz pewnie więcej już :) Wszystko wygląda dobrze, żadnych zastrzeżeń. Szkoda, ze przez to łożysko wciąż prawie nie czuję jej ruchów :(

Ale mnie gin powiedziała że 99 dziewczynka :D i na połówkowym mi potwierdzi :D mam już imię... Ale łatwo nie było. Mam syna i w sumie skrycie chciałam drugiego i imię łatwiej wybrać :D a tu baba!:p
O to coś źle zrozumiałam 😅 no ja na dziewczynkę imię mam i na chłopca w sumie chyba, że się coś zmieni 😄 nie nastawiam się na chłopaka ani dziewczynkę, nie mam nawet przeczucia co będzie, wizyta o 15 obym się dowiedziała 😁

Ale TSH nie trzeba robić na czczo 😯 ja ostatnio robiłam po wizycie u endokrynologa, po śniadanku, a wcześniej z innymi badaniami na czczo i w obu przypadkach wynik był miarodajny i co ważne bardzo dobry (mam Hashimoto, ale TSH to chyba zawsze miałam w normie, czasem bardzo niskie, czasem wyższe, ale zawsze w normie, a teraz w ciąży mam wręcz idealne 😊)
Tzn ja za każdym razem robię pakiet: TSH FT3 FT4 i lekarz kazał mi być na czczo 😳

Szczerze powiem ze teraz zgłupiałam. W banku dostałam informację że muszę wrócić po urlopie macierzyńskim. A urlop macierzyński to jak dobrze rozumuje to jest 20 tygodni. A urlop rodzicielski to te kolejne pół roku. Co niektórzy łącznie nazywają to zasiłkiem macierzyńskim. Być może kobieta w banku miała na myśli cały rok a ja zrozumiałam że chodzi tylko o urlop macierzyński czyli pół roku. Dzięki dziewczyny za pomoc, rano dzwonię do banku dopytać! :)
Polecam wybrać się do jakiegoś dobrego doradcy kredytowego. Wszystko Wam wyjaśni, podpowie jakie są kruczki w poszczególnych bankach, która oferta jest najkorzystniejsza. I pomoże przebrnąć przez te wszystkie papiery :)

Tzn ja za każdym razem robię pakiet: TSH FT3 FT4 i lekarz kazał mi być na czczo 😳
To dziwne, bo do tych badań nie trzeba być na czczo, poczytaj na stronie laboratorium, sama endokrynolog mi tak mówiła, zresztą jak robiłam jakiekolwiek badania tarczycowe po wizycie u niej to nigdy nie byłam na czczo, z kolei jak robiłam tarczycowe z jakimiś innymi badaniami, które trzeba robić na czczo to robiłam je na czczo i nie było nigdy żadnych odchyleń związanych z pora dnia, czy nie do końca pustym żołądkiem. Najlepiej zapytaj jeszcze raz swojego endokrynologa, czy możesz chociaż po lekkim śniadaniu, powiedz, że jest to dla Ciebie istotne, bo wymiotujesz na czczo, po co masz się męczyć 😉

Polecam wybrać się do jakiegoś dobrego doradcy kredytowego. Wszystko Wam wyjaśni, podpowie jakie są kruczki w poszczególnych bankach, która oferta jest najkorzystniejsza. I pomoże przebrnąć przez te wszystkie papiery :)
Dziewczyny faktycznie miałyście rację. Dziś rozmawiałam w banku z doradcą i dopytałam. Potwierdziło się że chodzi o rezygnację z wychowawczego. Z tego co w banku usłyszałam to że oni urlopem macierzyńskim nazywają ten rok czasu płatnego urlopu 🙈 a dla mnie to są dwa różne urlopy stąd to nieporozumienie :D

reklama
O to coś źle zrozumiałam 😅 no ja na dziewczynkę imię mam i na chłopca w sumie chyba, że się coś zmieni 😄 nie nastawiam się na chłopaka ani dziewczynkę, nie mam nawet przeczucia co będzie, wizyta o 15 obym się dowiedziała 😁
Ja właśnie po wizycie 😁 też nie czuję ruchów a maleństwo tak kopie, że szok...bedzie chłopak i waży 398 gram 😁

Do góry