Soczewica, pestki dyni, quinoa, kakao, sardynki, No i niezawodny sposób wątróbka raz w tygodniu, jesli masz dostęp do jakiejś dobrej jakości. Wiadomo czerwone mięso ma łatwo przyswajalne żelazo, więc też czasami można zrobić dziecku. Żółtko ma dużo żelaza na gram, więc jajo na śniadanie będzie dobrym wyborem. I jak produkty roślinne to warto pamiętać o Wit c czyli np soczewicę zrobić w pomidorach (super sprawdza się w sosie pomidorowym do makaronu, trochę jak wege bolognese
). Ogólnie niestety żelazo z roślin przyswaja się w bardzo małej części i jeśli niedobór ma być wyprowadzony dieta to trzeba brać to na poprawkę. /Nie/ twierdzę, że się nie da, ale na pewno będzie to większe wyzwanie jeśli ograniczycie się do roslin
Owolovo jak każda tubka pewnie jest pasteryzowane i część wartości odżywczych, s sumie większość podczas pasteryzacji niestety ginie, więc nie będzie to na pewno lepszym wyborem niż zakwas