reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A dlaczego w ogóle chcesz go zmieniać? Ja wiem, że tam jakieś info krąży po necie, że bibsy kauczukowe bee, ale jak się orientowałam to nie znalazłam nic konkretnego na poparcie tej tezy, a gdyby szkodziły dzieciom to pewnie by je wycofali. Ja jestem zdania, że bardziej szkodzi długie/nadmierne używanie smoczka nawet najlepszego niż rozsądne stosowanie jakiegokolwiek.
Ja zasiegnelam jezyka u logopedy (bo moj tez tylko Bips i to kauczukowy). No i dowiedzialam sie, ze przy zwyklych smoczkach (tych okraglych) moze (ale nie musi) szczeka dolna sie nieprawidlowo ustawic, czyli pozniej problem z prawidlowym zgryzem i wymowa. Podobno najlepsze te ortodontyczne, ale dzieci nie zawsze akceptuja. U nas smoczek wskazany ze wzgledu na napiecie miesniowe-mam dawac zawsze zeby uspokoic. Wiec ostatecznie dowiedzialam sie, ze po roku powinno sie juz odstawic smoka, bo powinien odruch ssania zostac zastepowany odruchem gryzienia. Ale pewnie opinii jest mnostwo

reklama
Ja zasiegnelam jezyka u logopedy (bo moj tez tylko Bips i to kauczukowy). No i dowiedzialam sie, ze przy zwyklych smoczkach (tych okraglych) moze (ale nie musi) szczeka dolna sie nieprawidlowo ustawic, czyli pozniej problem z prawidlowym zgryzem i wymowa. Podobno najlepsze te ortodontyczne, ale dzieci nie zawsze akceptuja. U nas smoczek wskazany ze wzgledu na napiecie miesniowe-mam dawac zawsze zeby uspokoic. Wiec ostatecznie dowiedzialam sie, ze po roku powinno sie juz odstawic smoka, bo powinien odruch ssania zostac zastepowany odruchem gryzienia. Ale pewnie opinii jest mnostwo
Czyli jednak bibs nie taki straszny ?

No ale to pewnie przy długim stosowaniu albo nadużywaniu? Ja odstawiam smoczek koło 4 miesiąca chyba, ale zdecydowanie najczęściej używaliśmy bibsa, z tym, że z czasem mój synek aż takim fanem smoczka nie był, więc odstawienie przyszło w miarę naturalnie. Nie przejmowałam się, że coś tam te bibsy mogą szkodzić, bo wiedziałam, że długo smoczka nie będziemy używać, inaczej pewnie bym się zastanowiła. I tak w sumie szukałam info, ale nic nie znalazłam, dobrze, że piszesz.
Swoją drogą nie wiedziałam, że smoczki mogą być z jakichś względów wskazane 🙉

Dziewczyny kp - jak usypiacie dzieciaczka i usypia Wam przy pierwszej piersi, to zmieniacie jeszcze i dostawiacie do drugiej tak zeby sie wiecej najadlo czy zostawiacie i nie tykacie ? 😄

reklama
Do góry