reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Ja próbowałam teraz z ciekawości i była dostępna 🤔 Masakra jakaś. My na szczęście w przychodni mamy wszystkie szczepionki, chociaż o to nie trzeba się martwić. Już nawet myślałam, żeby Ci kupić i wysłać, ale jak to wysłać żeby się nie zepsulo nic? A której szukasz? Pentaxim?
Ja mam taką: Infanrix - IPV+HIB
No właśnie żeby przesłać to trochę lipa bo trzeba to przewozić najlepiej w lodówce...

reklama
No właśnie nie da się zamówić bo apteki nie mają skąd bo nie ma ich na hurtowniach. My mieszkamy na wsi i przychodnia tych szczepionek 5w1 i 6w1 nie ma u siebie i trzeba właśnie kupić i wziąć ze sobą. Ja już nie wiem co robić. Czy są jakieś normy czasowe do którego miesiąca trzeba przyjąć ta drugą dawkę szczepionki? Bo ja się na tym nie znam kompletnie ...
Trochę poślizgu na pewno może być, tak samo jak dziecko jest chore albo z innego powodu nie może przyjąć szczepionki o czasie, więc się nie masz co martwić, ale na szczepienie inną szczepionką bym się nie godziła. Przynajmniej mi na początku lekarka mówiła, że jak już zdecyduję się na jakąś szczepionkę to trzeba tą szczepić do końca. Nie wiem, czy chodziło o konkretny preparat, czy że jak wybiorę 5 w 1 to nie mogę potem 6 w 1 lub tymi darmowymi, ale i tak bałabym się zmieniać preparatu nawet w obrębie tej samej kategorii. Mi na początku pediatra wystawiła receptę na Pentaxim, nawet nie wiem, czym się różnią te w dostępne preparaty, ale faktycznie z tym drugim jest problem, więc miałam fuksa (Ty pewnie szczepiłaś tym drugim, Infrarix?)

No właśnie nie da się zamówić bo apteki nie mają skąd bo nie ma ich na hurtowniach. My mieszkamy na wsi i przychodnia tych szczepionek 5w1 i 6w1 nie ma u siebie i trzeba właśnie kupić i wziąć ze sobą. Ja już nie wiem co robić. Czy są jakieś normy czasowe do którego miesiąca trzeba przyjąć ta drugą dawkę szczepionki? Bo ja się na tym nie znam kompletnie ...
Wiesz co, no ja godzę się na jedno kłucie na wizycie, także już jesteśmy trochę w tyle, także nikt się do mnie nie przyczepił. Wiem, że ten Pentaxim trzeba do 2 roku życia zaszczepić, w sensie wszystkie dawki, powyżej 2 roku życia nie daje się tej szczepionki.

No ja nie wiem właśnie. Obdzwaniałam apteki w miescie i też nie mają, sprawdzali w hurtowniach i nie mieli. Sprawdzam na stronie kto ma lek i najbliżej mamy do Nowego Sącza ale to 120 km w jedną stronę. No będę szukać na bieżąco mam nadzieję że pojawi się coś bliżej. A jak nie to trzeba będzie jechać.
Ważne, że w ogóle gdzieś mają! Ja bym na Twoim miejscu od razu rezerwowała.

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to wszędzie w pl mają być dostępne dopiero w lipcu ten infanrix. I fakt u nas jak dostaniesz 1 dawkę w przychodni to robią tak żeby była na następne szczepienie. Warto zadzwonić do sanepidu bo oni mają dużo dla wczesniakow 5w1

Załączniki

• Screenshot_20210610_225628_pl.looksoft.doz.jpg
    Screenshot_20210610_225628_pl.looksoft.doz.jpg
    155,7 KB · Wyświetleń: 41
reklama
Ja zamówiła emolium. Tu każda cos polecała 😂 ja generalnie nie stosuje ale może się przydać 😂
Ooo dzieki, a to w sumie moze powinnam walasnie zaczac od tego pytania: jak czesto sie smaruje tym maluszka? Jak wychodzimy na spacer to staram sie tak manewrować wozkiem i oslonkami zeby cala byla w cieniu, ale czasami trzeba ja z wozka wyciagnac, a cienia brak - moze niepotrzebnie panikuje - przeciez ja slonce nie zabije.

a jak u Was w ogole? Wiesz co dalej robic po tej pomylce ze szczepieniami? Ta Wasza lekarka chyba powinna dac jakies zalecenia na wypisie w takim razie ... a nie przez telefon doradzac 🧐

Do góry