reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dziewczyny, juz myslalam, ze wychodzimy na prosta, a tu dzisiaj po wizycie u neurologa jestem troche podlamana. Mamy zbadac krew na rozne wirusy, usg glowki i pilna rehabilitacja. A wszystko przez wzmozone napiecie miesniowe. Slabo podnosi glowke, caly sie napina, nic nie chwyta raczkami i nie chce sie na boczki przekrecac. No i sie nie usmiecha na zawolanie i nie umie lezec wyprostowany. Moj Maluch jest tu najmlodszy, bo urodzil sie po terminie i dopiero w srode skonczyl 12 tygodni-czy on juz naprawde powinien robic te wszystkie rzeczy?
Wiesz co, chyba trafiłaś na takiego lekarza... Aczkolwiek może chce wszystko zbadać żeby mieć ewentualnie czysta kartę, skoro zauważył wzmożone napięcie to gdyby nie zlecił badań, a wyszłoby że to np od którejś infekcji to potem on mógłby ponieść konsekwencje.
Nasz młody też ma lekko wzmożone napięcie, ale jak byliśmy w szpitalu kilka dni to lekarze mówili, że to bardzo częste u niemowlaków i wystarczy trochę postabilizowac i się wyrówna. Chodzimy do fizjo i mamy tylko ćwiczenia stabilizacyjne. Młody jest przebadany wzdłuż i wszerz że względu na to, że go diagnozowali w szpitalach, USG jamy brzusznej to miał chyba z 12 razy od urodzenia 😂 no i u nas są lepsze i gorsze dni. Wyliczyłam teraz, że ma już 15 tygodni skończone i chwyta, wyciąga rączki po przedmioty, ale zaczął to robić dopiero tydzień temu. Na boczki potrafi się przekręcić, ale tak normalnie to niespecjalnie lubi, raczej tylko w łóżeczku. A z główką to jest różnie, czasami trzyma ładnie i stabilnie, a jak jest zbyt zaaferowany to mu się trochę gibie i lekko znosi go na jedną stronę. Ale sama fizjo stwierdziła, że on non stop fruwa i jest tak aktywny, że nie dziwi się że ma lekko wzmożone napięcie 😂 z usmiechaniem się to rozumiem, że chodzi o uśmiech społeczny? To w sumie nawet nie pamiętam od kiedy jest u nas, ale dość długo juz.
Natomiast jeśli chodzi o kolejność i szybkość nabywania nowych umiejętności to każde dziecko naprawde jest inne, byłam trochę w szpitalu i widziałam różne bobasy w podobnym wieku do młodego i każde umiało coś innego, jak jednego byczka spotkaliśmy to się aż przestraszyłam, że mój tak w tyle 🤣

reklama
Mamy kp, kiedy rozszerzacie dietę ? Ja planuję od 5 miesiąca, ale jeszcze się zastanawiam.
Od 6 miesiąca, chyba że będzie się wcześniej interesowac tym co my jemy, a to bardzo możliwe bo lubimy dobrze zjeść i ciągle coś zajadamy, a młody tylko wodzi wzrokiem 🤭

Mamy kp, kiedy rozszerzacie dietę ? Ja planuję od 5 miesiąca, ale jeszcze się zastanawiam.
Planowałam od 6 miesiąca (starszy miał 6 miesięcy i 1 dzień) , logopeda kazałam podawać chrupke kukurydziana od 5 miesiąca z uwagi na zaburzony odruch ssania i żucia u Adasia. Adaś będzie miał dopiero podcięte wędzidełko bo jest długie, ale ogranicza ruch języka.

reklama
Dziewczyny, juz myslalam, ze wychodzimy na prosta, a tu dzisiaj po wizycie u neurologa jestem troche podlamana. Mamy zbadac krew na rozne wirusy, usg glowki i pilna rehabilitacja. A wszystko przez wzmozone napiecie miesniowe. Slabo podnosi glowke, caly sie napina, nic nie chwyta raczkami i nie chce sie na boczki przekrecac. No i sie nie usmiecha na zawolanie i nie umie lezec wyprostowany. Moj Maluch jest tu najmlodszy, bo urodzil sie po terminie i dopiero w srode skonczyl 12 tygodni-czy on juz naprawde powinien robic te wszystkie rzeczy?
mój jest tylko o dzień starszy od Twojego. Na boczki jeszcze się sam nie przekręca ale nóżki podnosi do góry. Główkę fajnie podnosi, ręce łączy ze sobą na środku ciała ale do zabawek świadomie jeszcze nie wyciąga. Jeśli chodzi o uśmiech wystarczy sie nachylić i sie uśmiecha ;)

Do góry