reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
Dziewczyny zostawiacie maluchy po kąpieli z mokrą glowka czy suszycie włoski? Ktoras z Was zaklada czapeczke? Ja dostalam reprymendę od mamy czemu małej nie zakładam czapki po kąpieli:D
😱 Chłopak wyciera tylko trochę ręcznikiem, wyczesuje i nic więcej, po chwili już są praktycznie suche, nawet bym nie wpadła na to, żeby zakładać czapkę na mokre włosy 😂 ale za to dzisiaj przy 30 stopniach na dworze, najpierw moja mama a potem tata, widząc Czarka w samym body wyskoczyli z tekstem, czy nie jest mu za zimno w stópki 🤦‍♂️ pewnie chodziło im o to, że był w aucie, a tam klima, ale stópki miał ciepłe, zresztą aż takiej lodówy nie robiliśmy 😁

U nas to właśnie jakoś tak słabo z obrotami. Jak sama go położę na boku to się próbuje obracać na brzuch, ale jak sam się obróci na bok to już na brzuch nie próbuje, bo zazwyczaj ma rękę w buzi. Chyba się wybierzemy do fizjoterapeuty, bo ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko przekreca głowę na prawą stronę. Wodzi wzrokiem, ale głowy nie chce przekręcać na prawo, na lewo bez problemu. Któraś z Was też ma taki problem?
Jak tak tu pisałyście o tej główce w jedną stronę, to zaczęłam się doszukiwać i faktycznie częściej leżał z główką w prawą stronę, ale w lewą też czasem sam ułoży, myślę, że to nic złego, ja też częściej śpię na jednym boku. Siostra ma dzieci w wieku 3 i 6 lat i twierdzi, że z czasem to wszystko się normuje 😉 mój póki co to nawet sam na boczek się nie obróci 😅

My tak mieliśmy już jakiś czas temu, że w prawa stronę by tylko przekręcał głowę i wystarczyło zmienić mu stronę w którą śpi w łóżeczku, tak żeby na nas patrzył w lewo. I teraz już śmiga w obie strony 😁
To my od początku zmieniamy mu stronę co kilka dni, gdzieś słyszałam, żeby tak robić, ale i tak preferuje stronę prawą. Myślę, że to nic złego, pewnie będzie praworęczny 😉

tak, uczyła nas jak prawidłowo podnosić, kłaść, przekładać na brzuszek itd. Okazało sie ze wszystko robilismy zle😂
U nas podobnie, mam świadomość, że większość robimy źle, bo chociażby na insta widziałam u jakiejś fizjoterapeutki jak nosić, przekładać na brzuszek itd. ale jakbym miała wszystko precyzyjnie robić, to bym się bała w ogóle go dotknąć albo musiałabym robić to z instrukcją 😕 Na szkole rodzenia nam pokazywali jak przekazywać sobie niemowlę, jak przewijać, jak obracać na brzuszek i wtedy totalnie nie wyobrażałam sobie stosowania tych technik przy dziecku, bo nad każdym ruchem musiałam się zastanawiać. Myślę, że nikt nie robi tego wszystkiego idealnie i nie ma to większego wpływu na rozwój dziecka 😉

Dziewczyny, to ja chyba swojego synka przegrzewam-dzieki-jutro pozwole mu pooddychac calym cialkiem.
A czym smarujecie maluchy przy takim sloncu? I pytanie za 100 punktow-czy raczki tez smarujecie? Moj caly czas wklada je do buzi, wiec nie smarowalam, ale czasem slonce po nich przemknie.

tak śledzę Was i widzę te same problemy. My dzisiaj po fizjo. Karuzela do wyrzucenia znad łóżeczka.
U mnie wiodąca prawa strona 😞 łóżeczko stoi środkiem głowy do ściany więc jest dostęp z obu stron i obu stron podchodzimy nie ustrzegło nas to przed asymetrią.
fizjo kazała zaopatrzyć się w poduszkę headpro albo mimos ale nie bez przerwy żeby spał tylko kilka razy dziennie i zabierać, reszta płaski materac. Generalnie dziecko już w wieku 3 ms powinno leżeć na prosto, mój to tylko lewa, prawa.
generalnie chyba wszystko źle robię i mam się dokształcić z m.in podnoszenia 🥶 Link do: Poradnik opieki i pielęgnacji małego dziecka – Polskie Stowarzyszenie NDT-BOBATH
miałam wrażenie, że ona to robi tak wolno 😳 ja to rach, ciach i pielucha zmieniona a ta do mnie, że to nie worek kartofli ok😪. Właśnie siedzę i się dokształcam.
Mój na prosto normalnie leży, nawet nie wiedziałam, że to jest umiejętność 😅 i nie wiem też kiedy to się stało, jeśli na początku tej nie leżał, bym musiała zdjęcia przejrzeć 😁

reklama
Dziewczyny, to ja chyba swojego synka przegrzewam-dzieki-jutro pozwole mu pooddychac calym cialkiem.
A czym smarujecie maluchy przy takim sloncu? I pytanie za 100 punktow-czy raczki tez smarujecie? Moj caly czas wklada je do buzi, wiec nie smarowalam, ale czasem slonce po nich przemknie.
Ja nie smaruje niczym. Bo nie wyciagam jej z gondoli więc ciałko ma przykryte od słońca. Muszę jakis zamówić z dobrym składem, mineralny wrazie co jak nie będziemy mógłby unikać słońca na plaży

Do góry