Pappa i bhcg (test podwojny) to badania z krwi. Hmm do konca nie wiem co masz na mysli? Nie wiem Kochana musisz tam sie dopytac co i jak, bo tak na oko ciezko stwierdzic. Moze robia raport, o ile tu chodzi o ryzyko, z:
A) USG + test podwojny + wywiad
B) Samo USG + wywiad
U mnie nie bylo ceny za raport tylko placilam 467 za pappa i usg. Pappa kosztowalo 187, zas USG 280.
Jesli chodzi o samo USG genetyczne to i tak przeciez musi podac Ci wyniki: NT, NB, CRL itd. Zapytaj sie zatem co zawiera raport przy samym USG genetycznym. Jesli powie ze ryzyko, to bedzie wyliczone jakie jest ryzyko dla zespolu downa, edwardsa itd. Tylko mowie - bedzie to ok. 75%.
@Juti777 a jaki to wynik? I ktory tydzien? U mnie podczas badania mowil, ze wszystko OK, a w raporcie nie mialam danych na ten temat. Dopiero teraz w 14+6 moja lekarz mi mierzyla i wyszlo, ze wymiar BPD jest na 14+5. Sprawdzalam jednak, ze rozbieznosci dla danego tygodnia ciazy sa duze biorac pod uwage 5 i 95 centyl. Mysle, ze nie masz sie czym martwic bo lekarz z pewnoscia by zwrocil na to uwage
A zebys sie nie martwila - a nie wiem ktory to tydzien - podaje
wymiary BPD dla:
12 tydz. w mm: srednia: 20; 5 centyl: 13; 95 centyl: 27 -> czyli przedzial od 13 do 27.
13 tydz. w mm: srednia: 24; 5 centyl: 17; 95 centyl: 31 -> czyli przedzial od 17 do 31.
Wszystkie wartosci sa oczywiscie poprawne