reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
@Ewela821 rzeczywiście to kwestia podejścia :) ja większy stres mam zawsze z niewiedzy i domysłów i na bieżąco nawet pomimo wewnętrznych oporów zmuszam się do badań. Myślę, że przykład dziewczyny może nie potwierdzać reguły więc ja bym sprawdziła właśnie USG, bo na dotyk lekarz też pewny być nie może co tam siedzi :)

reklama
@Juti777 - są 3 obowiązkowe badania USG:
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, wystarczy zrobić trzy badania USG. Pierwsze między 11. a 14. tygodniem (choć czasami jeszcze wcześniej), drugie między 18. a 23. tygodniem, a trzecie między 28. a 32.

Własnie czytałam,że dziewczyna w ciąży tak miała, poszła na USG i lekarz znalazł jakieś cysty na piersiach dodatkowo. Zrobili biopsję ,przeżyła straszny ból i stres w czasie oczekiwania na wynik badań a tam w wyniku- siara czy pokarm mleczny,jakoś tak. Więc już nie wiem czy narażać się na takie stresy czy przeczekać. Przemyśle to jeszcze,może tylko rodzinnego odwiedzę.
Ja też jestem z tych co woli wiedzieć i w razie czego działac póki wcześnie, niż nie wiedzieć i potem płakać, że coś zaniedbałam. Więc ja bym poszła do lekarza. Jednak wybrałabym ginekologa, bo oni się uczą przez dotyk rozpoznawać struktury piersi i pach i określić czy to bardziej gruczolakowa zmiana, włókniakowa czy coś guzkowatego. No i zawsze może zrobić usg i zerknąć jak wygląda ta zmiana. Internista tego nie zrobi.

@Juti777 - są 3 obowiązkowe badania USG:
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, wystarczy zrobić trzy badania USG. Pierwsze między 11. a 14. tygodniem (choć czasami jeszcze wcześniej), drugie między 18. a 23. tygodniem, a trzecie między 28. a 32.
No właśnie Darsi o to mi chodziło. Bo @ilona2701 pisze, że nie pójdzie teraz w ogóle na usg tylko dopiero na połówkowe.

@Ewela821 a że tak zapytam, golilaś pachy jakoś ostatnio? [emoji1] Mi taka gulka dość często wyskakuje po goleniu, później antyperspirant i się pory zatykają. Znika po 2-3 dniach, ale w pierwszym jest bolesna.

Ja też jestem z tych co woli wiedzieć i w razie czego działac póki wcześnie, niż nie wiedzieć i potem płakać, że coś zaniedbałam. Więc ja bym poszła do lekarza. Jednak wybrałabym ginekologa, bo oni się uczą przez dotyk rozpoznawać struktury piersi i pach i określić czy to bardziej gruczolakowa zmiana, włókniakowa czy coś guzkowatego. No i zawsze może zrobić usg i zerknąć jak wygląda ta zmiana. Internista tego nie zrobi.
Ginekolog to widział ale przypomniało mi się dopiero pod koniec wizyty i USG nie zrobil. Tylko powiedział,że na węzeł to nie wygląda . Poczekam jeszcze trochę i pójdę do rodzinnego po skierowanie na USG albo przy następnej wizycie u ginekologami poproszę o USG tego miejsca tylko że to dopiero 22.08. Ogolnie to ja nigdy niczego nie bagatelizuje i jak tylko coś mi się nie podoba to gnam do lekarza. A że widział to lekarz,poczytałam i znalazłam kilka uspakajających wypowiedzi w necie to tak jakoś czułam się spokojna bo niby tak może w ciąży być. Ale oczywiście jestem świadoma tego co się dzieje z tymi wszystkimi zgrubieniami itd. dlatego postaram się to zbadać w dość szybkim czasie. Dziękuję za porady.

@Ewela821 a że tak zapytam, golilaś pachy jakoś ostatnio? [emoji1] Mi taka gulka dość często wyskakuje po goleniu, później antyperspirant i się pory zatykają. Znika po 2-3 dniach, ale w pierwszym jest bolesna.
Gole je na bieżąco:) właśnie lekarz coś wspomniał,że to może po goleniu. Ale ta kulka jest pod skórą i nic nie jest zaczerwienione ani mnie nie boli . Zawsze mi się wydawało,że jeśli od golenia czy coś to bardziej stan zapalny a nie coś pod skórą. I mi nie znika a już mija tydzień.

reklama
@karolina921 nie ma czego żałować! Zobaczysz wszystko będzie dobrze i będziesz spokojniejsza. Myśle, ze ten Gin na początku tak trochę kiepsko Cię pokierował...a na obiad dzisiaj robię domowe burgery i pieczone frytki :) a i lista to bardzo dobry pomysł!

@Ewela821 ja nie miałam, ale moja przyjaciółka często miewała (nie w ciąży) przy rosnących piersiach morze sie zdarzyć. Jak będzie na następnej wizycie u Gina to sie zapytaj.

@Darsi dziękuje i wiem o czym mówisz ja sie non stop wzruszam :) współczuje samopoczucia i leć Kochana na L4 nie ma sie co męczyć!!

Byłam na usg i poszło super, NT 1,4 wiec jeszcze bardziej sie uspokoiłam. Wyliczona data na 1 Lutego i taka już zostanie. Muszę sobie suwaczek teraz zmienić. Szymek wszedł na chwile na końcu i zobaczył jak mała Nina do nas macha. Był bardzo podekscytowany, a najbardziej podobały mu sie rączki.

Zdjęcie takie sobie ale Wam pokażę :)

IMG_1803.JPG

Załączniki

• IMG_1803.JPG
    IMG_1803.JPG
    277,5 KB · Wyświetleń: 252
Do góry