reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Kochane... Piszecie, że Wam brzuszki wyskoczyły... U mnie dziś 10+3 a od wczoraj brzuszek normalnie ciążowy, pod sukienką widoczny. Dziś w kawiarni panie zapytały nawet: "o dzidziuś będzie?"

reklama
Hej dziewczyny, przepraszam że mnie nie ma z wami. Od prawie tygodnia synek choruje na jelitówkę :( biedaczek tak mi go szkoda. Pierwszy raz jest chory i cierpię razem z nim. Jutro jedziemy znowu do lekarza bo to się nic nie poprawia... cały czas jest mami, mami chcę się cały czas tulić i pieścić.
Dobrze że senność i niemoc minęły, od czasu do czasu mnie mdli czy miewam zgagę ale tak to dobrze się czuję. Z resztą jestem tak zajęta synem że zapominam że jestem w ciąży :rolleyes2:
Pozdrawiam was i życzę samych pozytywnych wieści na wizytach!!

Proponuje siemię lniane. Niw trzeba jeść samego, można dodawać do różnych codziennych dań - jogurtu, zupy, sałatki, surówki. Nie zmienia smaku, wyczuwasz po prostu pestki i na pewno nie zaszkodzi Tobie ani nikomu z domowników.
U mnie zaparcia ustąpiły. Pije często teraz Activie (do picia) z siemiem lnianym (dodawanym już fabrycznie, nie przeze mnie).
Lepiej z tym walczyć, bo od zaparc prosta droga do hemoroidów... :(
Bardzo dziękuję za radę! Czyli takie na surowo jeść pestki? Zrobiłam sobie ostatnio z niego kleik, może rzeczywiście powinnam codziennie jeść i coś pomoże.
Activie tez kupie;)

A ile starszak będzie miał? Moja odkąd zaczęła chodzić w wózku nie jeździ
Obecnie ma 1 rok i 9 miesięcy, a jak się urodzi mu rodzeństwo to będzie miał 2 lata i 5 miesięcy. On lubi jak się go "buja", wozi, nosi, zawsze był wózkowy i choć lubi chodzić i biegać, to na spacery woli jechać wózkiem niż iść na nóżkach, taki mały wygodniś :)

Emilia piękne imię, też mi się podoba Nina, ale mój mąż nie jest do niego zbyt entuzjastycznie nastawiony.

Juti777 to tak jak u nas, syn ma obecnie rok i 9 miesięcy i nie rozumie nic na razie, że jest dzidziuś, może jak brzuch mi się uwidoczni to będzie łatwiej wytłumaczyć.

Hej Kobitki,
ja co prawda nie mam problemu z wyproznianiem, aczkolwiek czytalam kiedys kilka publikacji na ten temat. Co moze pomoc?
1. Siemie lnianie ALE powinien byc to napar z 1 lyzki stolowej pity co 2-3 dni. Powinno sie go pic z calymi ziarnami.
Uwaga:
A) siemie zawiera linamaryne, ktora moze przyspieszac porod, stad nie nalezy przesadzac z ilosc i czestotliwoscia picia;
B) siemie lniane pite w dlugich okresach czasu zaczyna negatywnie wplywac na jelita tzn. rozleniwia je i w pozniejszym okresie czasu jeszcze trudniej bedzie sie wyproznic bez wspomagacza w postaci siemienia;
C) ZAPAMIETAJ: cale ziarna mozna spozywac na surowo, zarumienione na patelni czy zalane wrzatkiem lub zimna woda, jednak zmielone ziarna zawsze nalezy zalewac goraca woda ze wzgledu na zwiazki cyjanogenne i enzymy zawarte w ziarnach, ktore uaktywniaja sie pod wplywem naruszenia struktury ziarna, a zalanie ich zimna woda tylko przyspiesza proces cyjanogenezy. (wiecej info. na ten temat na str. www po wpisaniu hasla: siemie lniane cyjanowodor).
2. Owoce kiwi x 2 - 1 x dziennie
3. Suszone sliwki ew. powidla sliwkowe
4. Kiszona kapusta
5. Babka płesznik
6. Rośliny strączkowe np. fasola, soczewica, ciecierzyca
7. Rosliny bogate w blonnik - owoce i warzywa zjadane ze skora, pestki, nasiona, ziemniaki w mundurkach, brazowy ryz (ten powinien zostac wyplukany, moczyc sie cala noc i byc ugotowany w 3 krotnej ilosci wody w stosunku do ilosci ryzu - przyczyna: arsen)
8. Chleby ciemne najlepiej z ziarnami
9. Owsianka na gesto z owocami
10. Jogurt naturalny, maslanka, kefir (warto zaopatrzyc sie w grzybek tybetanski)
11. Salatka z buraka i jabłka
12. Pieczone jabłko
13. Picie większej ilości wody
14. Tabletki z probiotykami

Unikać: czekolady, napojow slodzonych, gotowanej marchewki

Hej Kobitki,
ja co prawda nie mam problemu z wyproznianiem, aczkolwiek czytalam kiedys kilka publikacji na ten temat. Co moze pomoc?
1. Siemie lnianie ALE powinien byc to napar z 1 lyzki stolowej pity co 2-3 dni. Powinno sie go pic z calymi ziarnami.
Uwaga:
A) siemie zawiera linamaryne, ktora moze przyspieszac porod, stad nie nalezy przesadzac z ilosc i czestotliwoscia picia;
B) siemie lniane pite w dlugich okresach czasu zaczyna negatywnie wplywac na jelita tzn. rozleniwia je i w pozniejszym okresie czasu jeszcze trudniej bedzie sie wyproznic bez wspomagacza w postaci siemienia;
C) ZAPAMIETAJ: cale ziarna mozna spozywac na surowo, zarumienione na patelni czy zalane wrzatkiem lub zimna woda, jednak zmielone ziarna zawsze nalezy zalewac goraca woda ze wzgledu na zwiazki cyjanogenne i enzymy zawarte w ziarnach, ktore uaktywniaja sie pod wplywem naruszenia struktury ziarna, a zalanie ich zimna woda tylko przyspiesza proces cyjanogenezy. (wiecej info. na ten temat na str. www po wpisaniu hasla: siemie lniane cyjanowodor).
2. Owoce kiwi x 2 - 1 x dziennie
3. Suszone sliwki ew. powidla sliwkowe
4. Kiszona kapusta
5. Babka płesznik
6. Rośliny strączkowe np. fasola, soczewica, ciecierzyca
7. Rosliny bogate w blonnik - owoce i warzywa zjadane ze skora, pestki, nasiona, ziemniaki w mundurkach, brazowy ryz (ten powinien zostac wyplukany, moczyc sie cala noc i byc ugotowany w 3 krotnej ilosci wody w stosunku do ilosci ryzu - przyczyna: arsen)
8. Chleby ciemne najlepiej z ziarnami
9. Owsianka na gesto z owocami
10. Jogurt naturalny, maslanka, kefir (warto zaopatrzyc sie w grzybek tybetanski)
11. Salatka z buraka i jabłka
12. Pieczone jabłko
13. Picie większej ilości wody
14. Tabletki z probiotykami

Unikać: czekolady, napojow slodzonych, gotowanej marchewki

Spadłaś mi z nieba po prostu. Od kilku dni mecze się z ta przypadłością [emoji846]

Obecnie ma 1 rok i 9 miesięcy, a jak się urodzi mu rodzeństwo to będzie miał 2 lata i 5 miesięcy. On lubi jak się go "buja", wozi, nosi, zawsze był wózkowy i choć lubi chodzić i biegać, to na spacery woli jechać wózkiem niż iść na nóżkach, taki mały wygodniś :)
Wiek zbliżony do córki. Może takie krzesełko doczepiane do wózka wystarczy ?

Dzień dobry ;) Wyspane ? Pogoda piękna, tylko leń niesamowity u mnie :rofl2:
3mam kciuki za wizyty dzisiejsze ;)

reklama
Do góry