reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
A Espumisan w ciąży jest zabroniony? Nie wiem sama czy ja jestem tak wzdęta, czy mi się tak brzuch mocno skurczył, w sensie mięśnie, ale się bardzo źle dziś czuję i ledwo chodzę, wszystko mnie "gniecie" zaczynając od samego siedzenia.

Wybaczcie, że ja tak tylko o sobie, ale trochę mam na głowie teraz i będę miała czas dopiero po urlopie Was doczytać.

reklama
Ja niestety nie mam pojecia co do leków w ciazy, które można a które nie.
My byliśmy dziś na obiadku u moich rodZiców na zupce jarzynowej z brokulem, fasolka szparagowa, kalafiorkiem i pieczonkach, bo miałam ochotę i złożyłam takie zamówienie hehe. Teraz ja oglądam mecz a mąż wyjątkowo w pracy.
Tak mi się dluzy do wizyty, dopiero 26 :( Mąż też już czeka,bo chce się pochwalić w pracy,ze będzie tatusiem a ja mu pozwoliłam dopiero po tej wizycie :)

A Espumisan w ciąży jest zabroniony? Nie wiem sama czy ja jestem tak wzdęta, czy mi się tak brzuch mocno skurczył, w sensie mięśnie, ale się bardzo źle dziś czuję i ledwo chodzę, wszystko mnie "gniecie" zaczynając od samego siedzenia.

Wybaczcie, że ja tak tylko o sobie, ale trochę mam na głowie teraz i będę miała czas dopiero po urlopie Was doczytać.
Można, espumisan nie wchłania się do krwiobiegu.

Moim zdaniem tu nie chodzi o skapstwo, oszczedzanie na dziecku czy jakkolwiek to nazwac. Tu chodzi o racjonalne podejscie do ciazy i badan. To ze sa mozliwosci np. robienia USG na kazdej wizycie to nie znaczy ze trzeba je non stop wykonywac jesli nie ma ku temu powodow. Lekarz powinien byc na tyle kompetenty i myslacy by prowadzic ciaze w taki sposob by ciezarna czula sie bezpiecznie ale zarazem nie przystawac na kazde 'fanaberie' np. ciagle USG - by popatrzec sobie tylko na maluszka lub posluchac serduszka. Nie mozna dac sie zwariowac ;)
A jesli chodzi o lekarzy na NFZ i prywatnych - to liczy sie tu podejscie, wiedza i sam czlowiek, a nie to czy sie placi czy nie. Nie mozna wrzucic wszystkich do jednego worka, bo znam lekarzy na NFZ ktorzy wykonuja swoj zawod sumiennie, z pasja i odwrotnie: lekarzy prywatnych ktorzy biora pieniadze a nie maja wiekszego pojecia o specjalizacji, ktora wybrali.
O dokładnie. Uważam tak samo chociaż jak chodziłam w ciąży z Zosią to trochę psioczyłam, że lekarz zrobił mi usg w 16tc, potem połówkowe i następne dopiero w 28tc bo przecież ja za to płace. No ale ginekolog był zadania, że to nie ma zupełnie sensu, a i w trzecim Trymestrze znów trzeba będzie malucha podglądać. To u was i tak te wizyty tanie. U mnie to było 150wizyta i 100zł usg [emoji57]
Ale też jeżeli nic ciąży nie zagrażało to kazał przychodzić co 4-5tyg. Więc wiedziałam, że na kasę pazerny to on nie jest. Teraz też nie będę miała usg ciągle..

Za lekarza, któremu się ufa warto płacić. Ja już drugą ciążę prowadzę prywatnie i nie zamierzam zmieniać lekarza. Fakt, jest to spore obciążenie dla budżetu domowego, ale moje poczucie bezpieczeństwa, świadomość, że jest to na prawdę świetny fachowiec i ma super sprzęt dużo mi daje.
Wizyty póki co co 3 tygodnie wypadają. Dla mnie to optymalny odstęp.

Dziewczyny, które nie biorą luteiny. Wy też macie takie dziwne upławy? Raz wodniste raz jak lekko ścięte białko?
Ja mam i tez w glowe zachodze czy wszystko ok. Ostatnio urodzilam w 35t6d, bo mialam infekcje, a polozna mnie zbyla, ze uplawy ktore mialam to norma na tym etapie. Teraz sie panicznie boje, zeby sie to nie powtorzylo szczegolnie na tak wczesnym etapie... W UK jedyne co mam to na poczatek sierpnia konsultanta w szpitalu ze wzgledu na to, ze ostatnio urodzilam przed terminem a czy mnie w ogole zbadaja to nie wiem. Mam zamiar jeszcze conajmniej raz do PL poleciec zeby zobaczyc sie z moim lekarzem.

Dzień dobry, wszystkim życzę miłego tygodnia;)

Czy wy tez macie takie zwariowane sny w ciąży? Ja niestety tez takie nieprzyjemne.

Czy wy tez macie takie zwariowane sny w ciąży? Ja niestety tez takie nieprzyjemne.
Hej babeczki. No z ust mi temat wyciągnęłaś, o to samo chciałam zapytać. Ja z reguły nie mam snów, albo raz na ruski rok. No ale teraz co noc, jakieś pierdy, babcie, wczoraj choinka mi się śniła. :o Wariactwo jakieś czy cóś;)

Tak,u mnie sny okropne. Ostatnio mąż mnie zdradzał a noc później zmarł mój tata oczywiście w śnie.eh...mam silne tyłozgięcie i gin uprzedzał że będę miała boleści kręgosłupa promieniujące.a jak j was z kręgosłupem?

reklama
Tak,u mnie sny okropne. Ostatnio mąż mnie zdradzał a noc później zmarł mój tata oczywiście w śnie.eh...mam silne tyłozgięcie i gin uprzedzał że będę miała boleści kręgosłupa promieniujące.a jak j was z kręgosłupem?
Ja mam kręgosłup mega zwichrowany. W pierwszej ciąży ratowałam się kinezjotapingiem.
@Kordosia z tego co pamiętam to mieszkasz w Warszawie. W szpitalu położniczym na Madalińskiego jest rehabilitacja dla kobiet ciężarnych. Mnie tam trochę masowali i uciskali (na tyle na ile można w ciąży) i właśnie te taśmy. W tej ciąży jak się zacznie też będę korzystać bo mi bardzo pomogło.

Do góry