reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Chodziłam do szkoły rodzenia podczas pierwszej ciąży i polecam każdej przyszłej mamie, szczególnie tej, która spodziewa się pierwszego dziecka. Ćwiczenia fizyczne, nauka oddechu oczywiście też są ważne, ale najlepsze były rozmowy. Położonym można było zadać każde pytanie, nawet te, które często krępujemy się zadać lekarzowi (np. Załatwianie potrzeb fizjologicznych po naturalnym porodzie, lewatywa przed, itd, itp). Naprawdę rozmowy toczyły się na wszystkie tematy... Oprócz tego były ciekawe wykłady dla obojga rodziców o opiece nad noworodkiem. Polecam.

reklama
Cześć dziewczyny :) myślałam że wątek ucichł, wchodzę a tu 64 wiadomości do przeczytania :) witam nowe mamusie :)
Mój ginekolog na każdej wizycie bada mnie ręcznie i mówi że szyjka długa, twarda i zamknięta. Co do opieki położnej to przysługuje od 21 tygodnia. Ja w pierwszej ciąży i teraz też chodzę na szkołę rodzenia. Fajna sprawa i można wyjść trochę do ludzi :)

@moonikaa szkoły rodzenia są w Polsce zupełnie darmowe i prowadzą je właśnie położne. Zaczyna się faktycznie zazwyczaj od 21 tygodnia :)
W moim mieście są 3 szkoły rodzenia i niestety wszystkie są płatne. Koszt to 300 zł w zwykłym trybie i 400 zł w trybie weekendowym. Mimo wszystko chcemy się zapisać do jednej z nich, bo uważam, że warto odbyć takie zajęcia.

W moim mieście są 3 szkoły rodzenia i niestety wszystkie są płatne. Koszt to 300 zł w zwykłym trybie i 400 zł w trybie weekendowym. Mimo wszystko chcemy się zapisać do jednej z nich, bo uważam, że warto odbyć takie zajęcia.
Ojeeej, jesteś pewna? Nie ma tak,że jak podpiszesz deklarację na tą położną,która prowadzi taki kurs, to jest on z darmo, w ramach NFZ? Myślałam,że wszędzie tak jest [emoji848] mogę zapytać skąd jesteś?

raz_dwa_trzy Może powinnam bardziej zgłębić temat :)póki co widziałam takie cenniki. Nie wiedziałam nic o deklaracjach, a na stronach nie jest o nich napisane. Dzięki, czyli jest jeszcze szansa na darmowy kurs :) A jestem z Olsztyna.

Ostatnia edycja:
reklama
Ooo już?:) To opowiadaj, jakie wrażenia?:)
No już :) dzisiaj mam 21t. Bardzo polecam takie zajęcia, ja jestem zadowolona. Dużo rzeczy można się dowiedzieć o których nie mamy pojęcia. Ja chodzę już drugi raz, w pierwszej ciąży też chodziłam. Szczególnie polecam przy pierwszym dziecku. Teraz mieliśmy temat o stanach przejściowych u noworodka. I w większości szkół rozdawane są próbki np. płynów do prania ale też butelki smoczki.

Do góry