reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Ja Wam powiem,że nie znam jeszcze płci i jest to nam kompletnie obojętne. Tak długo czekaliśmy na dzidziusia,że nie śmiem marzyć o konkretnej płci. Ale jednak coraz częściej łapie się na tym,że myślę o moim brzuszku jak o córeczce :) pisze,żebyście były świadkiem,jakie mam przeczucia, a wszystko się okaże :)

reklama
Byłam dziś na badaniach prenatalnych, ale tyle było zamieszania... Przyjechaliśmy na oddział, ale za późno na pobieranie krwi na test pappa, więc już się zrobił problem. Babka tak kombinowała, że chciała nas do Wrocławia odesłać, ale nagle jednak lekarz się okazuje, że może nas dziś przyjąć na samo usg, a krew pobierzemy w poniedziałek.
Tyle, że usg było na 16, a my od 11 do byśmy tam tyle robili, to musieliśmy się do domu wracać i potem jeszcze raz jechać... Tyle zamieszania... W poniedziałek będę jechać znów tam pobrać krew, a 23.08 na rzekomy odbiór wyników, data którą ustaliła mi babka co mnie rejestrowała, ale lekarz powiedział, że go wtedy na pewno nie będzie o muszę się fatygować i dowiadywać kiedy on będzie, wtedy JESZCZE raz przyjechać, z obiema wynikami (pappa i usg) i dopiero będzie mógł postawić konkretną diagnozę...

A teraz konkrety
Miałam dziś pierwszy raz zrobione usg przezbrzuszne.
Wg dzisiejszego usg dzidziuś wygląda na jeszcze starszego i większego.
Dla przypomnienia wczoraj u swojego lekarza: z om 11tc+1, z usg dzidziuś 12 tc i 5,4 cm.
A dziś: analogicznie 11tc+2, a z usg aż 12tc+4 i dzidziuś 6 cm z hakiem.
Lekarz uparcie przy swoim, że ciąża musi być starsza. W takim razie bazując na tym badaniu usg owulację miałam proszę państwa 1 dnia miesiączki? No nie sądzę... Niezbyt przyjemny był ten lekarz. Dużo mówił to dobrze, ale nie był zbyt zadowolony, że najpierw mam robione usg a krew będę mieć pobieraną dopiero w poniedziałek. Upierał się, że ciąża musi być starsza. I mocno mi naciskał na brzuch, pomyślałam sobie, że skoro mu tak mój tłuszczyk przeszkadzał na brzuchu, że tak mocno naciskał głowiącą, to już lepiej jakby mi zrobił usg dowcipne...

Dostałam zdjęcie usg, ale dodam je wraz z pomiarami do odpowiedniego wątku. Ale zawiedziona jestem, że nie włączył usg 3d i nie mam takiego zdjęcia jak Wy ;D
Generalnie wszystko na dzień dzisiejszy mówił, że jest ok.
Ej ale gdzie wy te wyniki opisujecie? Weźcie też tu piszcie. Ja nie mam kurczę czasu skakać po wszystkich wątkach,. Nie dam rady tylu ogarnąć.

Miałam dzisiaj USG NT i dzieciątko tak podrosło, że różnica pomiędzy terminami z OM i USG zmalała do jednego dnia, a była tygodniowa. A więc z USG dzisiaj 12+4, CRL 5,98 cm, NT 1,8 mm, kości nosowe widoczne, ale niestety zastawka trójdzielna w serduszku się nie domyka i trzeba zwrócić na to uwagę przy kolejnych badaniach. Na początku miałam usg przez brzuch, ale dziecko bardzo ruchliwe i żeby dokładnie sprawdzić serce było też dopochwowe. Jutro robię test PAPPA.
Postaraj się o echo serca maluszka w późniejszym terminie. Ja miałam z synem z racji moich problemów kardiologicznych. Tylko UWAGA! nie każdy lekarz umie je zrobić. Musisz znaleźć fachowca, który się specjalizuje między innymi w robieniu echa serca płodu, bo to jest zupełnie osobna bajka niż zwykłe usg.
A tak w ogóle to mi to echo robiła Nicole - Mama Ginekolog. Ona była już prawie na końcówce ciąży z Rogerem a ja jakoś już w drugiej połowie z moim Alkiem. Tylko wtedy nie znałam jeszcze jej bloga, :-)

Ja Wam powiem,że nie znam jeszcze płci i jest to nam kompletnie obojętne. Tak długo czekaliśmy na dzidziusia,że nie śmiem marzyć o konkretnej płci. Ale jednak coraz częściej łapie się na tym,że myślę o moim brzuszku jak o córeczce :) pisze,żebyście były świadkiem,jakie mam przeczucia, a wszystko się okaże :)
Ja w ciąży z synkiem od samego początku byłam przekonana, że będzie chłopak. Nawet jak lekarz na początku mówił, że raczej dziewczynka to mi to się nie zgadzało wewnętrznie i okazało się że miałam rację.
Za to tym razem jednego dnia myślę, że dziewczynka, a drugiego, że chłopak. Choć ostatnio coraz częściej po głowie mi dziewczynka się kołacze. Zatem też daję do "kronik". Zobaczymy czy mi intuicja tym razem siadła, czy działa jak przy pierwszej ciąży. ;-)

A no ja też zapomniałam wspomnieć że wszystko wskazuje na dziewczynkę:
IMG_0374.JPG

Załączniki

• IMG_0374.JPG
    IMG_0374.JPG
    210,1 KB · Wyświetleń: 371
Ilona toż te sukienki i kitki to sama radość [emoji3][emoji3]
Ja mam przeczucie na dziewczynkę choć każdy dookoła życzy chłopaka bo córkę już mamy

reklama
@ilona2701 ja w ciąży w córką, jak lekarz zapytał czy chce znać płeć, to mu powiedziałam, że nie, bo jestem pewna, że będzie chłopiec- nie mogłam dopuścić do siebie myśli, że będę musiała stawić czoła "różowośći", lalkom i warkoczykom ;) powiem tak- przed różowym się dzielnie bronimy, a jeśli chodzi o resztę, to nie zamieniłabym tego na nic innego :) córka teraz jest na etapie pisaków, farb, plasteliny, zabawy w sklep, gotowanie itp.- zawsze można z nią coś fajnego porobić, a koleżanki, które mają synów, narzekają, że nie mogą patrzeć już na samochody :) ale to oczywiście uogólnienie, chłopcy też są super i pewnie każda mama to potwierdzi ;)

@Juti777 ja o równiej 17 miałam wizytę i myślałam głównie o tym, czy u dziecka wszystko ok, ale po powrocie do domu czytałam sobie wspomnienia z powstania i też niesamowicie mnie to wzrusza:(

Do góry