reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Ehhh te hormony w ciazy. Dzisiaj z racji rocznicy każdy wie jakiej wyly syreny o 17, poszłam na balkon i tak się zryczalam,ze nie mogłam się opanować. Ogólnie jestem patriotką i jestem dosyć wrażliwą ale hormony mi trochę pomogły ;)
To ja tez chodze I co chwile wyje od wczoraj, bo mojej sasiadki tata zmarl, a ona w 24tc i tak mi jej zal.. Najgorszy moment dla niej, ciaza wysokiego ryzyka, ona kolo 40-tki, pierwsza ciaza po 9 latach staran. Ojca tylko z widzenia znalam, ale zawsze sie usmiechal, przywital.. Ona wyglada jak siedem nieszczesc :-(

reklama
Byłam dziś na badaniach prenatalnych, ale tyle było zamieszania... Przyjechaliśmy na oddział, ale za późno na pobieranie krwi na test pappa, więc już się zrobił problem. Babka tak kombinowała, że chciała nas do Wrocławia odesłać, ale nagle jednak lekarz się okazuje, że może nas dziś przyjąć na samo usg, a krew pobierzemy w poniedziałek.
Tyle, że usg było na 16, a my od 11 do byśmy tam tyle robili, to musieliśmy się do domu wracać i potem jeszcze raz jechać... Tyle zamieszania... W poniedziałek będę jechać znów tam pobrać krew, a 23.08 na rzekomy odbiór wyników, data którą ustaliła mi babka co mnie rejestrowała, ale lekarz powiedział, że go wtedy na pewno nie będzie o muszę się fatygować i dowiadywać kiedy on będzie, wtedy JESZCZE raz przyjechać, z obiema wynikami (pappa i usg) i dopiero będzie mógł postawić konkretną diagnozę...

A teraz konkrety
Miałam dziś pierwszy raz zrobione usg przezbrzuszne.
Wg dzisiejszego usg dzidziuś wygląda na jeszcze starszego i większego.
Dla przypomnienia wczoraj u swojego lekarza: z om 11tc+1, z usg dzidziuś 12 tc i 5,4 cm.
A dziś: analogicznie 11tc+2, a z usg aż 12tc+4 i dzidziuś 6 cm z hakiem.
Lekarz uparcie przy swoim, że ciąża musi być starsza. W takim razie bazując na tym badaniu usg owulację miałam proszę państwa 1 dnia miesiączki? No nie sądzę... Niezbyt przyjemny był ten lekarz. Dużo mówił to dobrze, ale nie był zbyt zadowolony, że najpierw mam robione usg a krew będę mieć pobieraną dopiero w poniedziałek. Upierał się, że ciąża musi być starsza. I mocno mi naciskał na brzuch, pomyślałam sobie, że skoro mu tak mój tłuszczyk przeszkadzał na brzuchu, że tak mocno naciskał głowiącą, to już lepiej jakby mi zrobił usg dowcipne...

Dostałam zdjęcie usg, ale dodam je wraz z pomiarami do odpowiedniego wątku. Ale zawiedziona jestem, że nie włączył usg 3d i nie mam takiego zdjęcia jak Wy ;D
Generalnie wszystko na dzień dzisiejszy mówił, że jest ok.

Dziewczyny, właśnie wróciłam z wizyty. Nie wiem w jakim wątku miałabym to napisać, ale pisałyście dziś, że szykuje się więcej dziewczynek, więc melduję, że u mnie najprawdopodobniej będzie mały mężczyzna :) następną wizytę mam za dwa tygodnie, bo okazało się, że dzidziuś za mały, żeby zrobić Usg genetyczne. Miłego dnia :)
Ps. Mam już córkę i obsługa chłopca wydaje mi się strasznie skomplikowana i trudna :)

@Fanka Kadry - ja miałam dziś to samo, jak o 17 zawyly syreny to się popłakałam i jeszcze tym bardziej było mi smutno, że niektórzy ludzie mają to w d... I nawet na minutę nie przystana żeby oddać hołd :(

@Caitlyn - przykro mi że miałaś takie przeboje ale najważniejsze że z dzidzia ok, a z tymi pomiarami to też pewnie nie jedt do końca pewne bo wszystko zależy od umiejętności lekarza i sprzętu.

@ko. - gratuluję chlopczyka, a wpisać może, tu; Link do: Wieści z wizyt - terminy, wyniki, zdjęcia USG

Miałam dzisiaj USG NT i dzieciątko tak podrosło, że różnica pomiędzy terminami z OM i USG zmalała do jednego dnia, a była tygodniowa. A więc z USG dzisiaj 12+4, CRL 5,98 cm, NT 1,8 mm, kości nosowe widoczne, ale niestety zastawka trójdzielna w serduszku się nie domyka i trzeba zwrócić na to uwagę przy kolejnych badaniach. Na początku miałam usg przez brzuch, ale dziecko bardzo ruchliwe i żeby dokładnie sprawdzić serce było też dopochwowe. Jutro robię test PAPPA.

@paulina_90 - wyniki ok :) co do niedomykalnosci to mój Mały ma, do kardiologia trzeba chodzić na kontrolę i sprawdzać. Jeśli jest mała niedomykalnosc to nic się nie robi. Moj Tesciu po 60 latach dowiedział się że ma niedomykalnosc więc jak widać można żyć i o tym nie wiedzieć. Więc dopoki się nie powiększa to jest ok.

Ehhh te hormony w ciazy. Dzisiaj z racji rocznicy każdy wie jakiej wyly syreny o 17, poszłam na balkon i tak się zryczalam,ze nie mogłam się opanować. Ogólnie jestem patriotką i jestem dosyć wrażliwą ale hormony mi trochę pomogły ;)
Też stałam z synem na tarasie i całe wycie wytrzymałam a na koniec, zawsze powtarzam tak od siebie "Cześć i chwała Bohaterom!" i się poryczałam...

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :) same dobre wieści - super ! :)
Co do płci dziecka to ja też mam obawy. Mam już syna a teraz najprawdopodobniej będzie dziewczynka i też przeraża mnie robienie warkoczyków, różowe sukieneczki itp :)

reklama
Dziewczyny, właśnie wróciłam z wizyty. Nie wiem w jakim wątku miałabym to napisać, ale pisałyście dziś, że szykuje się więcej dziewczynek, więc melduję, że u mnie najprawdopodobniej będzie mały mężczyzna :) następną wizytę mam za dwa tygodnie, bo okazało się, że dzidziuś za mały, żeby zrobić Usg genetyczne. Miłego dnia :)
Ps. Mam już córkę i obsługa chłopca wydaje mi się strasznie skomplikowana i trudna :)
Spokojnie, chłopaki są łatwiejsi w obsłudze. Przy przewijaniu musisz tylko pamiętać, żeby przykrywać np. chysteczką siusiaka, bo lubią robić kawały i zaraz antenka staje i wszystko wokół obsiusiane. ;-)

Do góry