reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Przeczytałam wpis Mamy Ginekolog o badaniach prenatalnych ( dziękuję za link , rozjaśnił mi sytuacje )

Czy któraś z was może mi pomóc zrozumieć, czy robiąc usg genetyczne+ Pappa jest sens robić Nifty / Harmony ? Mama Ginekolog pisze, że jak ktoś ma możliwość to zachęca ale z wpisu nie wynika co innego wykrywa test Nifty/Harmony czego nie wyłapałaby wcześniej USG + Pappa ( tylko te 7-10% pewności więcej ).

Skoro Nifty ma prawie 100% skuteczności wykrywania wad to jest sens robić USG i Pappę ?

Myślę, że w przypadku Nifty istotna jest cena, ponieważ to badanie kosztuje ponad 2 tysiące złotych, a Pappa z USG około 450 zł (przynajmniej ja tyle płaciłam). Mój lekarz stwierdził, że gdy USG i Pappa wyjdą źle to wtedy dopiero zleca zrobienie Nifty i wynika to z czystej oszczędności. Różnica skuteczności pomiędzy nimi to według niego 4%.

@Gabrysia95 mój lekarz jest w 100% pewny chłopca, nawet sam się z tego cieszył jak dziecko :D w dniu badania byłam w 12+2 tygodniu ciąży i nie spodziewałam się, że tak szybko będziemy wiedzieć :)

@ForgetMeeNot i korzystasz? Codziennie ? Od którego tygodnia wykrywa Co tętno?

@Semifreddo Megi opisywała wszystko ładnie , musisz poszperać :)
No właśnie ja odesłałam bo słabo to działało. Fakt, że może zbyt wcześnie,ale skoro nawet bicie mojego serca było ledwo słyszalne to dałam sobie spokój. Stwierdziłam, że szkoda moich nerwów i meczenia malucha... nie wiem.., miałam jakieś takie dziwne wrażenie, że męczę maleństwo...

@raz_dwa_trzy jeżeli myślimy o tym samym wpisie Megi z przed kilku dni to opisywała różnice w USG zwykłym a genetycznym + dlaczego warto zrobić poza USG jeszcze Pappa. Jeżeli był jeszcz inny jej genialny wpis to poszukam :)

Zastanawiam się, czy skoro Nifty daje 99,8% prawdopodobieństwa a powiedzmy, że mogę sobie na niego pozwolić to nie zrobić wyłącznie Nifty. Ale nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiem a lekarz był gburem, który był przeciwko wszystkim testom

I mnie wg OM 10t6d a wg USG 9t6d... ehh i kurczę denerwuje mnie ta różnica w tygodniach,bo nie wiem jak mam podawać :) ale z tego co wylapalam przez rozmowę telefoniczną z lekarzem od prenatalnego to on patrzył bardziej wg OM, bo mnie dość wcześnie zapisał i wg tego to będzie 12t5d... nie za wcześnie na prenatalne? :)
Jestem podobnego zdania a z racji tego, iż moja ginekolog (której ufam,bo jest świetnym i doświadczonym poloznikiem) mi nawet o tym nie wspominała to chyba zostanę przy samym USG. Może gdybym była starsza czy z jakąś niepewna historia zdrowotna bym się zdecydowała ale w mojej sytuacji chyba sobie daruję.

U mnie też różnica pomiędzy terminami wynosi dokładnie tydzień. W środę będę miała USG prenatalne, to będzie 11+5 wg usg i 12+5 wg OM, więc dam znać czy to dobry termin ;-)

@Oleczka331 - sprawdź w wątku lista mam.

Dziewczyny tak z innej beczki - ogląda któraś z Was albo może polecić jakąś vlogerke? Chodzi właśnie która opowiada o wyprawę, jakiś gadżetach, wózkach?
Ja bardzo dużo rzeczy sprawdzam u mamygadzety.pl
Do tego Marysia to żona mojego kolegi, więc wiem że testy robi solidnie.

Przeczytałam wpis Mamy Ginekolog o badaniach prenatalnych ( dziękuję za link , rozjaśnił mi sytuacje )

Czy któraś z was może mi pomóc zrozumieć, czy robiąc usg genetyczne+ Pappa jest sens robić Nifty / Harmony ? Mama Ginekolog pisze, że jak ktoś ma możliwość to zachęca ale z wpisu nie wynika co innego wykrywa test Nifty/Harmony czego nie wyłapałaby wcześniej USG + Pappa ( tylko te 7-10% pewności więcej ).

Skoro Nifty ma prawie 100% skuteczności wykrywania wad to jest sens robić USG i Pappę ?
@raz_dwa_trzy jeżeli myślimy o tym samym wpisie Megi z przed kilku dni to opisywała różnice w USG zwykłym a genetycznym + dlaczego warto zrobić poza USG jeszcze Pappa. Jeżeli był jeszcz inny jej genialny wpis to poszukam :)

Zastanawiam się, czy skoro Nifty daje 99,8% prawdopodobieństwa a powiedzmy, że mogę sobie na niego pozwolić to nie zrobić wyłącznie Nifty. Ale nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiem a lekarz był gburem, który był przeciwko wszystkim testom
Tak ja napiszę Ci z tego co mówił mi lekarz. Usg zrobić trzeba ono sprawdza czy są wszystkie narządy, czy czaszka się prawidłowo wykształciła, czy dziecko ma rączki i nóżki prawidłowej budowy. Brzuszek itd. Pappa u mnie lekarka powiedziała, że jest bezsensowna gdy robiłam panoramę. Chociaż może on np wykryć ryzyko późniejszych nieprawidłowości np stanu przedrzucawkowego [emoji4]
Pappa opiera się na statystyce wraz z obrazem usg daje maksymalnie 95% pewności. Test prenatalny sam daje 99.7% pewności wg mojej lekarki wraz z usg robiony u lekarza z certyfikatem daje 100% pewności co do zdrowia malucha.
Ja dziś miałam wynik Panoramy, a 06.08 mam usg prenatalne [emoji5]

reklama
@Darsi to ten sam wpis i nie uwzglednia on testu genetycznego z krwi ale masz rację - pytanie powinnam zadać tam dla porządku na forum. Kompletnie zapomniałam, że potworzone zostały poszczególne wątki #BabyBrain

@karolina921 dzięki. Robienie wszystkich 3 wydaje się nie być potrzebne więc na moją logikę Nifty/Panorama/Harmony + usg wystarczy

Do góry