reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Przeczytałam wpis Mamy Ginekolog o badaniach prenatalnych ( dziękuję za link , rozjaśnił mi sytuacje )

Czy któraś z was może mi pomóc zrozumieć, czy robiąc usg genetyczne+ Pappa jest sens robić Nifty / Harmony ? Mama Ginekolog pisze, że jak ktoś ma możliwość to zachęca ale z wpisu nie wynika co innego wykrywa test Nifty/Harmony czego nie wyłapałaby wcześniej USG + Pappa ( tylko te 7-10% pewności więcej ).

Skoro Nifty ma prawie 100% skuteczności wykrywania wad to jest sens robić USG i Pappę ?

Myślę, że w przypadku Nifty istotna jest cena, ponieważ to badanie kosztuje ponad 2 tysiące złotych, a Pappa z USG około 450 zł (przynajmniej ja tyle płaciłam). Mój lekarz stwierdził, że gdy USG i Pappa wyjdą źle to wtedy dopiero zleca zrobienie Nifty i wynika to z czystej oszczędności. Różnica skuteczności pomiędzy nimi to według niego 4%.

@Gabrysia95 mój lekarz jest w 100% pewny chłopca, nawet sam się z tego cieszył jak dziecko :D w dniu badania byłam w 12+2 tygodniu ciąży i nie spodziewałam się, że tak szybko będziemy wiedzieć :)

@ForgetMeeNot i korzystasz? Codziennie ? Od którego tygodnia wykrywa Co tętno?

@Semifreddo Megi opisywała wszystko ładnie , musisz poszperać :)
No właśnie ja odesłałam bo słabo to działało. Fakt, że może zbyt wcześnie,ale skoro nawet bicie mojego serca było ledwo słyszalne to dałam sobie spokój. Stwierdziłam, że szkoda moich nerwów i meczenia malucha... nie wiem.., miałam jakieś takie dziwne wrażenie, że męczę maleństwo...

@raz_dwa_trzy jeżeli myślimy o tym samym wpisie Megi z przed kilku dni to opisywała różnice w USG zwykłym a genetycznym + dlaczego warto zrobić poza USG jeszcze Pappa. Jeżeli był jeszcz inny jej genialny wpis to poszukam :)

Zastanawiam się, czy skoro Nifty daje 99,8% prawdopodobieństwa a powiedzmy, że mogę sobie na niego pozwolić to nie zrobić wyłącznie Nifty. Ale nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiem a lekarz był gburem, który był przeciwko wszystkim testom

I mnie wg OM 10t6d a wg USG 9t6d... ehh i kurczę denerwuje mnie ta różnica w tygodniach,bo nie wiem jak mam podawać :) ale z tego co wylapalam przez rozmowę telefoniczną z lekarzem od prenatalnego to on patrzył bardziej wg OM, bo mnie dość wcześnie zapisał i wg tego to będzie 12t5d... nie za wcześnie na prenatalne? :)
Jestem podobnego zdania a z racji tego, iż moja ginekolog (której ufam,bo jest świetnym i doświadczonym poloznikiem) mi nawet o tym nie wspominała to chyba zostanę przy samym USG. Może gdybym była starsza czy z jakąś niepewna historia zdrowotna bym się zdecydowała ale w mojej sytuacji chyba sobie daruję.

U mnie też różnica pomiędzy terminami wynosi dokładnie tydzień. W środę będę miała USG prenatalne, to będzie 11+5 wg usg i 12+5 wg OM, więc dam znać czy to dobry termin ;-)

@Oleczka331 - sprawdź w wątku lista mam.

Dziewczyny tak z innej beczki - ogląda któraś z Was albo może polecić jakąś vlogerke? Chodzi właśnie która opowiada o wyprawę, jakiś gadżetach, wózkach?
Ja bardzo dużo rzeczy sprawdzam u mamygadzety.pl
Do tego Marysia to żona mojego kolegi, więc wiem że testy robi solidnie.

Przeczytałam wpis Mamy Ginekolog o badaniach prenatalnych ( dziękuję za link , rozjaśnił mi sytuacje )

Czy któraś z was może mi pomóc zrozumieć, czy robiąc usg genetyczne+ Pappa jest sens robić Nifty / Harmony ? Mama Ginekolog pisze, że jak ktoś ma możliwość to zachęca ale z wpisu nie wynika co innego wykrywa test Nifty/Harmony czego nie wyłapałaby wcześniej USG + Pappa ( tylko te 7-10% pewności więcej ).

Skoro Nifty ma prawie 100% skuteczności wykrywania wad to jest sens robić USG i Pappę ?
@raz_dwa_trzy jeżeli myślimy o tym samym wpisie Megi z przed kilku dni to opisywała różnice w USG zwykłym a genetycznym + dlaczego warto zrobić poza USG jeszcze Pappa. Jeżeli był jeszcz inny jej genialny wpis to poszukam :)

Zastanawiam się, czy skoro Nifty daje 99,8% prawdopodobieństwa a powiedzmy, że mogę sobie na niego pozwolić to nie zrobić wyłącznie Nifty. Ale nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiem a lekarz był gburem, który był przeciwko wszystkim testom
Tak ja napiszę Ci z tego co mówił mi lekarz. Usg zrobić trzeba ono sprawdza czy są wszystkie narządy, czy czaszka się prawidłowo wykształciła, czy dziecko ma rączki i nóżki prawidłowej budowy. Brzuszek itd. Pappa u mnie lekarka powiedziała, że jest bezsensowna gdy robiłam panoramę. Chociaż może on np wykryć ryzyko późniejszych nieprawidłowości np stanu przedrzucawkowego [emoji4]
Pappa opiera się na statystyce wraz z obrazem usg daje maksymalnie 95% pewności. Test prenatalny sam daje 99.7% pewności wg mojej lekarki wraz z usg robiony u lekarza z certyfikatem daje 100% pewności co do zdrowia malucha.
Ja dziś miałam wynik Panoramy, a 06.08 mam usg prenatalne [emoji5]

reklama
@Darsi to ten sam wpis i nie uwzglednia on testu genetycznego z krwi ale masz rację - pytanie powinnam zadać tam dla porządku na forum. Kompletnie zapomniałam, że potworzone zostały poszczególne wątki #BabyBrain

@karolina921 dzięki. Robienie wszystkich 3 wydaje się nie być potrzebne więc na moją logikę Nifty/Panorama/Harmony + usg wystarczy

Do góry