reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Hej dziewczyny, odnosnie usg prenatalnego to nie tyle tydzien ciazy sie liczy co rozmiar malusińskiego, musi byc pomiedzy 45mm I 84mm, moj np mial w 11 tyg 2 dni (wg OM) 5.15cm I odpowiadal 12 tyg 2 d (termin mi przesuneli), wspominal tylko dlatego, ze tak jak wspominacie 13 tydz 5 d moze byc za pozno jesli dzidzia bedzie wieksza, pozdrawiam :)

Witam Mamuśki... wiem, że baaardzo długo się nie odzywałam (przepraszam) ale starałam czytać się Was na bieżąco (jak kilka dziewczyn opuściło nas ze względu na stratę ciąży to dałam sobie spokój z forum.... za dużo o tym myślałam i się negatywnie nakręcalam). Opowiem Wam co przez ten czas się ze mną działo. Na NFZ byłam najpierw u lekarze (Pan) i potwierdził tylko ciążę (zobaczył pęcherzyk, nie zlecił badań i kazał przyjść za mc). Po miesiącu zbadał tak szybko że nawet serca nie widziałam (więc się o to upomniałam) i powiedział że wg niego jest Ok. Ponieważ to moja pierwsza ciąża to miałam mnóstwo pytań: jakie duże dziecko (który tydzień?) - nie za bardzo mu sie chyba to spodobało bo odp mi że musiałby mnie znów zbadać i zmierzyć dziecko aby określić który to tydz. Ja na to, że nie ma problemu - możemy badać (był to koniec 8 tyg) :-) Generalnie miałam wrażenie że mu przeszkadzam ... abym jak najszybciej sobie juz poszła. Na zapytanie od odnośnie jakiś badań to dał mi zwykłą morfologię i mocz...i kazał przyjść za mc.
Po tej wizycie umówiłam sie do innego lekarza (tez NFZ) ale do Pani. Dzis właśnie miałam tą wizytę i pierwszy raz czuje sie zbadana ... założyła mi kartę ciąży, zleciła sporo badań, rzeczowo i z chęcią odp na moje pytania. Chce by to ona mnie prowadziła. Pokazała co dziecko gdzie ma i jakie było moje zdziwienie jak mi oznajmiła że może mi nie śmiało powiedzieć płeć (bo było cos między nogami i tylko spr czy to czasem nie jest pępowina) ... i tam wg Pani dr będzie chłopiec- jest to 10 tydz .... a ja tak sobie sprawdzam w necie , że płeć to bliżej 20 tyg można określać. Czy ktoś z Was tez tam szybko płeć poznał tylko na podstawie usg?

Justina89 może miała na myśli to, że nie jest pewna, a jej się tylko wydaje? Bo tak to mój były gin w ciąży z Mikim co miesiąc (od ok 12 tc) widział co innego dodając za każdym razem, że pewności nie daje ;D Aż w połowie ciąży przestał mówić cokolwiek twierdząc, że już całkiem nic nie widzi, bo jest dupką odwrócony, więc w 28 tc się przeszłam do gina u którego aktualnie prowadzę ciążę na usg 3d i on mi już powiedział, że na 105% chłopiec. Co do Twojego poprzedniego lekarza to no cóż, trafiają się tacy niecierpliwi (mój też taki jest), nic nie poradzisz na takich ludzi.
Natomiast co do określenia płci to się czasem zdarza, że lekarz prawidłowo określi płeć na dosyć szybkim etapie ciąży i potem się tą informacja utrzymuje do końca. Ja bym na Twoim miejscu wzięła to jako "ciekawostkę", ale nie całkowitą możliwość. Obstaw po prostu, że na 60% będzie chłopiec, a czy się to nie odwróci jeszcze to się okaże w późniejszym czasie :)

Justina89 może miała na myśli to, że nie jest pewna, a jej się tylko wydaje? Bo tak to mój były gin w ciąży z Mikim co miesiąc (od ok 12 tc) widział co innego dodając za każdym razem, że pewności nie daje ;D Aż w połowie ciąży przestał mówić cokolwiek twierdząc, że już całkiem nic nie widzi, bo jest dupką odwrócony, więc w 28 tc się przeszłam do gina u którego aktualnie prowadzę ciążę na usg 3d i on mi już powiedział, że na 105% chłopiec. Co do Twojego poprzedniego lekarza to no cóż, trafiają się tacy niecierpliwi (mój też taki jest), nic nie poradzisz na takich ludzi.
Natomiast co do określenia płci to się czasem zdarza, że lekarz prawidłowo określi płeć na dosyć szybkim etapie ciąży i potem się tą informacja utrzymuje do końca. Ja bym na Twoim miejscu wzięła to jako "ciekawostkę", ale nie całkowitą możliwość. Obstaw po prostu, że na 60% będzie chłopiec, a czy się to nie odwróci jeszcze to się okaże w późniejszym czasie :)
Zaczynam teraz żałować że powiedziałam ojcu dziecka o tym ze Pani dr prawdopodobnie widzi chłopca. On nastawia sie tylko na chłopca i koniec innej opcji nie przyjmuje. A jak bedzie dziewczyna to sie chłop załamie

Dziewczyny Help!!! Mycie zębów prawie zawsze kończy się u mnie wymiotami - znacie jakieś sposoby by tego unikać? Przeciez nie przestanę myć zebow☹️

Dzień dobry Dziewczyny [emoji846][emoji846]
Jak zwykle jesteście niezawodne, dziękuje [emoji846] ja to mimo dużego zdziwienia przebadałabym nie to co trzeba. Już widzę minę mojego lekarza jakby zobaczył wyniki [emoji23]

@justina89 spokojnie, wydaje mi się, ze nawet jak będzie dziewczę to Twój się ucieszy i po pierwszym „szoku” mała będzie córeczka tatusia.
Mój z kolei wolałby dziewczynkę, czym mnie zaskoczył [emoji846]

Pytanie na szybko, każda kobieta w UK ma robiony test Pappa, jako ze ja miałam robiony NIPT myślałam ze nie ma sensu robić krwi. Przezierność 1.4 NIPT pokazuje ze dzidzia zdrowa. Robić krew na Pappa czy nie??
Wczoraj po usg odmówiłam, a dzisiaj sie zastanawiam ‍♀️

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry