reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Dziewczyny, ten test pappa to inaczej badania prenatalne? Bo się pogubiłam.

Tak sa to badania prenatalne:
Test PAPPA jak i beta-hcg - sa badaniami z krwi i jest to tzw. test podwojny, wykonuje sie go od 11+0 do 13+6. Koszt ok. 100-200 zl.
USG genetyczne; USG NT - lekarz wykonujacy bad. powinien miec certyfikat FMF; czas trwania bad. 15-40 min; najczesciej jest to USG dopochwowe. Wykonuje sie je od 11 do 13+6 tyg (najlepiej zrobic pomiedzy 12 a 13 tyg.). Koszt ok. 200-300 zl.

Najlepiej zrobic usg genetyczne + test pappa. Jesli USG wyjdzie prawidlowo to lekarz powinien poinformowac pacjentke by ta wykonala test papp-a. Natomiast jesli podczas USG lekarz wykryje jakies wady to test pappa jest juz raczej zbedny - wtenczas wykonuje sie inne badania. Dlatego najpierw USG a pozniej Pappa :)

Ostatnia edycja:
reklama
Czy ktoś dzisiaj wizytuję? Jeżeli tak to trzymam mocno kciuki!!
Ja też jestem zielona jeżeli chodzi o betę :rofl2: w Niemczech wszyskie badania robi się u ginekologa, a oni z kolei wysyłają do lab.
My z synkiem odpoczywamy u moich rodziców a mąż taaak daleko. Jeszczę tydzień i dojedzie do nas. Już się nie mogę doczekać kiedy będziemy znowu w komplecie.

Czy ktoś dzisiaj wizytuję? Jeżeli tak to trzymam mocno kciuki!!
Ja też jestem zielona jeżeli chodzi o betę :rofl2: w Niemczech wszyskie badania robi się u ginekologa, a oni z kolei wysyłają do lab.
My z synkiem odpoczywamy u moich rodziców a mąż taaak daleko. Jeszczę tydzień i dojedzie do nas. Już się nie mogę doczekać kiedy będziemy znowu w komplecie.

Dzisiaj ja mm wizyte na 17 20 ;)

Hej czyny ja juz od 7 w szpitalu badania porobione o 9 podali mi leki 4 tabletki dopochwowo i cos sie zaczyna dziac zaczelam plamic lekkie skurcze w miare delikatne da sie wytrzymac jest narazie ok

Tak sa to badania prenatalne:
Test PAPPA jak i beta-hcg - sa badaniami z krwi i jest to tzw. test podwojny, wykonuje sie go od 11+0 do 13+6. Koszt ok. 100-200 zl.
USG genetyczne; USG NT - lekarz wykonujacy bad. powinien miec certyfikat FMF; czas trwania bad. 15-40 min; najczesciej jest to USG dopochwowe. Wykonuje sie je od 11 do 13+6 tyg (najlepiej zrobic pomiedzy 12 a 13 tyg.). Koszt ok. 200-300 zl.

Najlepiej zrobic usg genetyczne + test pappa. Jesli USG wyjdzie prawidlowo to lekarz powinien poinformowac pacjentke by ta wykonala test papp-a. Natomiast jesli podczas USG lekarz wykryje jakies wady to test pappa jest juz raczej zbedny - wtenczas wykonuje sie inne badania. Dlatego najpierw USG a pozniej Pappa :)
Dziękuję za odpowiedź, ja miałam świadomość czym są badania prenatalne, ale nie wiedziałam, że jest to zamiennie nazywane testem pappa, już wszystko rozumiem :) Z Mikim jak byłam w ciąży nie robiłam prenatalnych, nie miałam wskazań, zrobiłam tylko w 3 trymestrze usg 3d ale to z ciekawości, bo tak długo płci nie znałam :)

Trzymam kciuki za wizytujące. Mój czas nadejdzie dopiero za tydzień ale to będzie już nasz 7 tydzień więc powinno być widać Porzeczkę dokładnie :)

Ja zastanawiam się nad testami genetycznymi z krwi. Odseparowują z krwi matki DNA dziecka. Jest kilka placówek, które je robią w Polsce. Wiem, że mogą też określić płeć już w 12 tygodniu ale nie wiem czy podają ( jedne źródła mówią, że tak inne, że nie ).

U mnie totalny spadek sił. Co wstanę to mam czarno przed oczami i krew mi odpływa z rąk, drętwieją. Lekkie nudności ale nie przeszkadzają mi w absolutnym głodzie.

Dzień dobry :)

Dziewczyny,które mają/miały krwiaka w ciąży, mam pytanie. Leżycie/leżałyscie plackiem,czy po prostu się oszczędzacie i dopuszczacie spacerki na świeżym powietrzu?

Staram się funkcjonować normalnie, ale gdy tylko poczuje, że brzuch pobolewa to kładę się i odpoczywam. Nie noszę ciężkich rzeczy ,ani dziecka, większe zakupy robie tylko z mężem.

Witam Was kochane... Ja jutro wizytuje na 13-tą ,idziemy na pierwszą wizytę razem z tatusiem i bardzo liczę , że serduszko już zobaczymy ,to będzie 6tyg. i 5 dni . Co do objawów to tydzień temu codziennie były mdłości ,od kilku dni łagodniej to przechodzę . Piersi nie bolą ale są za to wielkie

reklama
Do góry