reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2016

reklama
Witam się dzisiaj troche lepiej ze mną ale ogólnie nie jest tak jak powinno musze coś ze sobą zrobić.
Starszy syn wstał dzisiaj z bólem głowy gardła i nogi go bolą. Mierze gorączke i 37,6 więc lerzy w łóżku.
Sorki że się nie udzielam ale nie da rady

Witam się I ja
Mnie cos dzisiaj brzuch boli po obu stronach tak piecze nie miłe jest to bardzo :-( naszczęście wizyta juz zaniedlugo jak siedzę i chodzę to boli jak leżę to nie chyba dzisiaj będę leżeć cały dzień ;-) .
Przeczytałam na jakimś portalu na fb ze leżąc na prawym boku lub na plecach zabija własne dziecko bo jest nie dotlenienie kobita pisała to twierdząc że jej położna to mówiła i ona leży tylko na lewej stronie i tak się zastanawiam czy się śmiać czy płakać ja będąc w łóżku większość czasu spędzam na plecach nie raz jak mnie bolą plecy albo tak jak ostatnio biodra to leżałam ba plecach właśnie bo było mi tak wygodniej ehhh nawet jak robią usg to tez leżysz na plecach .

Bozienka makabryczne ja zawsze leżę na prawym a dziecko zawsze z lewej ;) nigdzie indziej go nawet detektorem ni3 szukam;)

Ale miałam poranek... najpierw pies o 6 zaczął wymiotowac..
Teraz znosiłam go na sikanie i się ze schodów zeslizgnelam..kość ogonowa stluczona na rękach siniaki ratowałam się tylko żeby na brzuch nie poleciec:(

Kropek :-( bidusio piesek ma nogi ;-) mojemu dzisiaj odbiło w nocy i mi worek na śmieci rozwalił :-( wiec z rana najpierw miałam sprzątanie .
Juz widzę jak ta kobieta biega na IP ze spała na prawym boku bądź na plecach ehhhhehe ciekawe czy się sprawdzi z ułożeniem dziecka i wyjdzie u Ciebie chłopak :-) mój też po lewej urzeduje zadko kiedy z prawej jest

reklama
Czy wiesz, że odpowiednia pozycja snu w ciąży jest ważna dla zdrowia zarówno przyszłej mamy jak i rozwijającego się dziecka? Sprawdź, jaka jest najzdrowsza pozycja snu w ciąży.

Czy w ciąży mogę spać na brzuchu

We wczesnym okresie ciąży do ok. 3 miesiąca możesz spokojnie spać na brzuchu nie obawiając się o bezpieczeństwo rozwijającego się dziecka. W późniejszym okresie ciąży taka pozycja nie jest zalecana a poza tym powiększający się brzuch uniemożliwia spanie w tej pozycji.

Czy w ciąży mogę spać na plecach

W pierwszym trymestrze ciąży również ta pozycja uznawana jest za bezpieczną. Jednak powiększająca się macica zaczyna uciskać kręgosłup oraz żyłę główną dolną, którą powraca krew z dolnych partii ciała do serca, dlatego już pod koniec pierwszego trymestru unikaj spania w tej pozycji.

Spanie w ciąży na boku

Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji.

Dlaczego leżenie na plechach czy na prawym boku w ciąży nie jest zalecane?

Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia.

Leżąc na lewym boku nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp.

W ciąży bardzo ważny jest odpoczynek i dobry sen – wietrzenie sypialni przed snem oraz prawidłowa pozycja podczas snu czy odpoczynku zapewnią Ci odpowiedni relaks.

Autor osesek.pl

Do góry