reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Ten wczorajszy mówił mi to samo Aschlee. .. więc widać ilu lekarzy...
Poza tym jasno widać, że u mnie odstawienie części leków nieciekawie się kończyło co daje do myślenia i moim zdaniem to łożysko jeszcze nie pracuje.

reklama
"Łożysko po 12 tc juz przejmuje funkcje,ale myślę, że każda z nas ma troskę racji ;-)

Pomimo tego, że łożysko przejmuje w 12 tygodniu funkcję ciałka żółtego to nie jest ono jeszcze ostatecznie wykształcone. Takim się staje pomiedzy 17-tym a 20-tym tygodniem ciąży. U kobiet u których ciąża była zagrożona, które mają obciążony wywiad (poważne zaburzenia hormonalne, przebyte poronienia) lub ich ciąża jest wynikiem stosowania metod wspomaganego rozrodu dla maxymalnego bezpieczeństwa luteinę lub podobne leki zaleca się właśnie do 20 tygodnia ciąży. 

Inna sprawa to fakt, że luteina jest lekiem stosowanym bardzo chętnie i przez lekarzy i przez pacjentów. Ma sie wrażenie, że robi się wszystko, żeby ciąży pomóc. W rzeczywistosci poza wskazanymi przypadkami branie leku po 12tyg nic nie zmnienia. Są i były na ten temat prowadzone badania. Z drugiej strony lek (poza nieznacznymi efektami ubocznymi) jest na dzień dzisiejszy naszej wiedzy o nim całkowicie bezpieczny, więc jesli kobieta sie denerwuje i chce nawet pomomo braku wskazań ten lek używać to nie ma do tego żadnych przeciwskazań. Podsumowując : lek można odstawić (ustapia podrażnienia pochwy), ale jeśli masz sie zżerać przez cztery tygodnie, bo wciąż masz watpliwości to bierz lek do 20 tygodnia. Nie jest to przeciwskazane. Twój spokój jest bardzo ważny."

No bylam troche zdziwiona jak mi tak powiedzial bo z corka w pl dupka odstawialam po 12tc ale wierze ze wie co robi.W zasadzie progesteron zaszkodzic nie moze...zobaczymy co powie po tej wizycie.Brdzo ciekawa jestem jak bedzie zmniejszal ta dawke

Ale przecież nie od dziś wiadomo,że.lekarze mają podzielone zdania. Na pewno podawanie luteiny do 20 tc jest dość kontrowersyjne. Niemniej jednak żaden lekarz mi.nigdy nie powiedział,że łożysko po 12 tc nie pracuje ;-)

Ja tak usłyszałam wczoraj i ostatnio ordynator mówił to samo. Więc widzisz. .. w necie też artykułu różnie prawią na ten temat.

Ile lekarzy tyle opinii ;-) dufaston tez się powinno zmniejszać i dopiero odstawić a mi kazał zażywać do końca opakowania i koniec poza lekkimi bólami brzuch gdzie nie mam pewności ze to po odstawieniu nic mi się nie działo z synem dufaston brałam coś chyba do 16 tygodnia a z córa zestaw leków do końca dni ciąży ;-)

Bozienka jak zapytałam o nagle odstawienie (bo tak lekarz kazał) to usłyszałam, że oczywiście i nie trzeba stopniowo bo to nie sterydy.

O rajciu to faktycznie co lekarz to inna teoria bo mi moj mowil ze nie möge odstawic naraz tylko stopniowo bedziemy zmniejszac...szok...[emoji15] [emoji15] [emoji15] [emoji15] ile lekarzy tyle opinii

reklama
Do góry