reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

reklama
Magda a wiesz że ty jesteś chyba pierwszą osobą która chwali sobie lekarzy i opiekę medyczną w UK :) Od koleżankę zawsze słyszałam że tam to porażka, raz że trudno się umówić, dwa że w sumie nie przyjmuje Cię lekarz a położna i to ona "prowadzi ciążę" o ile wszystko przebiega w miarę sprawie. Chyba jak by coś było to wówczas lekarz przejmuje. I że właśnie po tym porodzie w sumie można od razu iść do domu. I że właśnie u nas w PL od razu możesz się zapisać po teście, a tam w zasadzie chyba po 11 tc tak ? I tak sobie patrzę na te angielskie dzieciaczki :) to one od maleńka w sumie bose stópki i tak raczej lajtowo przyodziane a u nas czapka i inne tekstylia :) Zauważyłaś ?

Nie wiem czy tylko u mnie czy ten edytor tak tu kulawo działa, ciągle mi jakieś literki przeskakują :) I dziwne czasem wyrazy powstają :)

Mama no zauważyłam :-) Tutaj Solla też sobie chwali opiekę w uk ;-) Ja od razu pisze,że jestem cięta jak mi ktoś porównuje i współczuje opieki w Uk :-p Po pierwsze, większość (bez uogólnień oczywiście) w Pl prowadzi ciąże prywatnie. NFZ nie jest wcale zbyt hojny w kwestii badań, wizyt i usg. Tutaj w Uk też jest prywatna służba zdrowia, a i NHS nie zasługuje na pogarde. Ok. Jest inaczej. Inny mamy system itp, ale czy gorszy? Nie sądzę. Ja nie znam tutaj nikogo, kto by w ciąży został skrzywdzony. Jak się coś dzieje, to opieka jest na najwyższym poziomie, ale i bez tego położne są cudowne. Wiesz, to nie jest tak, że Polska ma jakąś magiczną wiedzę, której nie posiadają inne kraje ( w innych krajach schematy są podobne). Po prostu oni mają argumenty na wszystko. Nie ma sprawdzania szyjki, czy cytologii w czasie ciąży, bo to jest wedle nich zbyt duża ingerencja, ale jak jest potrzeba to sprawdzają. Nie robią usg rutynowo co 3 tygodnie, ale usg nie jest wcale obojętne dla dziecka, więc po co? Inna sprawa,że jak jest potrzeba, to i 3 razy dziennie masz usg (przekonałam się o tym w ostatniej ciąży). Mamy tu świetnych specjalistów i również możemy płacić za opiekę prywatną. Ja jakoś ciągle słyszę,że w Pl wizyty u specjalistów państwowych tak trudno dostępne, że na nfz lekarze ciąże lipnie prowadzą...no nie jest tak? Ok. Są wyjątki i wiem o tym doskonale. Tak samo jak u nas :-) Widzisz, problem polega na tym,że wielu Polaków chciałoby żyć tu po polsku, a tak się nie da. Ja po prawie 10 latach tutaj już inaczej patrzę na ich system. Nie rozumiem tego narzekania dziewczyn w ciąży i latania po polskich ginach...U mnie klinika prywatna oferuje za jedyne 3000f opiekę doskonałą, oraz najlepszego lekarza z możliwych (Walijczyk, nie żaden Polak). Dla jasności....nic nie mam do polskiej służby zdrowia :tak: Po prostu ja akceptuję kraj, w którym zdecydowałam się żyć i staram się ich zrozumieć. Co do tych bosych dzieci....ok, ale czy tu dzieci tak chorują jak w Pl? No temat do dyskusji, ale chyba nie na to forum. Zawsze będę bronić nhs, bo porównywanie go do prywatnego leczenia w Pl jest absurdalne ;-) Prywatnie, to i tutaj ma się luksus :-)

Ostatnia edycja:
Achlee a mniejsze te plamienia niż wcześniej? Bo ja miałam tak że weczorem przetałam a na drugi dzień znow ale tylko jeden dzień to rwało i myśle że to takie doczyszczenie

Solla Magda jestem za

Wiecie co nie oddałabym facetowi uczucia ruchów dzieciątka pod serduszem i nawet porodu ale to co teraz przeżywam to bym chciała żeby odczuli masaka. Takie chuśtawki nastroju niemic i strach

reklama
Do góry