reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamusie 2022

Dziewczyny a pytalyscie waszych lekarzy czy wam dadzą skierowanie? Czasem poprostu warto się poupominac😁 no i są programy z unii dla kobiet poniżej 35 roku życia. Jak was czytam to strasznie dużo pieniędzy teraz kosztuje prowadzenie ciąży 🙄 a potem jeszcze grupy krwi gbs znowu toksoplazmoza hiv itp. a wszystko coraz droższe

reklama
O fajnie, że Ci dał skierowanie na NFZ po in vitro. Moja ciąża też po ivf ale skierowania z tego powodu niestety nie dostałam. Widać, że to zależy od lekarza... Mój lekarz prowadzący robi te badania prenatalne i polówkowe bo ma ten certyfikat fmf i moze dlatego nie odsyła na NFZ bo on sam woli zrobić? Hmm no nie ważne już, najwazniejsze żeby maluch był dobrze przebadny. Jedyne co to oszczędzam na badaniach krwi i moczu przed wizytami bo robie to z pakietu pzu za darmo.
Właśnie mój odesłał mnie ze swojego gabinetu prywatnego do centrum ginekologicznego gdzie on również pracuje i jest kierownikiem i tam robią na NFZ prenatalne i robiła jego koleżanka je także się postarał 🤗

Dziewczyny a pytalyscie waszych lekarzy czy wam dadzą skierowanie? Czasem poprostu warto się poupominac😁 no i są programy z unii dla kobiet poniżej 35 roku życia. Jak was czytam to strasznie dużo pieniędzy teraz kosztuje prowadzenie ciąży 🙄 a potem jeszcze grupy krwi gbs znowu toksoplazmoza hiv itp. a wszystko coraz droższe
Ja nie pytałam, sam mi zaproponował ogólnie byłam w szoku bo szykowałam kasę już żeby wydać 🙄

ja tez zapytalabym o skierowanie. U mnie w prywatnej klinice gin powiedziala ze moge zrobic u nich placac lub da skierowanie i wtedy poszukam na nfz..warto spytac

zwlaszcza ze FMF to nie tylko certyfikat a specjalne oprogramowanie plus coroczne audyty takiego ginekologa. U mnie wizyta prywatna kosztuje 220zl, a usg+pappa chyba 800zl takze masakra, ja mialam skierowanie, wiec zrobilam na nfz, chociaz tyle dobrego. Na nfz jak chcialam sie zapisac do ginekologa przy szpitalu to w czerwcu mi powiedzieli, ze na te chwile nie maja juz lekarzy prowadzacych, ale moze na koniec sierpnia cos sie pojawi.. nasz kraj to porazka i pewnie bedzie tylko gorzej
I tak dobry termin, jak ja dzwoniłam w czerwcu to pani mi powiedziała że najwcześniej może mnie zapisać w grudniu...

Dziewczyny ale tutaj prawo jest po naszej stronie. Wystarczy powiedzieć, że proszę na piśmie dlaczego nie zostaje przyjęta w terminie... 99% placówek od razu wyznaczy termin. Przepisy te regulują ustawy. Podobnie jak i obsługa pierwszeństwa kobiet w ciąży. To nie widzi mi się czy uprzejmość... To regulacja prawna. Ja sama jeśli przede mną jest 4-5 osób, spokojnie czekam, ostatnio z rocznym dzieckiem na rękach w przyszpitalnej przychodni ale jeśli kolejka byłaby długa, od razu zamierzam z tego skorzystać, to przywilej i prawo...

I tak dobry termin, jak ja dzwoniłam w czerwcu to pani mi powiedziała że najwcześniej może mnie zapisać w grudniu...

jednak polskiemu systemowi daleko do tego u mnie... wizyty u kogokolwiek umawia się tak naprawdę z dnia na dzień, a wszystko zresztą można załatwić przez internet bez dzwonienia:)
ostatnio byłam we wtorek i pani doktor kazała kazała przyjść za 10/14 dni żeby zrobić potrójny test przesiewowy bo nie zdążyłam zrobić prenatalnych 😀

Dziewczyny ale tutaj prawo jest po naszej stronie. Wystarczy powiedzieć, że proszę na piśmie dlaczego nie zostaje przyjęta w terminie... 99% placówek od razu wyznaczy termin. Przepisy te regulują ustawy. Podobnie jak i obsługa pierwszeństwa kobiet w ciąży. To nie widzi mi się czy uprzejmość... To regulacja prawna. Ja sama jeśli przede mną jest 4-5 osób, spokojnie czekam, ostatnio z rocznym dzieckiem na rękach w przyszpitalnej przychodni ale jeśli kolejka byłaby długa, od razu zamierzam z tego skorzystać, to przywilej i prawo...
Przydatna informacja o tym poświadczeniu na piśmie, może się przydać.
Ja nie mam chyba na tyle odwagi i determinacji żeby np. u lekarza, czy w kolejce do gabinetu zabiegowego wchodzić priorytetowo. Na około, jeszcze przed ciążą, widziałam jak ludzie na widok ciężarnych dostają skrętu karków w drugą stronę... Przykre to, ale ot tak już jest.

reklama
Przydatna informacja o tym poświadczeniu na piśmie, może się przydać.
Ja nie mam chyba na tyle odwagi i determinacji żeby np. u lekarza, czy w kolejce do gabinetu zabiegowego wchodzić priorytetowo. Na około, jeszcze przed ciążą, widziałam jak ludzie na widok ciężarnych dostają skrętu karków w drugą stronę... Przykre to, ale ot tak już jest.
To prawda kochana. Ja cała ciążę z synkiem zostałam przepuszczoną raz, jeden jedyny raz w kolejce, w pepco 🤣🤣🤣 a brzuch miałam okromny. Na krzywej w 23tc, patrzyli na mnie jakby mnie zabić chcieli (pomijam już fakt, że na krzywa, wszyscy mają pierwszeństwo, czy to ciezrane czy mężczyźni...) i nieraz przychodziłam do domu zmęczona, od razu wymiotowałam, zawsze że sobą miałam torebki na w razie wymiotów. A teraz jeżdżę na badania z rocznym synkiem, więc szczerze powiem, że w du**e mam co ci ludzie będą o mnie myśleć, jak patrzeć, krzywić się czy uśmiechać. Ot co, niech mi ktoś powie, że ma problem to najpierw pokaże regulacje prawna a później powiem, że proszę sobie napisać do rzecznika praw obywatelskich, jeśli czuje Pan/Pani, że pogwalcilam Panskie prawa. Jest takie prawo to zamierzam z niego korzystać.

Do góry