Ja po pierwszej dawce zaszłam w ciążę. Zamierzam się zaszczepić drugą po 16 tygodniu. Większym ryzykiem jest ciężki przebieg covida w ciąży, a czekają nas jesienne i zimowe miesiące, niż ryzyko powikłań po szczepieniu. Ja wierzę w naukę i lekarzy.Wiem wiem. Rozumiem, dlatego napisałam, że żadna z tych decyzji nie jest pewna niestety. Ja generalnie wierzę w naukę, w to, że ta szczepionka na za zadanie chronić, bez większych powikłań, no ale nie zmienia to faktu, że jestem sceptycznie nastawiona do jakichkolwiek szczepień w ciąży
reklama
Lusia04
Moderator
Kupuję się od prawniczki pełnomocnictwo. Ona jest bardzo znana na porodówkach i nagle personel sobie przypomina że są prawa pacjenta. Dzięki temu udało się mojej koleżance zostać z dzieckiem na oddziale bo był wcześniakiem i chcieli ją wypisać. Ona pomaga zrobić dobrze plan porodu i wrazie jakby zrobili coś co nie jest zgodne z prawem interweniuje. Nie chce mi się kłócić po porodzie z personelem i jest takie coś dla mnie wygodne.Co to znaczy, że kupisz pełnomocnictwo? Ciekawa jestem
U
Usunięty użytkownik 203733
Gość
Dzień dobry dziewczynki.
Właśnie na śniadanie zjadłam jabłko, zaczynamy nowy dzień. Już się trochę śmieje z moich , bo co mi zostało... W końcu miną.
Życzę Wam przyjemnego dnia
Właśnie na śniadanie zjadłam jabłko, zaczynamy nowy dzień. Już się trochę śmieje z moich , bo co mi zostało... W końcu miną.
Życzę Wam przyjemnego dnia
Kasiurrro
Fanka BB :)
Supcio pomysł, ja też przy remoncie miałam wszystko rozrysowane, nawet dla samej siebie by nie zapomniećEh ja jestem osoba ( córką budowlanca) która sama sie bierze za takie prace. I robi jak nie wkurza jak sie za Cos wezmę a za jakiś czas czuje ze musze isc Usiąść, Odpocząć ale jak trzeba to trzeba i nie ma Co sie przemęczać..i trzdba słuchać ciała. Stresu tez można sobie odpuscic bo to i brzuch boli jak ktoś ma Wrażliwe jelita. Żołądek.
Moze mu rozrysuj na kartce plan z tymi gniazdkami co do pomieszczeń
Powiem szczerze ze ja tez nadzoruje zawsze chyba ze jestem w pracy to wtedy opus dokladny zostawiam bo znam swojego męża
Absolutnie, nie miałam zamiaru się szczepić przed ciążą i teraz w ciąży tym bardziejDziewczyny powiedzcie mi, co myślicie o szczepieniu na covid w ciąży? Oczywiście nie teraz, ale w 3 trymestrze. Ja generalnie się nie szczepiłam i zarzekałam się, że póki nie urodzę nie zaszczepię się, ale teraz tak zaczęłam myśleć... Koleżanka jest w 33 tyg i dziś właśnie się zaszczepiła pfizerem, za 4 tyg ma druga dawkę.
Ja bym na Twoim miejscu czekała aż skoncza jakiś etap i wtedy poszła i zgłosiła uwagi do poprawki, nie musisz tam być przecież cały czas. A schematy są dobre nawet żeby samemu nie zapomniećMasz rację, trzeba odpuścić. Ale sama wiesz, że to nie jest proste, mój ojciec: wykończenia mieszkań. Piąte przez dziesiąte wiem jak niektóre rzeczy się robi bo robiłam. I jak widzę dwie lewe ręce (ale zawsze szybko się uczył) to najchętniej bym wzięła od niego i sama zrobiła. A tak to tylko siedzę i patrzę i podpowiadam. Myślałam, żeby narysować schematy, ale jak mu tłumaczyłam to niby wszystko wiedział. Nigdy nie miałam z tym problemów. Zmienił się od kiedy jestem w ciąży. Ma prawie takie same objawy ciąży jak ja… Słyszałam, że faceci niektórzy tak mają. Między innymi otępienie umysłu, problem z pamięcią itp. Nie poznaję go. A dziewczynom, które naprawdę muszą leżeć w szpitalu czy w domu, przez krwawienie czy wymioty to naprawdę współczuję. Dużo siły i pozytywnego myślenia. Ja odpoczywam dużo profilaktycznie, wstanę, coś zrobię i znowu siedzę lub leżę. Więc to co innego.
Kasiurrro
Sorki nie wiem z jakiej racji ponownie dodał mi się post.
A mam pytanie, czy ma ktoś takie ogromne zgagi? Albo nadkwasotę i coś stosuje co mu pomaga? Ja po migdałach które są zasadowe mam zgagę i już nie wiem co jesc lub pić, nic sprzed ciąży nie dziala
A mam pytanie, czy ma ktoś takie ogromne zgagi? Albo nadkwasotę i coś stosuje co mu pomaga? Ja po migdałach które są zasadowe mam zgagę i już nie wiem co jesc lub pić, nic sprzed ciąży nie dziala
U
Usunięty użytkownik 203733
Gość
Dziewczyny słuchajcie a czy na test Pappa mogę zdecydować się dopiero gdy usg mnie zaniepokoi? Czy muszę szybciej podjąć decyzję czy chcę też to badanie?
Kasiurrro przykro mi nigdy nie miałam zgagi, mam nadzieję że szybko minie.
wiola0904
Myślę, że taką decyzję warto podjąć z ginekologiem prowadzącym. Pappa to nie tylko statystyka odnośnie trisomii ale i ogolna informacja o przepływach i kondycji łożyska. Mi wyszło ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37tc plus ryzyko preeklampsji. Zaraz po badaniach prenatalnych miałam wdrożony acard 150 i kontrolę przepływów niemal na każdej wizycie. Większość lekarzy zaleca, żeby pappa wykonać w dniu kiedy mamy usg prenatalne ale czytałam u mamy ginekolog, że można robić Juz od 8tc więc tak na chłopski rozum biorąc, jeśli można wcześniej, to pewnie później też ale najlepiej podpytać gina o toDziewczyny słuchajcie a czy na test Pappa mogę zdecydować się dopiero gdy usg mnie zaniepokoi? Czy muszę szybciej podjąć decyzję czy chcę też to badanie?
Lusia04
Moderator
Jego trzeba zrobić między 8 a 14 TC. Jest robiony z krwi więc myślę że możesz zrobić później. Ale to najlepiej spytać swojego ginekologaDziewczyny słuchajcie a czy na test Pappa mogę zdecydować się dopiero gdy usg mnie zaniepokoi? Czy muszę szybciej podjąć decyzję czy chcę też to badanie?
agabaj92
Spróbuj może gaviscon czy jakoś tak jest w tabletach do ssania i w płynie. Zgagi zbytnio nie miałam w poprzedniej ciąży tylko odbijania i mocno pomogło.Sorki nie wiem z jakiej racji ponownie dodał mi się post.
U mnie w przychodni, gdzie do ginekologa chodzę i tam przyjeżdża lekarz co robi prenatalne to pappa jest obowiązkowe na pierwsze prenatalne.Dziewczyny słuchajcie a czy na test Pappa mogę zdecydować się dopiero gdy usg mnie zaniepokoi? Czy muszę szybciej podjąć decyzję czy chcę też to badanie?
reklama
wiola0904
Bo to właśnie zależy od ginekologa. Moja ginka w poprzedniej ciąży równiez wymagała pappa, bez względu na wiek.Spróbuj może gaviscon czy jakoś tak jest w tabletach do ssania i w płynie. Zgagi zbytnio nie miałam w poprzedniej ciąży tylko odbijania i mocno pomogło. U mnie w przychodni, gdzie do ginekologa chodzę i tam przyjeżdża lekarz co robi prenatalne to pappa jest obowiązkowe na pierwsze prenatalne.