reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamusie 2022

Wiem, że jutro jest dzień na forum prenatalnych ale może któraś ma je dzisiaj ze mną? 😉 Ja właśnie oddałam krew na pappe, a wieczorem usg. Mnie ten test pappa przekonuje bo wskaże ewentualne nieprawidlowosci w łożysku a to że często wskazuję fałszywie dodatanie trisomie to tak naprawdę to jest tylko test przesiewowy. Jak coś wychodzi nie tak to jest to wskazanie do dalszej diagnostyki a nie jednoznaczna wyrocznia. Jego cena też nie jest jakaś tragiczna (np w porównaniu do nipt). Ja wiem, że jak wyjdzie wszystko okej to mi to da spokój, którego bardzo potrzebuje. Sam mój ginekolog mówi że w ciąży najważniejszy jest spokój mamy🙂
Przyznam, że od początku ciąży czekałam na te prenatalne żeby uspokoic myśli. I w końcu jest ten dzień! Po 5 latach staran to że idę na prenatalne to jakiś kosmos dla mnie. Normalnie ktoś musialby mnie uszczypnąć dzisiaj że to naprawdę się dzieje😛
Powodzenia i dobrych wyników ☺

reklama
Powodzenia więc Ci życzę, trzymam kciuki mocno ❤️ Wszystko będzie dobrze, zobaczysz 🙂 odezwij się koniecznie po wizycie, my jutro od rana będziemy zdawać relacje 😁
Fajnie, że macie wizytę od rana bo ja do tej 19 to zdążę oszaleć😉 Ale przynajmniej plus jest taki że jest szansa że wyniki pappy będą dzisiaj wieczorem to może akurat będą przed wizytą i lekarz od razu by wszytkie dane wprowadził do komputerka.
To kochana po prenatalnych kończymy stresy💛🙂

Ja też robię USG i pappa. W razie czego później można jeszcze poszerzyć diagnostykę. Tak jak dziewczyny pisały pappa to nie tylko wady ale i ryzyko problemów z łożyskiem, zagrożenie przedwczesnym porodem czy preeklampsji na przykład.
Ja bardzo dużo czytam i na wynik pappa może wpłynąć wszystko, stres, choroby tarczycy, przyjmowane leki , wiek. Medycynę cały czas idzie do przodu z zawodu jestem położna chociaż nie pracuje w zawodzie to staram się być na bieżącą ;) To co 15 lat temu było zbędne dziś jest wręcz zalecane...

Ja bardzo dużo czytam i na wynik pappa może wpłynąć wszystko, stres, choroby tarczycy, przyjmowane leki , wiek. Medycynę cały czas idzie do przodu z zawodu jestem położna chociaż nie pracuje w zawodzie to staram się być na bieżącą ;) To co 15 lat temu było zbędne dziś jest wręcz zalecane...
Oczywiście, że może wpłynąć. I wiadomo że może być duże ryzyko wady a dziecko będzie zdrowe. Ale ja mimo wszystko wolałabym po słabym wyniku poszerzyć diagnostykę i wiedzieć że będzie ok niż żyć w błogiej nieświadomości 🙂 w pierwszej ciąży miałam zwiększone ryzyko ZD w stosunku do swojego wieku. Mimo wszystko był to jeszcze wynik w miarę ok. Nie zdecydowałam się na amnio bo USG wyszło super. I nie, nie żyłam w niepewności do końca ciąży 🙂

Ja tez w piątek tylko o 18tej więc się trochę naczekam [emoji854]
Ja też w piątek o 11.30 :)
Wydaje mi sie ze z przypadku mogą wystąpić, ale jesli w rodzinie jest dziecko z ktoryms 3 zespołów to prawdopodobienstwo kolejnego jest wieksze...
Ja jak na razie nie Planuję a ze Względu na wiek chyba jest wskazanie. W sumie to te 3 zespoły co do pappa to nie sa dziedziczne a przypadkowe. Czy sie myle?

Dziewczyny z tymi wskazaniami to nie do końca tak jest, że test pappa to wskazanie po 35rż. Polska ogranicza budżet i stąd niestety badanie refundowane jest dla mam po 35rż.w normalnych cywilizowanych krajach, badanie to jest dostępne dla każdej kobiety, bez względu na wiek. Ja dużo rozmawiałam z gin na ten temat. W poprzedniej ciąży. Jest bardzo głośno o tym, że np kobiety po 35rzż mają większe ryzyko urodzenia dziecka z ZD. A to nieprawda. Statystyki są takie bo prowadzone są na podstawie właśnie badań prenatalnych testu podwójnego, a na niego jeszcze do niedawna z racji finansów, decydowały się głównie kobiety po 35rz, bo był za darmo. I tak np, ryzyko urodzenia dziecka z ZD jest największe między 16 a 21 rż. Nasze 'polskie dane statystyczne' mają się nijak do danych WHO. Zresztą nie ma czegoś takiego, że nie ma ryzyka. Niestety te choroby występują w rodzinach, gdzie nie było historii zdrowotnej takich samych przypadków. Zbaczając na ten temat, hm, powiem Wam, że jak zaczęła się pandemia, WHO apelowało o zdrowy rozsądek, o nie rozdzielanie mamy i dziecka po porodzie jeśli test wyjdzie dodatni, o nie zakazywanie porodów rodzinnych ponieważ może to skutkować większym ryzykiem depresji. I w większości krajów (np UK) podeszli do tego zdrowo rozsądkowo, dodatkowe zabezpieczenia ale bez zakazów. U nas szpitale się pozamykały. Mało tego, pozamykały sie gabinety państwowe, a w tych samych gabinetach ci sami lekarze przyjmowali prywatnie. Gdzie tu logika???? Pamiętam sytuację z porodami rodzinnymi, na której z konferencji prasowych ktoś z fundacji rodzic Po ludzku zapytał ówczesnego ministra zdrowia Szumowskiego, jakim prawem nie stosują się do zaleceń WHO i zabraniają porodów rodzinnych a on odpowiedział, że oficjalnie to nie ma żadnej ustawy, która tego zakazuje a on decyzję pozostawił zarządowi szpitali dlatego po dziś dzień każdy szpital robi sobie co chce. Takie bezprawie, że ja to przestałam oglądać w ciąży wiadomości, żeby się nie denerwować 🤷🤦

Też uważam tak, jak wiola0904. Każda z nas jest inna, ma inne wyniki, inne choroby itd i to lekarz powinien ustalać zakres badań, a nie rady dziewczyn z Internetu- choćby najlepsze, ze szczerego serca i swojego własnego doświadczenia. Ja robiłam dziś PAPP-A i wolne beta-HCG, koszt prywatnie 220 zł więc uważam bez żadnej tragedii. Ginekolog mi zleciła zrobienie tego badania przed usg prenatalnym, więc bez większego namysłu zrobiłam. Tak jak pisałam wyżej, opowiadała mi o innych badaniach z krwi, ale nie na zasadzie „musi pani je zrobić”, tylko pokazała mi różne alternatywy.
Miałam na myśli to że mój lekarz nie daje mi wyboru, z góry zakłada ze mnie stać na najdroższe badania i zaleca je zrobić w gabinecie prywatnym w którym pracuje... Więc wolę wziąć wasze opinie pod uwagę jak to jest, czy was też tak namawiają na to czy dają wybór. Jak zapytałam o kwestie oceny łożyska i inne, nie tylko wady to odpowiedział zdawkowo że to zależy gdzie się robi usg bo nie wszędzie to mierzą. A tyle co Pana doktora chwaliłam że na fajnego trafiłam i się zawiodłam.
Nie powiedział mi też że jest opcja zrobić osobno papp-a + beta hcg od razu "polecal" przyjść na zestaw z usg (mimo że usg robię i tak...) dzięki dziewczyny za wasze opinie :)

Dziewczyny, czy Wy też wstajecie kilka razy do toalety w nocy? Czy coś wypije przed snem czy nie, i tak się budzę 2-3 razy do toalety, później ciężko mi zasnąć i chodzę jak zombie 😁
Ja wstaje raz i też już potem ciężko mi zasnąć. Ogólnie mam wrażenie że zadziej czuje kiedy muszę iść i jak idę profilaktycznie to i tak sikam 🤷‍♀️

Dziewczyny, czy Wy też wstajecie kilka razy do toalety w nocy? Czy coś wypije przed snem czy nie, i tak się budzę 2-3 razy do toalety, później ciężko mi zasnąć i chodzę jak zombie 😁
Też wstaje do łazienki kilka razy w nocy. Przed ciążą nie miałam potrzeby nawet raz wstawać

reklama
Wstaje siusiu bardzo często nawet 5 razy w nocy. Nie wiem już czy to zapalenie pęcherza czy co...

Do góry