Colorado1989
Fanka BB :)
Jeśli dobrze kojarzę, to pracodawca ciężarną powinien przenieść na takie stanowisko, które będzie adekwatne do ciąży, ale też pewnie nie wszędzie tak się da. Nie mówię, że ciężarne nie mają brać L4, ale trzeba zastanowić się, czy ewentualne nerwy później z zusem będą tego urlopu warte. Kilka moich koleżanek bylo w ciąży kontrolowanych, wystarczy zgłoszenie osób życzliwych lub pracodawcy do zusu,Ale jak ja przed zajściem w ciąże wykupiłam ten bilet do Grecji to huj na huju stanie, a i tak polecę czy się to komuś podoba czy nie. Bo jestem na l4 z powodu zapierdolu w pracy, ciężkiej pracy fizycznej, a nie przekładania papierków. A na wakacjach w Grecji będę leżeć i nic nie robić, bo mi wszystko doniosą pod nos. O ile lekarz mi oczywiście na wyjazd zezwoli i wpisze w kartę, że wyraził na taki wyjazd zgodę to jestem kryta przed zusem. A poza tym musiałabym mieć strasznego pecha wyjeżdżając na tydzień kontrolę.
Ale na L4 nie musisz siedzieć w domu. Jak masz na l4, że masz leżeć, to wtedy faktycznie wyjście z domu jest jakimś ryzykiem i trzeba udokumentować to w razie kontroli.Oczywiście że l4 to l4 ale w ciąży jest różnie. Raz jest lepiej raz gorzej. A myślę że ciągle siedzenie w domu w strachu przed zusem też raczej nie działa pozytywnie na samopoczucie w ciąży.
Dlatego spytałam bo jest to moja pierwsza ciaza i nie mam zielonego pojęcia co mi wolno a co nie.
Jeśli by patrzeć na to że to zwolnienie i już to w takim razie mogę tylko siedzieć w domu i ewentualnie wyjść na badania i załatwić niezbędne sprawy w urzędach.
A jak nie masz na l4, że masz leżeć, to możesz się ruszać z domu.