reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Ojjj dzieewczyny, nie to ze zycze komus zle ale jak mowicie ze macie podobnie to troche mnie pociesza 😅 🤭 a tak sie cieszylam ze mam spiace w nocy dziecko... @Cookie_ w sumie masz racje, poki nie powie to ciezko sie domyslic o co moze chodzic...wspolczuje problemow z piersia, mysle ze dobrze robisz zeby ograniczyc stan zapalny
@middayjoy zasypia ladnie ale godzine pozniej pobudka :(
Oj to u nas tak samo, z tym ze po pol godzinie ;) w sumie to czesto sie budzi do momentu az go nie wezme juz na stale do siebie do lozka (czyli bardzo szybko ;)
@Cookie_ a ibuprom probowałaś? Ja przy starszej corce mialam czesto zastoj i to pomagalo + oczywiscie oklady cieple/zimne

reklama
@Cookie_ a ibuprom probowałaś? Ja przy starszej corce mialam czesto zastoj i to pomagalo + oczywiscie oklady cieple/zimne
Oczywiści od razu wzięłam i codziennie lecytyne biorę by łatwiejszy był wypływ mleka. Mam piersi podatne na zastoje. Praktycznie co miesiąc mam. Tym razem jednak póki co nic nie pomaga i walczę już 2 dzień a mała niechce ssać tej piersi. Od razu jest płacz.

Co do spania moja spi od 20 do 3 i później pobodka 5/6 i 8/9

Oczywiści od razu wzięłam i codziennie lecytyne biorę by łatwiejszy był wypływ mleka. Mam piersi podatne na zastoje. Praktycznie co miesiąc mam. Tym razem jednak póki co nic nie pomaga i walczę już 2 dzień a mała niechce ssać tej piersi. Od razu jest płacz.

Co do spania moja spi od 20 do 3 i później pobodka 5/6 i 8/9
Tez mialam podatne wtedy 😣 Z ciekawosci: Mialas przed ciaza problemy z torbielami w piersiach, podwyzszona prolaktyna?

Torbieli nie miałam, ale długo po pierwszej ciąży prolaktyna była podwyższona i pokarm był. Chyba jakos 3 lata po karmieniu jeszcze mogłabym laktacje rozchulac 🤦‍♀️

Mała dziś ruszyła do przodu na kolanach. Dupka w górze, głowa w dole i idzie. Śmiejemy się, że ryje jak 🐗 😜😂 idąc do przodu.
Pierwszy raz dziś tak zrobiła i spodobało się jej, że na brzuchu nie mogę jej zostawić bo zwiewa mi z maty.
Jak widać sama wymyśla kolejność umiejętności i ma gdzieś schematy.

Ostatnia edycja:
@Olga089 daj znac jak wyniki! Moze lepiej ze nie wiedzialas wczesniej ze zyly bo stresowalabys sie jeszcze przed pobraniem... :( malenstwo szybko zapomni
Morfologia wyszła dobrze, wszystko w normie. Prawdopodobnie mój synek kiepsko przybiera, bo taka jego uroda i jest po prostu szczupłym dzieckiem. Przez ostatnie 2 tygodnie przybrał 150g.

Morfologia wyszła dobrze, wszystko w normie. Prawdopodobnie mój synek kiepsko przybiera, bo taka jego uroda i jest po prostu szczupłym dzieckiem. Przez ostatnie 2 tygodnie przybrał 150g.
Super! Lekarze czasami zapominaja ze dzieci to nie roboty i nie musza sie miescic w ich wykresach... ja sie boje "ochrzanu" za zbyt duza wage mojej Ro :D

Super! Lekarze czasami zapominaja ze dzieci to nie roboty i nie musza sie miescic w ich wykresach... ja sie boje "ochrzanu" za zbyt duza wage mojej Ro :D
@Olga089 cieszę się, że morfologia jest ok! 💪

@Darapuszkin, nasza pediatra dziś na szczepieniu na wagę małej stwierdziła, że jest po prostu duża baba (8400g dziś). Że względu już na widoczne ząbki i ta wagę zaleciła tylko zwiększyć dawkę witaminy D3 i dodatkowo podawać chyba DHA (bioaron baby czy coś takiego mówiła żeby kupić). Także spokojnie, w siatkach centylowych jeśli się mieści to wydaje mi się, że nie ma powodu do niepokoju 🙂

Dodatkowo dostaliśmy zielone światło na rozszerzenie diety, ale tylko na poznawanie smaków póki co, nie żeby Nela się najadala tylko oswoiła z czymś nowym.

Tak poza tym, dziś wymaga dużo uwagi, płacze bez powodu i jest marudna 🥴

reklama
@Olga089 moja teraz też przez 2 tyg przybrała 150g.
Mój syn też szczupła, ale każdy z lekarzy mówił że my szczupli to po kim gruby ma być. Do dziś wysoki a szczupły.
Jako wcześniak co miesiąc miał morfologie i zawsze z palca krew, dopiero jakoś po roczku czy półtora miał pobierana krew z żyły. On wogole uwielbia laboratoria i pobieranie krwii, wenflony itd. Każdy się dziwi a on od malutkiego jak zaczarowany daje robić wszystkie badania.
Mała też filigranowa w porównaniu z innymi dziećmi (choć ciałka ma i fałdek dużo). Teraz waży 6200g
Zdrowa, radosna i taka jej uroda. Zresztą rodze drobne dzieci 😜

Do góry