reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

reklama
Dziewczyny, zmieniajac temat kup :D wczoraj wyczulam zgrubienie na lewej piersi, jakby guzek. Nic mnie nie boli, mleko leci... czy to moze byc zastoj? Mialam robione usg przed ciaza i bylo ok. Martwie sie czy to moze byc cos powazniejszego. Zapisalam sie na usg ale dopiero na czwartek. Macie jakies doswiadczenia? To zgrubienie jest powyzej brodawki. Jakby w polowie drogi miedzy brodawka a pachą

@Darapuszkin może być przytkany kanalik. Masz może biała plamkę na sutku? Niektóre kobiety miewają, ja osobiście zawsze mam zatkany kanał w środku nigdy przy ujsciu. Od razu czuje guzek w środku bez zatkania widocznego na sutku.
Miałam guzek o którym Wam pisałam, że na usg nie było go widać a czuć go było. Był na samym sutku a raczej pod nim. Pierwotnie wielkości jaja i po antybiotyku dopiero mniejszy. W końcu sam zniknął po czasie a raczej pewnie mała go w końcu wyssała. Było to dobre kilka tygodni po usg. Lekarz mówił, że to nic groźnego i należy to obserwować. Oglądał mnie wtedy ginekolog, radiolog od usg oraz położna.
Może to początek zastoju, choć u mnie wtedy z czasem piersi są jak kamień. Mimo guzka mleko leci tylko czuć zgrubienie. Ostatnio w zeszłym tyg pomogła mega dawka lecytyny i masaze.
Równie dobrze, może to być powiększony wezel chłonny skoro blisko pachy się znajduje. Jeśli nie masz gorączki i piersi są miękkie nie bolesne to obserwuj na spokojnie i staraj się pilnować opróżnia piersi 😉 Zobacz czy po karmieniach i masażach tego miejsca guzek jest mniejszy. Jeśli tak to masz zastój w tym miejscu i trzeba szybko go rozbić.

Ostatnia edycja:
@Cookie_ dziekuje za rady ;* generalnie nie mialam nigdy zastoju ale nie wydaje mi sie aby to byl on. Mysle, ze moze jakis tluszczak... musze to sprawdzic dla spokoju na usg

Takiemu maluchowi to jedynie coś na Paracetamolu. Starszemu sporadycznie dawałam w czopkach. Tu trzeba podać cały i są różne gramatury w zależności od wagi dziecka. Czopek też najszybciej zadziała.
Leki na ibuprofenie są powyżej 3 mies.

Mam w lodówce na wszelki wypadek takie czopki 50 mg, ale nam kiedyś po nim kupę zrobiła i nie wiadomo było ile się przyjęło

reklama
Mi pediatra polecala pedicetamol w kroplach. A ile ma stopni? Moja corka poki co nie goraczkowala wiec nie mam doswiadczenia

Do góry