reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

ognista sałatka

125 g ryżu ugotowanego na sypko
puszka kukurydzy
puszka ananasa w syropie
czubata łyżka startego na tarce imbiru
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu curry
3 ząbki czosnku
sól, pieprz




przyrządzanie: Ugotowany na sypko i wystudzony ryż wymieszac z odsączoną kukurydzą oraz pokrojonym w drobne kawałki anansem. Dodac starty imbir, sos curry oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i dodac przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Zamiast sosu curry można dodać po prostu nieco więcej majonezu i płaską łyżeczkę łagodnej curry w proszku
ja dodałam jeszcze podsmażonego kurczaka :-D:-)



 
reklama
SAŁATKA KALIFORNIA
Składniki:
300 g mięsa z drobiu
300 g arbuza
2 kiwi lub 1 banan
4-5 plastrów ananasa
Szczypta pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżka keczupu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki majonezu
Garść płatków migdałowych
Ewentualnie 1 łyżka soku ananasowego

Wykonanie:
Mięso pokroić w paski lub kostkę i poddusić lub obsmażyć. Z arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Kiwi lub banana obrać, pokroić w plastry. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do salaterki i delikatnie wymieszać. Przygotować sos: połączyć keczup z majonezem, śmietaną, jogurtem, ewentualnie dodać łyżkę soku ananasowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować aż powstanie jednolita, gładka masa. Sosem polać sałatkę i posypać płatkami migdałów.
Smacznego.:-):-):-)
 
[FONT=&quot]Szarlotka dla leniwców:)[/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka mąki [/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka cukru [/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka kaszy manny [/FONT]
[FONT=&quot]2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie ) [/FONT]
[FONT=&quot]Dokładnie wymieszać wszystko powyżej. [/FONT]

[FONT=&quot]1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. [/FONT]

[FONT=&quot]Tortownicę wysmarować grubo masłem. [/FONT]
[FONT=&quot]Na dnie tortownicy rozsypać: [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]połowę jabłek [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]połowę jabłek [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła [/FONT]


[FONT=&quot]Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.[/FONT][FONT=&quot]
ja oczywiście bez masła... zastapilam go olejem;-);-);-);-)[/FONT]
 
[FONT=&quot]Szarlotka dla leniwców:)[/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka mąki [/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka cukru [/FONT]
[FONT=&quot]1 szklanka kaszy manny [/FONT]
[FONT=&quot]2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie ) [/FONT]
[FONT=&quot]Dokładnie wymieszać wszystko powyżej. [/FONT]

dzięki brzmi apetycznie

[FONT=&quot]1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. [/FONT]

[FONT=&quot]Tortownicę wysmarować grubo masłem. [/FONT]
[FONT=&quot]Na dnie tortownicy rozsypać: [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]połowę jabłek [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]połowę jabłek [/FONT]
[FONT=&quot]szklankę mieszanki [/FONT]
[FONT=&quot]na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła [/FONT]


[FONT=&quot]Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.[/FONT][FONT=&quot]
ja oczywiście bez masła... zastapilam go olejem;-);-);-);-)[/FONT]

dzieki Misia brzmi apetycznie
 
Mniam ja chyba też jestem leniwcem :-)
Misia dzięki za przepisik - spróbuję.... :-)

idzie jesień - ciągle chce mi się robić jakieś ciasta i sałatki... haha idzie jesień... :-);-)
 
DOMOWE KRÓWKI

1 szk. mleka lub śmietanki
1 szk. cukru
1 kostka masła

Wszystko rozpuszczamy w garnuszku i jak zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy ok. 40 minut aż zgęstnieje (konsystencja budyniu) - nie próbujemy:no: bo jest bardzo gorące i można sobie język poparzyć:-p:-p. Wylewamy do głębokiego talerza wyłożonego folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy. Jak chcemy bardziej ciągnące to krócej gotujemy.
 
Dziewczynki szukam dobrego przepis na taki tradycyjny sernik, mam parę przepisów, robiłam serniki, ale to jeszcze nie to...macie coś sprawdzonego?
 
hmm...kiedyś moja mama robiła taki z brzoskwiniami, gdzieś powinna mieć przepis...a co mam Ci podać?czy ty masz dobry przepis ?:)
 
reklama
Zupa krem cebulowy
- bulion drobiowy
- 6 cebul
- 3 łyżki margaryny
- 1 serek topiony (100 g)
- jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki
- grzanki czosnkowe
- pieprz, sól
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej margarynie. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Do garnka z gotującym się bulionem dajemy podsmażoną cebulkę. Gotujemy 15/20 minut. Następnie dodajemy serek topiony i gotujemy. Na koniec dodajemy pół jogurtu, gotujemy chwile. Blenderujemy całość.
Podajemy z grzankami posypanymi czosnkiem granulowanym.
Smacznego!
 
Do góry