reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lublin od kuchni

SZYBKA BABKA ŚMIETANKOWA


  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki zmiksowac ok 5 min. Przełozyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45-50 min. Nie otwierac piekarnika w czasie pieczenia. Po ostudzeniu posymac cukrem pudrem.

Zrobilam ja i naprawde fajna i szybka :tak:
 
reklama
gofry, wyszły naewt mi więc ok:-D:-D

mąka 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
olejek waniliowy 10 kropli
jajka 4 sztuki
sól 2 szczypty
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka


Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).

Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).

ja piekłamm w gofrownicy nastawionej na mniejszą moc ale dłużej
 
ciasto robiłam 2 razy z różnych przepisów, pierwsze było do wyrzucenia a drugie (poniżej przepis) - rewelacja:tak::tak:

super ciasto marchewkowe
produkty:
1/2 szklanka rodzynek;
2 szkl mąki;
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia;
1 1/2 szkl cukru;
2 szkl marchwi startej na drobnych oczkach;
4 jaja;
20 dkg masła (ja dałam szklankę oleju:tak:;-));
po łyżeczce cynamonu i imbiru;
przyprawa do piernika;
kilka orzechów włoskich;
łyżeczka sody oczyszczonej;
cukier puder do posypania.
przygotowanie:
masełko stopić. jaja+cukier ubić na biało. dodać mąkę, cynamon, imbir, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. dodać startą marchew i wlać maselko. na koniec dodać rodzynki i orzechy pokrojone na drobno.ciasto przelać na blaszkę i piec w temp 180 stopni około 50 minut. po wyjęciu troszkę ostudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
 
Bułeczki śniadaniowe

Przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży świeżych
sól szczypta ( tak 1/3 łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
Wykonanie :
Mąkę przesiać wsypać do miski zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elastyczne i
miękkie .
Olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połączyć wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie - zostawić do wyrośnięcia ok. 10 minut i na 15-20 min do piekarnika na 200st C. Bułeczki przechowywane w woreczku foliowym wytrzymują w świeżości ok 4 dni .Choc u mnie nigdy tak długo nie leżą.
Wychodzi ok 12 bułeczek średniej wielkości . Są wyśmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam :)
 
Drożdżóweczki
1 kg mąki
7 dkg drożdży
1/2 l mleka
20 dkg cukru
3 jajka
szczypta soli
10 dkg stopionego masła
Drożdże rozetrzeć z 1 łyż. cukru i połową mleka oraz 20 dkg mąki - pozostawić do wyrośnięcia.
Dodać rozczyn do pozostałych składników, posolić i dodać na koniec ostudzone masło. Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Odrywać po kawałku i nadziewać czym się chce (masa serowa, owoce ,mak, dżemik, kapusta kiszona), znowu ma wyrosnąć na blasze i na wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 175 stopniach aż skórka będzie rumiana.
 
ja zrobiłam coś takiego...rodzince smakowało, ja nie kosztowałam, bo karmię:-p
ogórecki po meksykańsku:
[FONT=&quot]
2,5 kg ogórków kroimy w słupki
zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godz
wode odlewamy wciskamy główke czosnku 1,5 łyżki słodkiej papryki i 1,5 ostrej zalewamy 8 łyżkami gotującego się oleju i zalewą którą gotujemy z 1,5 szklanki octu i 3 szklanek cukru . I wszystko odstawiamy na 12 godzin a później do słoików i gotujemy 5 min:-p

a z ciekawych przepisów wygrzebałam takie:
[/FONT] [FONT=&quot]KETCHUP ORIENTALNY (wychodzi 7 słoików po 1/4l)[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]5 kg pomidorów[/FONT][FONT=&quot]
1/2 kg kwaśnych jabłek
1/2kg cukru
10 dag soli
goździki,imbir,cynamon,gałka muszkatołowa,papryka,pieprz
pomidory,cebule i jabłka pokroić i uduśić.Gdy się rozgotują rpzetrzeć przez śito.Dodać cukier,sól,10 goździków,20 ziarenek pieprzu oraz po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw.Podgrzewać aż zgęstnieje.Gorący ketchup nałożyć do butelek lub śłoików.[/FONT]

PIKANTNY DŻEM JABŁKOWY1 1/2 szklanki jabłek
cebula
szklanka cukru
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
gorczyca
sol
jabłka obrac,pokroić w kostke,skropić z sokiem z cytryny.Cebule zetrzeć na tarce,czosnek wycisnąć.Jabłka podgrzać z cebulą i czosnkiem ok 15 minut.Gdy sie rozgotują wsypać cukier.Dodać łyżeczke gorczycy,troche soli,gotoweać 30 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.Gorący dżem nałożyć do słoików


Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.


DŻEM Z CUKINII5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych(ja dałam gniazda,były małe i po zrobieniu dżemu ich nie czułam)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
parę kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Cukinie ścieramy na tarce.Smażymy w garnku aż się rozgotuje.Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy przez 30 minut.Jeszcze gorący dżem wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.


[FONT=&quot]KETCHUP NA SŁODKO[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]---------------------------[/FONT][FONT=&quot]
Składniki:
2 kg pomidorów
1/2 jabłek
3 cebule
1 łyżka gorczycy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyte pomidory i jabłka oraz obraną cebulę ugotować i przetrzeć, dodać przyprawy i gotować aż do zgęstnienia. Włożyć do słioków. Pasteryzować 30 min. [/FONT]
 
reklama
misia o qrcze ale poszalalas :D:D:D robilam ten pierwszy przepis, tyle, ze w moim ogorki kroilo sie w plasterki :)

Ciasto ze śliwkami
kostka margaryny
szklanka cukru
3 jajka
ok 3 szklanki maki
3 lyzki smietany
3 łyzeczki proszu do pieczenia
2łyzki cukru do piany
ok 70 dag śliwek węgierek

Margaryne utrzeć z cukrem, dodac żółtka, makę, proszek do pieczenia, śmietanę. Wszystko wymieszac. Na koncu dodac pianę z bialek, wymieszac recznie. Ciasto powinno byc gęste. Wylożyc na blachę. Poukladac ściśle wypestkowane i pokrojone na pol sliwki skórkami do dolu. Mozna posypac cynamonem :) Piec przez 60 min w temp 180 stopni

Sałatka z cukinii z kurkumą

3kg cukinii
1kg cebuli
1kg czerwonej papryki
3 szklanki cukru
4 łyżki soli
2 szklanki octu
4 łyzki gorczycy (ja dalam opakowanie, nie bylo pełnych 4)
opakowanie kurkumy

Wszystkie skladniki pokroic w kostkę i wymieszac z przyprawami i octem. Zostawic na cała noc. Powkladac do słoików i pasteryzowac ok 15 min.
 
Ostatnia edycja:
Do góry