ja zrobiłam coś takiego...rodzince smakowało, ja nie kosztowałam, bo karmię
ogórecki po meksykańsku:
[FONT="]
2,5 kg ogórków kroimy w słupki
zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godz
wode odlewamy wciskamy główke czosnku 1,5 łyżki słodkiej papryki i 1,5 ostrej zalewamy 8 łyżkami gotującego się oleju i zalewą którą gotujemy z 1,5 szklanki octu i 3 szklanek cukru . I wszystko odstawiamy na 12 godzin a później do słoików i gotujemy 5 min
a z ciekawych przepisów wygrzebałam takie:
[/FONT]
[FONT="]KETCHUP ORIENTALNY (wychodzi 7 słoików po 1/4l)[/FONT][FONT="]
[/FONT][FONT="]5 kg pomidorów[/FONT][FONT="]
1/2 kg kwaśnych jabłek
1/2kg cukru
10 dag soli
goździki,imbir,cynamon,gałka muszkatołowa,papryka,pieprz
pomidory,cebule i jabłka pokroić i uduśić.Gdy się rozgotują rpzetrzeć przez śito.Dodać cukier,sól,10 goździków,20 ziarenek pieprzu oraz po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw.Podgrzewać aż zgęstnieje.Gorący ketchup nałożyć do butelek lub śłoików.[/FONT]
PIKANTNY DŻEM JABŁKOWY1 1/2 szklanki jabłek
cebula
szklanka cukru
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
gorczyca
sol
jabłka obrac,pokroić w kostke,skropić z sokiem z cytryny.Cebule zetrzeć na tarce,czosnek wycisnąć.Jabłka podgrzać z cebulą i czosnkiem ok 15 minut.Gdy sie rozgotują wsypać cukier.Dodać łyżeczke gorczycy,troche soli,gotoweać 30 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.Gorący dżem nałożyć do słoików
Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
DŻEM Z CUKINII5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych(ja dałam gniazda,były małe i po zrobieniu dżemu ich nie czułam)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
parę kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
Cukinie ścieramy na tarce.Smażymy w garnku aż się rozgotuje.Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy przez 30 minut.Jeszcze gorący dżem wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
[FONT="]KETCHUP NA SŁODKO[/FONT][FONT="]
[/FONT][FONT="]---------------------------[/FONT][FONT="]
Składniki:
2 kg pomidorów
1/2 jabłek
3 cebule
1 łyżka gorczycy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyte pomidory i jabłka oraz obraną cebulę ugotować i przetrzeć, dodać przyprawy i gotować aż do zgęstnienia. Włożyć do słioków. Pasteryzować 30 min. [/FONT]