reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

reklama
fornetka3to przepisy z forum marcówek, podobno dobre, ale ja nie robiłam::zawstydzona/y:

Oponki na proszku do pieczenia
16 szt; ø 7 cm

50g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/8 l mleka

Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,1/2 cm. Wykroić oponki i smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy.
Frytkownicę rozgrzać do 190°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią.

mini pączki w 15 minut

CIASTO:
1 serek homogenizowany waniliowy a ja daje jaki mam(wczoraj czekoladowy 150 gram)
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksować jajka z cukrem, dodać serek, mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać.
Na gorący tłuszcz kłaść łyżeczką kuleczki ciasta.Ja pomagam sobie druga łyżeczką. Piec na złoty kolor. Same się obracają,pieką się migiem, czasami nie są idealne kuleczki ale smakują zawsze super )
Posypać cukrem pudrem.
 
Migałowiec
· 1 l mleka
· 2 duże pączki krakersów
· 3/4 szkl. cukr. Kryształ
· 1/2 l śmietany 30%
· 10 dag płatków migdałowych
· 3 łyżeczki żelatyny
· 1 cukier waniliowy
· 25 dag masła extra – prawdziwe
· 1 szkl mąki pszennej
· 1 budyń śmietankowy bez cukru
· 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 jajo
· 1 puszka mleka słodzonego skondesowanego

Mleko w puszcze gotować ok 3 h. Przestudzić.Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe Do 1 .1/2 szkl mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń jajko, cukier waniliowy < Roztrzepać mikserem
Resztę mleka zagotować.
Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewać roztrzepane jajo z mąką i cukrem - stale mieszając >> najlepiej mikserem.
Ugotowany budyń wystudzić.
Utrzeć masło dodając następnie wystudzony budyń.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl wody gorącej.
Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru i połączyć z żelatyną.
Układamy kolejno >>> krakersy >masa budyniowa > krakersy >karmel z mleka słodzonego > krakersy > bita śmietana > posypujemy płatkami migdałowymi
 
Babka na oleju

5 jajek ubić z 1szkl. cukru
dodać 7 łyż mąki pszennej i 5 ziemniaczanej(lub kisiel to kolorowe ciacho będzie)
1/2 szk. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyż. wody.Można na wierzch wyłożyć owoce.
Piec 50 minut.
 
Spaghetti carbonarra
* 500 g makaronu spaghetti
* 1 łyżka oleju
* 200 g boczku
* 3 zółtka
* 300 ml smietany 22% lub 36%
* 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
* sól
* 2 zabki czosnku wycisnietego
* pieprz

Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial :) soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic :)
 
natchniona Waszymi przepisami dorzucam kilka ulubionych swoich:
trochę inna wersja 3bit
1 warstwa - herbatniki
2 warstwa - 1 litr mleka ugotowany z 1 szklanką mąki krupczatki i gorący wylany na herbatniki
3 warstwa - krakersy
4 warstwa - melko skondensowane słodzone; najczęściej kupuję i gotuję; bo nie pasują mi te gotowe masy krowkowe
5 warstwa - herbatniki
6 warstwa - śmietana kremówka ubita na sztywno
7 warstwa - starta gorzka lub mleczna czekolada

sałatka z wędzonym kurczakiem - szybka i banalnie prosta
40 dag wędzonego kurczaka (najlepiej pierś, ale ja kupuję udka lub kęski piwne)
1 puszka fasoli czerwonej
1 duży(ale naprawdę duży) świeży ogórek
mały słoiczek ogórków konserwowych (ja zazwyczaj daję taki ok 300 ml)
kurczaka i ogórki pokroić w kostkę, fasolkę odsączyć i wszystko wymieszać z majonezem

spagetti z pieczarkami - porcja dla 2-3 osób
2 duże serki topione (najlepiej Hochland) szynkowe
1/4 kostki masła
mleko
40 dag pieczarek
makaron spagetti
serki z masłem rozpuścic w rondelku, dodając mleko aby nie było za gęste i nie przystawało;
jak wszystko będzie rozpuszczone i będzie miało jednolitą konsystencję należy wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki,
wszystko razem wymieszać i zaczekać aż zakipi z pieczarkami - pieczarki nie mogą puścić soków
tak przgotowany sos wykładamy na ugotowany makaron i na górę dodajemy świeżo zmielony pieprz prawdziwy
 
PTASIE MLECZKO
1 galaretka
1 mały jogurt

zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu, do zimnej dodać jogurt, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki:-)

Placuszki na jogurcie naturalnym

Składniki
na ciasto:
1 szklanka przesianej mąki
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml wody
2 jajka
1-2 łyżki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej

dodatki do wyboru:
cukier puder
polewa czekoladowa
gęsty sok owocowy
truskawki, jagody lub inne owoce

tłuszcz do smażenia

wyrobienie ciasta:
1.rozpuszczamy masełko na patelni (będzie stygło a w tym czasie można będzie robić ciasto)

2.jajka lekko ubijamy, łączymy z jogurtem i wodą

3.w drugim naczyniu przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche produkty

4.do miski z mąką wlewamy jaja z jogurtem i wodą uważając, aby nie powstały grudki

5.dodajemy roztopione masło

smażenie:
6.patelnia musi być mniej więcej płaska i stać na małym ogniu

7.wlewamy odrobinę oleju-tyle, aby tylko placki nie przywarły do patelni

8.ciasto nakładamy łyżką tak, aby na jednej patelni powstało kilka małych placków

9.gdy na ich powierzchni popękają bąbelki, będzie to znak, aby przewrócić je na drugą stronę.powinny mieć złocisty kolor

Można je jeść od razu po upieczeniu, ale świetnie smakują również z dodatkami. Najlepiej z jagodami podgrzanymi z cukrem.Smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno.

Z podanych składników można zrobić 20-25 placków

Ja dodałam do ciasta cukier waniliowy i trochę cukru zwykłego. Zamiast wody natomiast dolałam mleko, no i zamiast jogurtu naturalnego - gruszkowy:-D
 
Ostatnio robilam placki i moje dziecko powiedzialo "doble jesce"!Wiec chyba bylo naprawde dobre!!!
składniki:
- 1 szkl mąki
- 1 jajko
- 3/4 szkl mleka
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 czubate łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 opakowania borówek

Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć.
 
LASAGNE!!!!

Składniki:
60 dkg mięsa mielonego(ja z reguły kupuje łopatke i sama mielę)
60 dkg pieczarek
2 sosy bolognese w torebkach (polecam Knorra z chili-pycha jeden taki i jeden zwykły)
1 sos napoli w torebce
ser żółty-twardy, ilość wedle uznania ja lubię dużo sera...
makaron do lasagne - polecam Lubellę, wypróbowałam wiele firm, ten jest najlepszy(i nie dlatego że z mojego miasta:laugh2:)

Mięsko podsmażam na niedużej ilości oleju/oliwy, na oddzielnej patelni - na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki i czekam aż puszcza wode i podsmażą się, na koniec dodaję do nich -dla smaku-wegetę albo jakieś ziarenko smaku..
Sosy wszystkie trzy robie wg przepisu na opakowaniu z tym że w 1,5 porcji wody - ok.0,5l i czekam aż zagotuja sie...później dodaje do nich mięsko i pieczarki...nadzienie mamy gotowe:tak:

Makaron (po 2-3 płaty) wrzucam na wrzatek na chwilkę żeby był mniej twardy...
i układam w naczyniu żaroodpornym(wczesniej nasmarowanym oliwą)...

Warstwa makaronu(żeby przykryła całe dno)
Miesko z sosem i pieczarkami
Cienka warstwa startego sera(pomaga posklejać)
Makaron
Mięsko
Ser
itd...
Nam z reguły wychodzą 3 warstwy...na sam wierzch duuuuużo startego sera...

W piekarniku ok. pól godziny(jeśli makaron wczesniej wrzucicie do wrzątku to na pewno wystarczy)
Nastepnie wyjmujemy lasagne z piekarnika i jakieś 10 minut zostawiamy ja
A później to już tylko smacznego!!!!!
 
reklama
Potrawka z indyka z warzywami

Składniki(ilosci wg własnego uznania)
-marchew
-pietruszka
-cebula
-filet z indyka(kurczaka)
-1-2torebki ryżu
-przyprawy

Miesko kroimy w kostkę i smażymy z cebulką, marchew i pietruszke scieramy na tartce i podsmażamy. Do tego wrzucamy wczesniej podsmażone miesko oraz ugotowany ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy. Aby potrawa nie była zbyt susza można skropić oliwą.

Smacznego
 
Do góry