reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

reklama
Zupa Cebulowa

ja robię troszkę inaczej

50 dag cebuli
1i1/2 łyżki masła
1/2 selera
1 pietruszka
3 ziemniaki
4 łyżki pietruszki posiekanej ze szczypiorkiem
sól, pieprz
kilka kromek bułki
1 łyżka oliwy
1/2 szkl śmietany

seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć. Seler i pietruszkę pokroić, wrzucić do 1 litra wrzącej, osolonej wody. Cebulę, obrać, opłukać, pokroić poddusić z łyżką masła (nie rumienić). dodać do gotujących się warzyw, jednocześnie włożyć pokrojone ziemniaki. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Zupę wymieszać ze śmietaną i zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Bułkę na grzanki pokroić w kromeczki, posmarować masłem (1/2 łyżki). Zrumienić w piekarniku.
 
Sernik wiedeński - pychota - duża blacha

2 kg twarogu (Półtłusty, ja robię z wiejskiego od teściowej) - żaden z wiaderka tylko zwykły, przepuścić przez maszynkę na siatce do maku razem z 1 kostka margaryny. Dodać 10 jajek (białka osobno ubić i odstawić). Dodać 3,5 szk. cukru pudru, 4 łyżki kaszy manny, aromat pomarańczowy i szczyptę soli. wszystko razem dobrze zmiksować. Bakalie sparzyć wrzątkiem, obtoczyć w mące i dodać z ubitą pianą. Delikatnie wymieszać łyżką aż piana zniknie. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C przez godzinę, pod koniec możemy trochę zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyjmując sernika z piekarnika. Wysokość ciasta ok. 3,5 - 4 cm.

 
Ostatnia edycja:
martynka ja mam przepis na ten sernik z brzoskwiniami to jak chcesz to wpisze.

Ja natomiast bardzo potrzebuję przepisu na rybę, strasznie mi się chce ale nie takiej zwykłej w panierce z jajka i mąki. Coś bym pokombinowała, upiekła może ale to też trzeba umiejętnie doprawić. Tak więc proszę o radę!!!!!!!!!!!
 
Marta dzięki serdeczne za przepis!!

Jutro biorę się do roboty:-):-):-)

Fogia ja mam super przepis na rybę....autorstwa mojej siostry i wychodzi pycha, nawet jej dzieciaczki jedzą:-)
Ja robię to zawsze z łososia i moja siostra też, nie wiem jak wyszłoby z inną rybką.

Tak więc:
3 dzwonka świeżego łososia
3 marchewki,3 pietruszki
ok 10 sztuk śliwek suszonych

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wkładamy posolonego łososia, na to kładziemy tartą marchewkę i tartą pietruszkę, obkładamy śliwkami, ja kladę kawałeczki masła na to wszystko jeszcze i podlewam odrobiną rosołu ( z kostki).Naczynie żaroodporne przykryam i wstawiam do piekarnika na 180'C na około 45 min, trzeba sprawdzić pod koniec czy ryba jest już mięciutka i rozpływa się w ustach:) Jak nie to wstawić jeszcze na trochę do pieczenia!!

Polecam to danie bo jest pyszne i lekkostrawne!!

Smacznego:-D:-D:-D
 
Sama jeszcze nie robiłam, ale brzmi fajnie;-);-);-)


Zupa-krem z pieczonego czosnku
6- 7 większych główek czosnku
włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
ok 3/4 szklanki kaszy
suszone zioła (tymianek, zioła prowansalskie)
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sos sojowy
sól
słodka papryka w proszku
oliwa
ew. 2 kromki chleba tostowego
zielenina (natka pietruszki, koperek)
UWAGA!! Przepis jest na bardzo dużą porcję


Czosnek pokroić w całości w poprzek na pół, ułożyć na blaszce, polać oliwą z oliwek, piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni aż nieco się przybrązowi.

W czasie kiedy czosnek się piecze do dużego garnka wlać ok. 2,5 litra wody, dodać startą na tarce włoszczyznę, a gdy woda zacznie się gotować dorzucić wypłukaną w zimnej wodzie i przelaną wrzątkiem kaszę, listki laurowe, ziele angielskie, posolić, po 15 minutach dodać suszone zioła. Upieczony czosnek obrać z łupinek, wrzucić do blendera dolać kilka łyżek płynu z zupy i zmiksować na jednolitą pastę. Dodać ją do zupy, gotować jeszcze kilka minut, doprawić całość sosem sojowym, słodką papryką i pieprzem, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek.

Całość rozdrobnić w blendrze lub mikserem z właściwą końcówką.

Na suchej patelni zrumienić chleb tostowy pokrojony na kostkę.

Dodać do zupy wraz z posiekaną zieleniną.

Smacznego!
 
Gołąbki tradycyjne

1 główka kapusty
ok 300 g mięsa mielonego (mi dziś w sklepie zmieliły łopatkę bo nie było nic sensowniejszego)
ryż (2-3 torebki)
1 jajko
wywar (może być z kostki)
1 mała cebula
czosnek

Z kapuchy wycinam głąb i gotuję.
Ryż gotuję, cebulkę podsmażam (na sam koniec wduszam czosnek), dodaję to wszystko do mięsa. Jeszcze tylko jajko, przyprawy i można mieszać farsz. No, a później zabawa - oddzielanie liści z kapuchy i zawijanie w nie farszu. Można zbić tłuczkiem nerw liścia u nasady jeżeli jest za twardy. Po zawinięciu ja jeszcze zawsze trochę zduszam gołąbka w rękach żeby się ściśle trzymał.
Brzydkie liście układam na dnie garnka albo brytfanki, na to kładę gołąbki i zalewam wywarem. Wstawiam je do piekarnika i zapiekam. Do gołąbków robię sos pomidorowy z wywaru i przecieru pomidorowego.
 
Makaron ze szpinakiem

makaron (do wyboru: rurki, wstążki, tagiatelle)
opakowanie szpinaku mrożonego w liściach - najlepszy ze śmietaną albo sosem serowym, ja miałam tym razem hortexu z sosem serowym
dla lepszego smaku: kawałeczek sera lazur z niebieską pleśnią, może być inny pleśniowy, gorgonzola
małe opakowanie śmietany
2 piersi z kurczaka
czerwona przyprawa: ja mam kurkumę, ale może być słodka paryka
sól

Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody, niech się "parpoli"
na drugiej patelni smażymy pierś kurczaka pokrojona w paseczki, posolona i posypaną czerwoną przyprawą
gotujemy makaron
do szpinaku dodajemy ser pleśniowy mieszamy żeby się rozpuścił, dodajemy śmietanę, mieszamy - jak chcę tańszą wersję to omijam ser i śmietanę, ale wtedy szpinak w liściach mrożony musi być w sosie śmietanowym

Ugotowany makaron mieszamy z sosem szpinakowym, nakładamy na talerz a na wierzch kładziemy kawałki czerwonego kurczaczka

SMACZNEGO!!!!!!!
 
reklama
Przepis dostałam od koleżanki i mi wychodzi miękka...ale wiem że można trafic na nie taką wołowinę, ale spróbujcie

BEFSZTYK Z SOSEM CZOSNKOWO-PIEPRZOWYM (dla dwóch osób)

- 1/5 kg polędwicy wołowej (4 kotlety po 2 cm)
- 2-3 łyżki masła
Zalewa:
- 1 szklanka oliwy
- łyżka ziół prowansalskich
- 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
Sos:
- 1 jogurt naturalny (mały)
- 1 łyżka majonezu
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- łyżka zielonego pieprzu z zalewy

Wymieszać składniki zalewy i włożyć do niej pokrojone befsztyki (grubość 2 cm) na ok. 1 godz. – nie solić!
Przygotować sos: do dzbanuszka wycisnąć czosnek, dodać trochę soli, pieprzu, jogurt i majonez, wymieszać i dodać zielony pieprz w całości.
Befsztyki smażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, wyjęte prosto z zalewy. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku smażonym już z drugiej strony położyć kawałek masła. Jeśli befsztyki mają być bardziej wysmażone należy smażyć troszkę dłużej.
Sos podajemy oddzielnie, do tego ziemniaki pieczone z kminkiem i surówka z białej kapusty.
 


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry