reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lublin od kuchni

Szalotka teściowej:-p:-p( bo od niej mam przepisa)

0,5 kg mąki
20 dkg cukru pudru
2 jajka
1/2 margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk. mleka
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną częścią rozwałkowanego ciasta wylepiamy blaszkę.
8-10 jabłek zetrzeć na tartce z dużymi oczkami, dodać cynamon, rodzynki, wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Piec do 45 minut w 170-180 stopniach, posypać pudrem. Smacznego:-).

reklama
Sernik z brzoskwiniami
kruche ciasto
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek (białka odłożyć przydadzą się na końcu)
1 łyżka smalcu
3 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany gęstej

wszystko co powyżej zagnieść podzielić na dwie części, a jedną z nich rozwałkować i rozłożyć na blasze. Drugą część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.

masa serowa
3 kostki sera śmietanowego (ja biorę też ten z wiaderka już zmielony)
1 całe jajko
pół szkl. cukru
pół kostki masła lub margaryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 puszka brzoskwiń.

Składniki z masy serowej (oprócz brzoskwiń) mieszamy i masę kładziemy na ciasto z blachy. Kroimy brzoskwinie i kładziemy na masę serową. Ubijamy pianę z pozostawionych białek i kładziemy na brzoskwinię. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy ją na ciasto za pomocą zwykłej tartki. Piec ok 50 min. w 200 C

Warmińska Baba Ziemniaczana!!

1 kg ziemniaków
25 dag-50 dag boczku wędzonego
2 jAJKA
2 cebule
sól pieprz lub przyprawa do dań z ziemniaków
trochę masła i bułki tartej do wysmarowania blachy

zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane, odcisnąć sok (ja to robię na rzadkim sitku), pokroić drobno boczek i cebulę, podsmażyć lekko, dodać gorący do masy ziemniaczanej, wbić 2 jaja, przyprawić, ja daję trochę przyprawy do ziemniaków, troszkę pieprzu - wszystko wedle smaku i uznania.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać masę ziemniaczaną.Babka powinna mieć wysokość ok.5 cm. Piec w 180 'C przez około godzinę.

SMACZNEGO!!!

Barszcz biały po Chełmsku
:-p;-):tak::-D:-D:-D-na liczną rodzinkę lub na 2 dni:
Kiełbaska biała lub zwykła, boczek (jaki akurat mamy)- resztę kroimy w plasterki takie na 4-5 mm i na cztery i podsmażamy. Dodajemy do gotującej wody z listkiem i zielem angielskim, można dorzucić skórkę (dla smaku) z boczku (potem wyjmujemy). Gotujemy chwilkę, dodajemy rozrobione 2 op. Barszczu białego Winiary z 1 łyż.śmietany i mąki i 1 łyżeczką chrzanu ze słoiczka. Doprawiamy majerankiem (rozetrzeć w dłoniach). Podawać z jajkiem i jak mój M lubi z białym serem w kostkę.​

Łazanki są mega proste- ja robie z kwaszoną kapustą.

pół kg kapusty (wg uznania ile ja tak pisze Wam na oko)
pieczarki (tez na oko- ja biore z 10-15 sztuk)
kiełbaska lub boczek lub jakas wedlina inna....
cebula
makaron łazanki
przyprawy...sól, pieprz, czasem wegeta, sa tez takie przyprawy do dan z kapusty albo po prostu do bigosu to tez fajnie smakuje

Kapuste kroje gotuje az zmięknie,w miedzy czasie kroje cebulke kielbaske i podsmazam razem potem pieczarki kroje i wrzucam do kielbaski i razem dosmazam dodaje tam troche pieprzu soli. Jak kapusta bedzie miekka(ja to robie wtedy jak juz nie ma prawie wody) dodaje do niej wszystko z patelni i mieszam razem sie to musi podusic zeby kapusta smakiem przeszla-trzeba probowac i wrazie potrzeby przyprawiam(ja to robie na oko po probowaniu) Gotuje makaron lazanki i dodaje do kapusty(musi byc spory garnek) i mieszam-- SMACZNEGO

[FONT=&quot]PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM [/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot]

Na placki:
[/FONT]
[FONT=&quot]2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek:
250g twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu. [/FONT]
[FONT=&quot]SMACZNEGO[/FONT]:cool2::cool2::cool2:
[FONT=&quot][/FONT]​

Jabłecznik
Składniki:

• 5 dużych jabłek lub 1kg jabłek kwaśnych
  • 1szkl. cukru ( w zależności od upodobań może być mniej-ja daję pół szklanki)
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • trochę cukru pudru do posypania
  • aromat migdałowy( kilka kropel-jak ktoś lubi)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3h żeby dobrze puściły sok. Najlepiej na całą noc…
Potem dodać 3 całe jajka i dobrze wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dodawać do jabłek, stale mieszając.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)

reklama
Do góry