reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

Szalotka teściowej:-p:-p( bo od niej mam przepisa)

0,5 kg mąki
20 dkg cukru pudru
2 jajka
1/2 margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk. mleka
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną częścią rozwałkowanego ciasta wylepiamy blaszkę.
8-10 jabłek zetrzeć na tartce z dużymi oczkami, dodać cynamon, rodzynki, wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Piec do 45 minut w 170-180 stopniach, posypać pudrem. Smacznego:-).
 
reklama
Sernik z brzoskwiniami
kruche ciasto
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek (białka odłożyć przydadzą się na końcu)
1 łyżka smalcu
3 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany gęstej

wszystko co powyżej zagnieść podzielić na dwie części, a jedną z nich rozwałkować i rozłożyć na blasze. Drugą część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.

masa serowa
3 kostki sera śmietanowego (ja biorę też ten z wiaderka już zmielony)
1 całe jajko
pół szkl. cukru
pół kostki masła lub margaryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 puszka brzoskwiń.

Składniki z masy serowej (oprócz brzoskwiń) mieszamy i masę kładziemy na ciasto z blachy. Kroimy brzoskwinie i kładziemy na masę serową. Ubijamy pianę z pozostawionych białek i kładziemy na brzoskwinię. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy ją na ciasto za pomocą zwykłej tartki. Piec ok 50 min. w 200 C
 
Warmińska Baba Ziemniaczana!!

1 kg ziemniaków
25 dag-50 dag boczku wędzonego
2 jAJKA
2 cebule
sól pieprz lub przyprawa do dań z ziemniaków
trochę masła i bułki tartej do wysmarowania blachy

zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane, odcisnąć sok (ja to robię na rzadkim sitku), pokroić drobno boczek i cebulę, podsmażyć lekko, dodać gorący do masy ziemniaczanej, wbić 2 jaja, przyprawić, ja daję trochę przyprawy do ziemniaków, troszkę pieprzu - wszystko wedle smaku i uznania.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać masę ziemniaczaną.Babka powinna mieć wysokość ok.5 cm. Piec w 180 'C przez około godzinę.

SMACZNEGO!!!
 
Barszcz biały po Chełmsku
:-p;-):tak::-D:-D:-D-na liczną rodzinkę lub na 2 dni:
Kiełbaska biała lub zwykła, boczek (jaki akurat mamy)- resztę kroimy w plasterki takie na 4-5 mm i na cztery i podsmażamy. Dodajemy do gotującej wody z listkiem i zielem angielskim, można dorzucić skórkę (dla smaku) z boczku (potem wyjmujemy). Gotujemy chwilkę, dodajemy rozrobione 2 op. Barszczu białego Winiary z 1 łyż.śmietany i mąki i 1 łyżeczką chrzanu ze słoiczka. Doprawiamy majerankiem (rozetrzeć w dłoniach). Podawać z jajkiem i jak mój M lubi z białym serem w kostkę.​
 
Łazanki są mega proste- ja robie z kwaszoną kapustą.

pół kg kapusty (wg uznania ile ja tak pisze Wam na oko)
pieczarki (tez na oko- ja biore z 10-15 sztuk)
kiełbaska lub boczek lub jakas wedlina inna....
cebula
makaron łazanki
przyprawy...sól, pieprz, czasem wegeta, sa tez takie przyprawy do dan z kapusty albo po prostu do bigosu to tez fajnie smakuje

Kapuste kroje gotuje az zmięknie,w miedzy czasie kroje cebulke kielbaske i podsmazam razem potem pieczarki kroje i wrzucam do kielbaski i razem dosmazam dodaje tam troche pieprzu soli. Jak kapusta bedzie miekka(ja to robie wtedy jak juz nie ma prawie wody) dodaje do niej wszystko z patelni i mieszam razem sie to musi podusic zeby kapusta smakiem przeszla-trzeba probowac i wrazie potrzeby przyprawiam(ja to robie na oko po probowaniu) Gotuje makaron lazanki i dodaje do kapusty(musi byc spory garnek) i mieszam-- SMACZNEGO
 
[FONT=&quot]PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM [/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot]

Na placki:
[/FONT]
[FONT=&quot]2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek:
250g twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu. [/FONT]
[FONT=&quot]SMACZNEGO[/FONT]:cool2::cool2::cool2:
[FONT=&quot][/FONT]​
 
Jabłecznik
Składniki:

  • 5 dużych jabłek lub 1kg jabłek kwaśnych
  • 1szkl. cukru ( w zależności od upodobań może być mniej-ja daję pół szklanki)
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • trochę cukru pudru do posypania
  • aromat migdałowy( kilka kropel-jak ktoś lubi)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3h żeby dobrze puściły sok. Najlepiej na całą noc…
Potem dodać 3 całe jajka i dobrze wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dodawać do jabłek, stale mieszając.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)
 
reklama
Do góry