a wiecie, że to prawdziwy przepis. to naprawdę jest regionalna zupa śląska
Wow...to może kiedyś się skuszę na nią;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
a wiecie, że to prawdziwy przepis. to naprawdę jest regionalna zupa śląska
a wiecie, że to prawdziwy przepis. to naprawdę jest regionalna zupa śląska
A ja wczoraj pokroiłam swojski chlebek w kostkę i maggi kupiłam i czosnek i dziś dla siebie i M zrobię.A o tej zupie to jak na Śląsku byłam w Sląskiej liście szlagierów śpiewali - Julu tylko woła MAMO,BOŃCIE WOŃĆ.Wow...to może kiedyś się skuszę na nią;-)
Wafle dla oszczędnych
Paczka wafli tortowych
2 szk. zabielacza do kawy( ok.300g - to wychodzi 1 1/2 dużej paczki)
3 łyżki kakao gorzkiego - przesiać razem do miski. W osobnym garnku zagotować
1 margarynę
2 łyżki wody
1/2 szk. cukru i wlać do zabielacza z kakao,można dodać trochę dobrych %(rum) i zmiksować na jednolitą masę.Przekładać wafle,zawinąć w opakowanie i na wierzchu obciążyć deseczką.Ja kładę deskę i pusty garnek stawiam.Jak masa dobrze stężeje kroimy i wcinamy;-).
Misia,na takie z galaretką też mam przepis to mogę wrzucić;-).
Sałatka z tuńczykiem:
- makaron-jakis grubszy, ja miałam ciemny Pełne Ziarno świdry-ugotować al dente
-brokuł obgotować, żeby był jędrny, nie za miękki
- główkę czosnku obrać, ząbki pokroić w poprzeczne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor- nie za długo co by nie były gorzkie
-tuńczyk w kawałkach w oleju albo sosie wlasnym- wode/olej odlać
wszystkie składniki do michy, dodać troszki soli, pieprzu i wcinamy)