reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

reklama
a wiecie, że to prawdziwy przepis. to naprawdę jest regionalna zupa śląska:tak:

Wow...to może kiedyś się skuszę na nią;-)
A ja wczoraj pokroiłam swojski chlebek w kostkę i maggi kupiłam i czosnek i dziś dla siebie i M zrobię:tak:.A o tej zupie to jak na Śląsku byłam w Sląskiej liście szlagierów śpiewali - Julu tylko woła MAMO,BOŃCIE WOŃĆ:tak::-D:-D:-D.

Wafle dla oszczędnych:biggrin2:

Paczka wafli tortowych
2 szk. zabielacza do kawy( ok.300g - to wychodzi 1 1/2 dużej paczki)
3 łyżki kakao gorzkiego - przesiać razem do miski. W osobnym garnku zagotować
1 margarynę
2 łyżki wody
1/2 szk. cukru i wlać do zabielacza z kakao,można dodać trochę dobrych %(rum) i zmiksować na jednolitą masę.Przekładać wafle,zawinąć w opakowanie i na wierzchu obciążyć deseczką.Ja kładę deskę i pusty garnek stawiam.Jak masa dobrze stężeje kroimy i wcinamy;-):tak:.

Wafle dla oszczędnych:biggrin2:

Paczka wafli tortowych
2 szk. zabielacza do kawy( ok.300g - to wychodzi 1 1/2 dużej paczki)
3 łyżki kakao gorzkiego - przesiać razem do miski. W osobnym garnku zagotować
1 margarynę
2 łyżki wody
1/2 szk. cukru i wlać do zabielacza z kakao,można dodać trochę dobrych %(rum) i zmiksować na jednolitą masę.Przekładać wafle,zawinąć w opakowanie i na wierzchu obciążyć deseczką.Ja kładę deskę i pusty garnek stawiam.Jak masa dobrze stężeje kroimy i wcinamy;-):tak:.

Hmm...ale nabrałam smaka na wafelki domowe...chyba w weekend się na te skuszę. A jak przywiozę od mamy przepis na wafle cytrynowe, to wrzucę na forum:tak:

Sałatka z tuńczykiem:
- makaron-jakis grubszy, ja miałam ciemny Pełne Ziarno świdry-ugotować al dente
-brokuł obgotować, żeby był jędrny, nie za miękki
- główkę czosnku obrać, ząbki pokroić w poprzeczne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor- nie za długo co by nie były gorzkie
-tuńczyk w kawałkach w oleju albo sosie wlasnym- wode/olej odlać

wszystkie składniki do michy, dodać troszki soli, pieprzu i wcinamy:))

Sałatka z tuńczykiem:
- makaron-jakis grubszy, ja miałam ciemny Pełne Ziarno świdry-ugotować al dente
-brokuł obgotować, żeby był jędrny, nie za miękki
- główkę czosnku obrać, ząbki pokroić w poprzeczne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor- nie za długo co by nie były gorzkie
-tuńczyk w kawałkach w oleju albo sosie wlasnym- wode/olej odlać

wszystkie składniki do michy, dodać troszki soli, pieprzu i wcinamy:))

Szkoda, że nie mam brokułów, bo zaraz bym zrobiła:tak::tak:

Sałatka warstwowa z ananasem

Składniki:
puszka kukurydzy
puszka ananasów
słoiczek selera w paskach w zalewie
4 plasterki szynki wędzonej
3 jajka na twadro
12 dag sera żółtego
majonez
pieprz

W salaterce układamy warstwami:
odsączony seler
pół puszki kukurydzy
majonez z odrobiną pieprzu
szynkę pokrojona w paseczki
ananasy pokrojone w kostkę
majonez
pokrojone jajka
resztę kukurydzy
majonez
starty ser

Robię ta sałatke na każda okazje :-) Bardzo szybko sie ja robi i dobrze smakuje :tak:

reklama
Do góry