Ravioli z pasztetem
Składniki
ciasto na ravioli:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- ok 1/4 szklanki wody
farsz:
- 150 g pasztetu
- 2 łyżki masła
plus:
- olej do podsmażenia ravioli
- cebulka lub dymka
Przygotowanie -- wersja ilustrowana
Krok 1.
Mąkę wysypuję na blat, wbijam jajko i dodaje wodę, z tym że nie daje całej wody za jednym razem. Dlaczego? A chociażby dlatego, że jajka są różnej wielkości może okazać się, że aż tyle wody nie jest potrzebne,
Krok 2.
Zagniatam ciasto tak aby było elastyczne, nie może być zbyt suche ale też nie może być lepkie. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na 15 minut.
Krok 3.
Pasztet ugniatam na drobniejsze fragmenty. Nie musi to być jakaś papka, po prostu mniejsze kawałki, z których potem łatwiej będzie nabierać farsz.
Krok 4.
Ciasto odwijam z folii, dziele na mniejsze fragmenty (np 4) i wałkuję jak najcieniej przy pomocy wałka lub maszyny. Podczas wałkowania podsypuję mąką.
Krok 5.
Wałkuję kawałki na parami do siebie podobne. Na jednym kawałku układam kulki farszu (od 2-2,5 cm odstępu między kulkami farszu; kulki farszu ja robię wielkości dużego orzeszka laskowego w łupince
).
Krok 6.
Drugi płat ciasta lekko (!) przecieram wilgotną dłonią i tą wilgotną stroną kładę na cieście z farszem. Dociskam paluszkami przestrzenie między farszem aby dobrze się zlepiły.
Krok 7.
Przy pomocy radełka albo noża do pizzy, albo innego ostrego i łatwo prowadzącego się narzędzia, kroję kwadratowe pierożki ravioli. Moje miały ok 4,5 cm.
Krok 8.
Do osolonego wrzątku wrzucam ravioli i gotuje kilka minut od ponownego zawrzenia wody. Tak na oko 4-5 minut od ponownego zawrzenia, czyli w sumie jakieś 6-10 minut.
Krok 9.
Ravioli fajnie smakują podsmażone. Pierożki wyjmuję z wody. Na patelni podsmażam pokrojoną cebulkę na oliwie i dodaję po chwili ugotowane ravioli. Chwilkę podsmażam, a następnie gorące podaję na talerz.
Jeśli ravioli mają być do barszczu to ten krok pomijam, wystarczy, że będą ugotowane.
Tak wygląda przepis "oryginalny". Jak pisałam nie gotuje się ich aż 10 minut - pierwszą partię zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszła ciapa
reszta była ok. Ja pasztet wymieszałam z masłem, serkiem białym (śmietankowy) i przyprawami (oregano, estragon). Myślę, że inne kombinacje też będą dobre