reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

przepis na sos serowy :-)

Składniki na sos serowy:

• 2 łyżki masła

• ¼ szklanki mąki (30g)

•1 ¾ szklanki mleka (400 ml)

• szklanka startego żółtego sera( ja daje duży kubek ;-) )



W rondelku rozpuszczamy masło.

Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.


Dodajemy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania (sos zgęstnieje).


Ściągamy z gazu i dodajemy ser mieszamy aż do rozpuszczenia się sera.


idealnie pasuje też do pierogów ze szpinakiem czy naleśnikow szpinakowych :-)
można go tez zapiekać ;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Robilam w zeszlym tygodniu taka paste z makreli,bardzo mi smakowala,wiec moze ktos tez sie skusi:

PASTA Z MAKRELI

Skladniki:
* 1 makrela wedzona,lub w puszce w oleju
* jedna cebula
* 3 ogorki kiszone
* 3 jajka(ja nie dalam,no bo ten cholesterol:zawstydzona/y:)
*1 lyzka majonezu
* 1 lyzeczka musztardy
* pieprz i sol do smaku(soli tez nie dalam,bo cos ogorki kiszone w tym roku przesolilam :-D)

Wykonanie:
Makrele osaczyc z oleju i rozdrobnic widelcem,jesli makrela wedzona to obrac ze skorki i starannie wybrac osci tez rozdrobnic widelcem.
Jajka ugotowac na twardo i pokroic w kostke. Cebule i ogorka rowniez w kosteczke posiekac.
Wszystkie skladniki wymieszac w misce,dodac majonez i musztarde oraz doprawic sola i pieprzem do smaku.
 
anet15 dziewczyny pytały się co z tą wódką, to ja się pytam co z margaryną. Ja zrobiłam bez wczoraj i mi super wyszły. M zachwycony :tak:
 
anet15 dziewczyny pytały się co z tą wódką, to ja się pytam co z margaryną. Ja zrobiłam bez wczoraj i mi super wyszły. M zachwycony :tak:
Nie dopisalam...eh...gapa ze mnie....margaryne do ciasta dodac i zagniesc razem....
Bo ja tak z pamieci juz je robie i czasem w wykonaniu jak komus pisze to zapomne dopisac he,he
 
TORT KRÓLEWSKI
Biszkopt: 6 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
z podanych składników przygotować ciasto, upiec biszkopt a po wystudzeniu przekroic go na 3 blaty.
Krem: 2 kostki masła śmietanowego, 6 żółtek, 2 szkl. cukru pudru, szklanka mąki ziemniaczanej, 3,5 szkl. mleka
żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozrobić ze szklanką zimnego mleka, a następnie połączyć z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać zółtka wymieszane z mąką i ugotować budyń. Ostudzić.
W misce utrzeć masło i powoli dodawać ostudzony budyń. Tak przygotowany budyń podzielić na dwie części.
Dodatki: łyżka kakao, 5 dkg rodzynek, 5-10 dkg pokrojonych nigdałów, 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich, tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, kieliszek spirytusu, puszka ananasów, 2 pomarańcze, 2 banay
Do jednej części budyniu dodać kakao, rodzynki, migdały, orzechy, czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz spirytus. Tak powstaje ciemny krem.
Krem jasny przygotować dodając do drugiej częsci budyniu pokrojone w kostkę ananasy, banany, pomarańcze (jak dla mnie mozna zmniejszyc troche ilość owoców bo masy wychodzi mega dużo i użyć je do dekoracji).
Do tortowanicy włożyć pierwszy krążek biszkopta i przykryć go jasnym kremem. Następnie ułożyć drugi blat ciasta i przykryć go ciemnym kremem.
NA wierzch ułożyc trzeci krążek.
NA wierzchu mozna udekorować owocami i galaretką wg uznania (ja dodatkowo posmarowałam ciemnym kremem i udekorowałam)

smacznego
 
pulpeciki szpinakowe


  • pół kilo mięsa mielonego - ja łączę szynkę z łopatką wtedy sa takie zbite i mało tłuste ;-)
  • - opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 jajko
  • - przyprawy(sól oraz pieprz i zioła)
  • - 2 marchewki
  • - seler naciowy
  • - cebula
  • - mąka
  • - oliwa z oliwek
  • - śmietana
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przyprawami (ja dodatkowo mam taka przyprawę do mięsa mielonego i ja dodaję) . Szpinak odmrozić, odsączyć, posiekać i przesmażyć z czosnkiem na oliwie. Dodać do mięsa, wymieszać uformować pulpety. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa chwilę pogotować. Włożyć pulpety, gotować ok. 15 minut zdjąć z palnika, dodać śmietanę. Doprawić sos solą, pieprzem itp.




dzisiaj robie pastę z makreli na kanapeczki :-)
 
reklama
Do góry