reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

przepis na sos serowy :-)

Składniki na sos serowy:

• 2 łyżki masła

• ¼ szklanki mąki (30g)

•1 ¾ szklanki mleka (400 ml)

• szklanka startego żółtego sera( ja daje duży kubek ;-) )



W rondelku rozpuszczamy masło.

Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.


Dodajemy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania (sos zgęstnieje).


Ściągamy z gazu i dodajemy ser mieszamy aż do rozpuszczenia się sera.


idealnie pasuje też do pierogów ze szpinakiem czy naleśnikow szpinakowych :-)
można go tez zapiekać ;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Robilam w zeszlym tygodniu taka paste z makreli,bardzo mi smakowala,wiec moze ktos tez sie skusi:

PASTA Z MAKRELI

Skladniki:
* 1 makrela wedzona,lub w puszce w oleju
* jedna cebula
* 3 ogorki kiszone
* 3 jajka(ja nie dalam,no bo ten cholesterol:zawstydzona/y:)
*1 lyzka majonezu
* 1 lyzeczka musztardy
* pieprz i sol do smaku(soli tez nie dalam,bo cos ogorki kiszone w tym roku przesolilam :-D)

Wykonanie:
Makrele osaczyc z oleju i rozdrobnic widelcem,jesli makrela wedzona to obrac ze skorki i starannie wybrac osci tez rozdrobnic widelcem.
Jajka ugotowac na twardo i pokroic w kostke. Cebule i ogorka rowniez w kosteczke posiekac.
Wszystkie skladniki wymieszac w misce,dodac majonez i musztarde oraz doprawic sola i pieprzem do smaku.
 
anet15 dziewczyny pytały się co z tą wódką, to ja się pytam co z margaryną. Ja zrobiłam bez wczoraj i mi super wyszły. M zachwycony :tak:
 
anet15 dziewczyny pytały się co z tą wódką, to ja się pytam co z margaryną. Ja zrobiłam bez wczoraj i mi super wyszły. M zachwycony :tak:
Nie dopisalam...eh...gapa ze mnie....margaryne do ciasta dodac i zagniesc razem....
Bo ja tak z pamieci juz je robie i czasem w wykonaniu jak komus pisze to zapomne dopisac he,he
 
TORT KRÓLEWSKI
Biszkopt: 6 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
z podanych składników przygotować ciasto, upiec biszkopt a po wystudzeniu przekroic go na 3 blaty.
Krem: 2 kostki masła śmietanowego, 6 żółtek, 2 szkl. cukru pudru, szklanka mąki ziemniaczanej, 3,5 szkl. mleka
żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozrobić ze szklanką zimnego mleka, a następnie połączyć z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać zółtka wymieszane z mąką i ugotować budyń. Ostudzić.
W misce utrzeć masło i powoli dodawać ostudzony budyń. Tak przygotowany budyń podzielić na dwie części.
Dodatki: łyżka kakao, 5 dkg rodzynek, 5-10 dkg pokrojonych nigdałów, 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich, tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, kieliszek spirytusu, puszka ananasów, 2 pomarańcze, 2 banay
Do jednej części budyniu dodać kakao, rodzynki, migdały, orzechy, czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz spirytus. Tak powstaje ciemny krem.
Krem jasny przygotować dodając do drugiej częsci budyniu pokrojone w kostkę ananasy, banany, pomarańcze (jak dla mnie mozna zmniejszyc troche ilość owoców bo masy wychodzi mega dużo i użyć je do dekoracji).
Do tortowanicy włożyć pierwszy krążek biszkopta i przykryć go jasnym kremem. Następnie ułożyć drugi blat ciasta i przykryć go ciemnym kremem.
NA wierzch ułożyc trzeci krążek.
NA wierzchu mozna udekorować owocami i galaretką wg uznania (ja dodatkowo posmarowałam ciemnym kremem i udekorowałam)

smacznego
 
pulpeciki szpinakowe


  • pół kilo mięsa mielonego - ja łączę szynkę z łopatką wtedy sa takie zbite i mało tłuste ;-)
  • - opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 jajko
  • - przyprawy(sól oraz pieprz i zioła)
  • - 2 marchewki
  • - seler naciowy
  • - cebula
  • - mąka
  • - oliwa z oliwek
  • - śmietana
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przyprawami (ja dodatkowo mam taka przyprawę do mięsa mielonego i ja dodaję) . Szpinak odmrozić, odsączyć, posiekać i przesmażyć z czosnkiem na oliwie. Dodać do mięsa, wymieszać uformować pulpety. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa chwilę pogotować. Włożyć pulpety, gotować ok. 15 minut zdjąć z palnika, dodać śmietanę. Doprawić sos solą, pieprzem itp.




dzisiaj robie pastę z makreli na kanapeczki :-)
 
reklama
Do góry