reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

Sałatka z buraczkami i....

- buraczki słodkie -pół kilo
- orzechy wloskie -25dag
- śliwki suszone bez pestek -20dag
- czosnek -10ząbków
- majonez
- sol i pieprz

Buraczki wyszorowac pod woda, ugotowac. Wszystko pokroic w drobną kostkę wymieszac z majonezem przyprawic. Odstawić na noc do lodówki. SMACZNEGO!
 
reklama
Grzanki z tatarem z łososia

długa bagietka
łosoś (ok.200g)
cebulka małą
koperek(jak ktoś lubi:-D)
sok z 1/2 cytryny
sałata
do ozdobienia może być kawior;-);-);-)kapary, papryka marynowana

bagietkę podgrzewam w piekarniku, piekę ok.7-8min.

łososia drobno kroje dodaję koperek i cebulkę, sok z cytryny przyprawiam z reguły pieprzem

na grzankę liście sałaty na nich porcje tatara
i smacznego
 
Lody na szybko a'la danonki;-)

Proporcje wg uznania
mrożone owoce (truskawki pokroić na mniejsze cząstki)
cukier i cukier wanilinowy
twaróg z wiaderka 3-krotnie mielony
Wszystko traktujemy blenderem i w zamkniętym pojemniku wstawiamy do zamrażarki, co 30 minut wyjmujemy i mieszamy - powtarzamy 3-4-krotnie.
 
Zupa Węgierska

1/2 kg mięsa (gotowanego albo pieczonego)
2 cebule
2 papryki czerwone (surowe lub konserwowe)
30 dag pieczarek konserwowych (ja robiłam też ze świeżymi)
1 puszka groszku konserwowego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
papryka w proszku
sól
pieprz
1/2 szkl. śmietany
1-2 łyżki mąki

Pieczarki pokroić i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro.
 
Ja robię tę zupę trochę inaczej ale maltanka Twój sposób wypróbuję następny razem

Zupa Węgierska

kg białej surowej kiełbasy
2 papryki
5 ziemniaków większych
2 cebule
pół słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, majeranek
2 kostki papryki ostrej
łyżka papryki słodkiej

do wody wrzucam kiełbasę pokrojoną w talarki. Jak się ugotuje dorzucam podsmażone wcześniej ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i cebule oraz paprykę pokrojoną w słupki (jej nie smażę wcześniej). Gotuje do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W kubeczku mieszam przecier, śmietanę i wodę. Wlewam do zupki. Doprawiam przyprawami.

Ja nie robię za ostrej bo Natalka takiej nie zje, ale M dodał jeszcze sporo ostrej papryki :tak:
 
OPONKI SEROWE

Skladniki:
* ok,3 szkl maki pszennej
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru pudru(ja daje czasem zwykly,jak nie mam pudru i tez wychodza dobre)
* 2 lyzki kwasnej smietany
* 250 g sera bialego
* cukier waniliowy
* 1/2 margaryny
* 1 lyzeczka sody
* wodka lub ocet 1 lyzka(zeby oleju nie wciagaly zabardzo)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do duzej miski przesiac make,dodac jajka,wymieszac i dodac cukier,kwasna smietane,bialy ser,cukier waniloiwy i sode.
Wszystko dokladnie wyrobic,aby nie bylo grudek i ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na grubosc ok, 5 mm.
Za pomoca szklanki lub literatki wykroic z ciasta okregi. Na srodku kazdego zrobic otwor kieliszkiem do wodki.
Na patelni rozgrzac olej. Powinno go byc troche wiecej, aby oponki w nim plywaly.
smazyc z kazdej strony na zloty kolor(szybko sie smaza).Nastepnie odkladac na talerze wylozone recznikami papierowymi,aby osaczyc nadmiar tluszczu.Kiedy oponki ostygna posypac delikatnie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

PS>Wodke dodac do ciasta i razem zagniesc
 
Ostatnia edycja:
OPONKI SEROWE

Skladniki:
* ok,3 szkl maki pszennej
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru pudru(ja daje czasem zwykly,jak nie mam pudru i tez wychodza dobre)
* 2 lyzki kwasnej smietany
* 250 g sera bialego
* cukier waniliowy
* 1/2 margaryny
* 1 lyzeczka sody
* wodka lub ocet 1 lyzka(zeby oleju nie wciagaly zabardzo)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do duzej miski przesiac make,dodac jajka,wymieszac i dodac cukier,kwasna smietane,bialy ser,cukier waniloiwy i sode.
Wszystko dokladnie wyrobic,aby nie bylo grudek i ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na grubosc ok, 5 mm.
Za pomoca szklanki lub literatki wykroic z ciasta okregi. Na srodku kazdego zrobic otwor kieliszkiem do wodki.
Na patelni rozgrzac olej. Powinno go byc troche wiecej, aby oponki w nim plywaly.
smazyc z kazdej strony na zloty kolor(szybko sie smaza).Nastepnie odkladac na talerze wylozone recznikami papierowymi,aby osaczyc nadmiar tluszczu.Kiedy oponki ostygna posypac delikatnie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

A co z tą wódką????:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
reklama
Madziara te kopytka to ja normalnie robie

mniej więcej ;-)
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]8 ziemniaków średniej wielkości,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 surowe żółtko lub całe jajko,
½ kg świeżego szpinaku -> w zimie dodaję opakowanie mrożonki szpinakowej ;-)
1 łyżeczka oliwy,
sól, pieprz.
[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Ziemniaki ugotować i ostudzić. Kiedy wystygną należy je dokładnie rozgnieść. Szpinak opłukać i poszatkować/ lub mrożonkę rozmrozić ;-) . Wrzucić na patelnię podlaną odrobiną oliwy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut - można dodać troszkę czosnku dla smaczku. Ostudzony szpinak dodać do rozgniecionych ziemniaków wraz z jajkiem i mąką. Wyrobić ciasto mozna podsypac dodatkową mąka jeśli wychodzi za luźne. Formujemy wałeczki i tniemy ;-)

[/FONT]
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry