reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

Kocie oczka
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1/2 dkg amoniaku
  • marmolada lub dżem
Mąkę zmieszać z amoniakiem, przesiać, posiekać z tłuszczem dodać cukier waniliowy, przesiany cukier puder, jajo i śmietanę. Zagnieść ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Wałkować na grubość 1/3 cm. Wykrawać foremką krążki, podzielić je na dwie części. W jednej części krążków wyciąć 3 okrągłe otwory w formie trójkąta. Krążki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, upiec na złoty kolor (180*C-ok 20 min) wyjąć ostudzić, przekładać po dwa razem (cały i z otworem) gorącą gęstą marmoladą lub dżemem. Oprószyć cukrem pudrem.
Akurat te robiłam z jedną dziurką:-)
IMG_0163.jpg
 
reklama
No właśnie - czytam i tych otworach, patrzę na rysunek i nie kumam... jeszcze raz czytam, patrzę i dopiero doczytałam koniec :-D hehe... chyba wszystkie składniki mam, zaraz jeszcze sprawdzę i może dziś upiekę kilka na spróbowanie ;-)

Jeszcze raz dzięki za przepisik :-D
 
Tez mam taki przepis od tesciowej....dobre sa...ale ja jakos natchnienia nie mam na taka dlubanine.....eh....a czasem mnie tak cos naleci ze lubie takie cuda robic...hi,hi
 
anet ja robilam ostatnio paste z sera bialego i tunczyka w puszce, do tego papryka, ogórek konserwowy i cebulka drobno pokrojona, majonez i sól, pieprz
wydawalo by sie ze połaczenie dziwne skłądników ale naprawde była smaczna, Asia jadła łyzeczka bez chleba(zreszta ona wiekszosc je bez chleba) a ten Twoj przepis podobny
 
CIASTO Z MARCHWI

1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 2/3 szkl. mąki
3 całe jaja
2 szkl. tartej marchwii
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie, rodzynki

Cukier utrzec z olejem, dodawać po 1 jajku, mąkę i pozostałe składniki dodać wymieszać łyżką. Piec od 30-40 min.
Na wierzch można polać polewą czekoladową, można dodatkowo również przekroic na pół i posmarować konfiturą.
 
Nalewka Kawowa
Składniki
1 kartonik 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Etapy przygotowania
Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.
Zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Należy
mieszać i uważać, aby nie wykipiało.
Mleko ostudzić, powoli wlać spirytus. Wymieszać. Wlać do butelki. Na drugi
dzień można już pić. Smakuje wyśmienicie.
Z podanej porcji otrzymujemy około 1/2 litra nalewki.
 
PLACKI SIEKANE Z FILETÓW DROBIOWYCH

2 Filety drobiowe pokroić w średnią kostkę posypać wegetą, magi (przyprawa do zup w plynie)i pieprzem zostawić na ok.20 min.
2 jaja
1łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 dkg żółtego sera, ztartego na dużych oczkach
Cebula w kostke pokrojona
3-4 pieczarki na tarce ztarte
Ziola prowansalskie do smaku

Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała jednolita masa.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu(oleju)
Proponuję podać je z ziemniakami koperkiem i surówką wiosenną, są po prostu pyszne i nie wymagają dużo pracy
SMACZNEGO:biggrin2:
 
Zupa neapolitańska

Korpus z kurczaka
Włosczyzna(marchew, pietruszka, seler, por)
1 szkl. śmietany do zup
1 łyżka mąki
20 dag sera żółtego
4 żółtka
koper
sól, pieprz,
makaron(jak do rosołu)

Z warzyw i korpusu ugotować bulion. Masło stopić, dodać mąkę i miesząjąc zrobić białą zasmażkę rozprowadzając mają ilością zimnego bulionu, dodać do pozostałego rozołu i zagotować. Ser zetrzeć na duzych oczkach i dodać mieszac do bulionu. Żóltka rozbić ze smietaną, zaparyć wracym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać koper drobno pokrojony (może byc suszony), doprawić do smaku solą pieprzem. podawacz ugotowanym oddzielnie makaronem.

Polędwica duszona w porach ( porcja na 2 osoby)

1 polędwica wieprzowa
1 duży por(biała część)
Przyprawa kebab (lub inny zestaw przypraw do marynowania mięsa)
2 łyżki masła
1 lyżka oliwy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie smietany gęstej i kwaśnej ( u mnie sprawdza sie z Opola Lubelskiego)
sól, piprz

Tniemy mięso na kawałki około 2cm. następnie rozgniatamy ręką i posypujemy przyprawami i oliwą. odkkładamy do lodówki aby się mięso zamarynowało (nie miej niż 1h) Kroimy por na pół i na talarki.
Następnie smażymy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju. W między czasie ropuszczamy masło i szklimy na nim por. podsmażone mięso łączymy z porem i zalewamy śmietaną. Dusimy około 15 min na wolnym ogniu.


SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
reklama
RACUSZKI SEROWE (dieta dr Dukana)
[FONT=&quot]Składniki[/FONT][FONT=&quot]:[/FONT]
[FONT=&quot]- kostka twarogu (200g)
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta słodziku
- (opcjonalnie: ulubiony aromat)[/FONT]

[FONT=&quot]Sposób przygotowania:[/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Na rozgrzaną patelnię wykładamy placuszki w dużych odstępach od siebie (rosną) i spłaszczamy łopatką. Kiedy się przyrumienią i zaczną wysychać z przeciwległej od dna patelni strony, przewracamy i znów czekamy aż się zarumienią.
Można wyłożyć od razu na patelnię część masy i zrobić wielkiego racucha- łatwiej jest smażyć :)
Z wierzchu posypać słodzikiem lub mlekiem w proszku. Doskonałym dodatkiem do racuszków jest jogurt owocowy light :)[/FONT]
 
Do góry