reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

Kocie oczka
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1/2 dkg amoniaku
  • marmolada lub dżem
Mąkę zmieszać z amoniakiem, przesiać, posiekać z tłuszczem dodać cukier waniliowy, przesiany cukier puder, jajo i śmietanę. Zagnieść ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Wałkować na grubość 1/3 cm. Wykrawać foremką krążki, podzielić je na dwie części. W jednej części krążków wyciąć 3 okrągłe otwory w formie trójkąta. Krążki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, upiec na złoty kolor (180*C-ok 20 min) wyjąć ostudzić, przekładać po dwa razem (cały i z otworem) gorącą gęstą marmoladą lub dżemem. Oprószyć cukrem pudrem.
Akurat te robiłam z jedną dziurką:-)
IMG_0163.jpg
 
reklama
No właśnie - czytam i tych otworach, patrzę na rysunek i nie kumam... jeszcze raz czytam, patrzę i dopiero doczytałam koniec :-D hehe... chyba wszystkie składniki mam, zaraz jeszcze sprawdzę i może dziś upiekę kilka na spróbowanie ;-)

Jeszcze raz dzięki za przepisik :-D
 
Tez mam taki przepis od tesciowej....dobre sa...ale ja jakos natchnienia nie mam na taka dlubanine.....eh....a czasem mnie tak cos naleci ze lubie takie cuda robic...hi,hi
 
anet ja robilam ostatnio paste z sera bialego i tunczyka w puszce, do tego papryka, ogórek konserwowy i cebulka drobno pokrojona, majonez i sól, pieprz
wydawalo by sie ze połaczenie dziwne skłądników ale naprawde była smaczna, Asia jadła łyzeczka bez chleba(zreszta ona wiekszosc je bez chleba) a ten Twoj przepis podobny
 
CIASTO Z MARCHWI

1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 2/3 szkl. mąki
3 całe jaja
2 szkl. tartej marchwii
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie, rodzynki

Cukier utrzec z olejem, dodawać po 1 jajku, mąkę i pozostałe składniki dodać wymieszać łyżką. Piec od 30-40 min.
Na wierzch można polać polewą czekoladową, można dodatkowo również przekroic na pół i posmarować konfiturą.
 
Nalewka Kawowa
Składniki
1 kartonik 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Etapy przygotowania
Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.
Zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Należy
mieszać i uważać, aby nie wykipiało.
Mleko ostudzić, powoli wlać spirytus. Wymieszać. Wlać do butelki. Na drugi
dzień można już pić. Smakuje wyśmienicie.
Z podanej porcji otrzymujemy około 1/2 litra nalewki.
 
PLACKI SIEKANE Z FILETÓW DROBIOWYCH

2 Filety drobiowe pokroić w średnią kostkę posypać wegetą, magi (przyprawa do zup w plynie)i pieprzem zostawić na ok.20 min.
2 jaja
1łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 dkg żółtego sera, ztartego na dużych oczkach
Cebula w kostke pokrojona
3-4 pieczarki na tarce ztarte
Ziola prowansalskie do smaku

Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała jednolita masa.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu(oleju)
Proponuję podać je z ziemniakami koperkiem i surówką wiosenną, są po prostu pyszne i nie wymagają dużo pracy
SMACZNEGO:biggrin2:
 
Zupa neapolitańska

Korpus z kurczaka
Włosczyzna(marchew, pietruszka, seler, por)
1 szkl. śmietany do zup
1 łyżka mąki
20 dag sera żółtego
4 żółtka
koper
sól, pieprz,
makaron(jak do rosołu)

Z warzyw i korpusu ugotować bulion. Masło stopić, dodać mąkę i miesząjąc zrobić białą zasmażkę rozprowadzając mają ilością zimnego bulionu, dodać do pozostałego rozołu i zagotować. Ser zetrzeć na duzych oczkach i dodać mieszac do bulionu. Żóltka rozbić ze smietaną, zaparyć wracym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać koper drobno pokrojony (może byc suszony), doprawić do smaku solą pieprzem. podawacz ugotowanym oddzielnie makaronem.

Polędwica duszona w porach ( porcja na 2 osoby)

1 polędwica wieprzowa
1 duży por(biała część)
Przyprawa kebab (lub inny zestaw przypraw do marynowania mięsa)
2 łyżki masła
1 lyżka oliwy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie smietany gęstej i kwaśnej ( u mnie sprawdza sie z Opola Lubelskiego)
sól, piprz

Tniemy mięso na kawałki około 2cm. następnie rozgniatamy ręką i posypujemy przyprawami i oliwą. odkkładamy do lodówki aby się mięso zamarynowało (nie miej niż 1h) Kroimy por na pół i na talarki.
Następnie smażymy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju. W między czasie ropuszczamy masło i szklimy na nim por. podsmażone mięso łączymy z porem i zalewamy śmietaną. Dusimy około 15 min na wolnym ogniu.


SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
reklama
RACUSZKI SEROWE (dieta dr Dukana)
[FONT=&quot]Składniki[/FONT][FONT=&quot]:[/FONT]
[FONT=&quot]- kostka twarogu (200g)
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta słodziku
- (opcjonalnie: ulubiony aromat)[/FONT]

[FONT=&quot]Sposób przygotowania:[/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Na rozgrzaną patelnię wykładamy placuszki w dużych odstępach od siebie (rosną) i spłaszczamy łopatką. Kiedy się przyrumienią i zaczną wysychać z przeciwległej od dna patelni strony, przewracamy i znów czekamy aż się zarumienią.
Można wyłożyć od razu na patelnię część masy i zrobić wielkiego racucha- łatwiej jest smażyć :)
Z wierzchu posypać słodzikiem lub mlekiem w proszku. Doskonałym dodatkiem do racuszków jest jogurt owocowy light :)[/FONT]
 
Do góry