reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

przepis na sałatkę żółtą:

por sredniej wielkości pokroic na cienkie paseczki,
kukurydza ananas i seler konserwowy
ser żółty pokroic w kostke, (ew. mozna jeszcze kurczaka smażonego z curry)
wszystko wymieszac z majonezem +pieprz i sól
 
reklama
Tarta szpinakowa

ciasto:
2 szkl. mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

farsz:
op. mrożonego szpinaku
łyżka masła
cebula 3 ząbki czosnku
ser feta(ja dałam nie całe pól opakowania, w przepisie jest serek wiejski, ale nie chciało mi się do sklepu lecieć a feta pod ręką była)
sól, pieprz
vegeta (ja nie dawałam)

masa serowa:
3 jajka
20 dkg sera żółtego
łyżeczka musztardy
mała śmietana 18%
gałka muszkatułowa (też nie dawałam bo nie miałam)

Mąkę mieszamy z oliwą i solimy, stopniowo wlewamy ok 5 łyżek zimnej wody. (ja dawałam na oko tak żeby ciasto nie było za twarde bo będzie się kruszyć). Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy spód i boli naczynia żaroodpornego.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać szpinak, dodać fetę, doprawić solą, pieprzem, vegetą-jak kto lubi.

Ser żółty ścieramy na tartce i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i smietaną.

Na cisato wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Opruszyć gałką muszkatułową. Pieczemy ok 45 min w temp. 180 stopni.
 
maltanka tarta przepyszna, bardo dziękuje za przepis :tak:.
Ja szpinak dodałam taki mrożony w sosie śmietanowym i serek wiejski. Na pewno będzie to stały przepis u nas :-). Następnym razem zrobię na innym spodzie, jakimś kruchym i kupię szpinak świeży, bo teraz wszędzie można dostać :tak: .

Dziewczyny warto zrobić bo na prawdę przepyszne :tak:

I ja zrobiłam w okrągłej tortownicy takiej 24 cm, ale zakupię sobie taką specjalną na tartę :tak:
 
Misia moja koleżanka robi takie kurczaka i wychodzi wyśmienity....

i kiedyś Geslerowa też robiła w któryś rewolucjach:tak:

dawaj znać jak wyszedł...
 
Naleśniki ze szpinakiem



0,5 kg szpinaku
1 cebula
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
starty ser żółty
koperek
ok. 5 główek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
6 naleśników


Sos koperkowy

Jogurt naturalny mieszamy z koperkiem, łyżką majonezu, dodajemy sól i pieprz.


Umyty szpinak wrzucamy do garnka, trzymamy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką (odrobinę do smaku, nie każdy lubi ten smak), dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię kładziemy usmażone wcześniej naleśniki. Układamy na nim, na połowie ser żółty, szpinak i nakrywamy drugą połową naleśnika, jak się uda to składamy jeszcze raz. Polewamy sosem koperkowym.


Smacznego!!!​
 
sałatka z makaronem

1. makaron (jaki kto lubi: świderki, kokardki, wstązki, może być ten kkolorowy) - ugotować
2. wędlina drobiowa pokroić w cienkie słupiki
3. ser żółty pokroić w cienkie słupki
4. pomidor pokroić w kostkę
5. papryka pokroić w słupki
6. ogórek konserwowy pokroić w plasterki
7. można dodać paprykę konserwową

wszystko razem wymieszać i zalać sosem

sos: śmietana i majonez w proporcji 1:1
można robić rózne wersje
z czosnkiem - wycisnąc czosnek przez praske
z papryką - dodać słodką papryke w proszku
oczywiście dprawić solą
 
reklama
Do góry