Tarta szpinakowa
ciasto:
2 szkl. mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
farsz:
op. mrożonego szpinaku
łyżka masła
cebula 3 ząbki czosnku
ser feta(ja dałam nie całe pól opakowania, w przepisie jest serek wiejski, ale nie chciało mi się do sklepu lecieć a feta pod ręką była)
sól, pieprz
vegeta (ja nie dawałam)
masa serowa:
3 jajka
20 dkg sera żółtego
łyżeczka musztardy
mała śmietana 18%
gałka muszkatułowa (też nie dawałam bo nie miałam)
Mąkę mieszamy z oliwą i solimy, stopniowo wlewamy ok 5 łyżek zimnej wody. (ja dawałam na oko tak żeby ciasto nie było za twarde bo będzie się kruszyć). Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy spód i boli naczynia żaroodpornego.
Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać szpinak, dodać fetę, doprawić solą, pieprzem, vegetą-jak kto lubi.
Ser żółty ścieramy na tartce i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i smietaną.
Na cisato wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Opruszyć gałką muszkatułową. Pieczemy ok 45 min w temp. 180 stopni.