reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

przepis na sałatkę żółtą:

por sredniej wielkości pokroic na cienkie paseczki,
kukurydza ananas i seler konserwowy
ser żółty pokroic w kostke, (ew. mozna jeszcze kurczaka smażonego z curry)
wszystko wymieszac z majonezem +pieprz i sól
 
reklama
Tarta szpinakowa

ciasto:
2 szkl. mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

farsz:
op. mrożonego szpinaku
łyżka masła
cebula 3 ząbki czosnku
ser feta(ja dałam nie całe pól opakowania, w przepisie jest serek wiejski, ale nie chciało mi się do sklepu lecieć a feta pod ręką była)
sól, pieprz
vegeta (ja nie dawałam)

masa serowa:
3 jajka
20 dkg sera żółtego
łyżeczka musztardy
mała śmietana 18%
gałka muszkatułowa (też nie dawałam bo nie miałam)

Mąkę mieszamy z oliwą i solimy, stopniowo wlewamy ok 5 łyżek zimnej wody. (ja dawałam na oko tak żeby ciasto nie było za twarde bo będzie się kruszyć). Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy spód i boli naczynia żaroodpornego.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać szpinak, dodać fetę, doprawić solą, pieprzem, vegetą-jak kto lubi.

Ser żółty ścieramy na tartce i wbijamy jajka. Mieszamy z musztardą i smietaną.

Na cisato wykładamy farsz. Zalewamy masą serową. Opruszyć gałką muszkatułową. Pieczemy ok 45 min w temp. 180 stopni.
 
maltanka tarta przepyszna, bardo dziękuje za przepis :tak:.
Ja szpinak dodałam taki mrożony w sosie śmietanowym i serek wiejski. Na pewno będzie to stały przepis u nas :-). Następnym razem zrobię na innym spodzie, jakimś kruchym i kupię szpinak świeży, bo teraz wszędzie można dostać :tak: .

Dziewczyny warto zrobić bo na prawdę przepyszne :tak:

I ja zrobiłam w okrągłej tortownicy takiej 24 cm, ale zakupię sobie taką specjalną na tartę :tak:
 
Misia moja koleżanka robi takie kurczaka i wychodzi wyśmienity....

i kiedyś Geslerowa też robiła w któryś rewolucjach:tak:

dawaj znać jak wyszedł...
 
Naleśniki ze szpinakiem



0,5 kg szpinaku
1 cebula
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
starty ser żółty
koperek
ok. 5 główek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
6 naleśników


Sos koperkowy

Jogurt naturalny mieszamy z koperkiem, łyżką majonezu, dodajemy sól i pieprz.


Umyty szpinak wrzucamy do garnka, trzymamy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką (odrobinę do smaku, nie każdy lubi ten smak), dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię kładziemy usmażone wcześniej naleśniki. Układamy na nim, na połowie ser żółty, szpinak i nakrywamy drugą połową naleśnika, jak się uda to składamy jeszcze raz. Polewamy sosem koperkowym.


Smacznego!!!​
 
sałatka z makaronem

1. makaron (jaki kto lubi: świderki, kokardki, wstązki, może być ten kkolorowy) - ugotować
2. wędlina drobiowa pokroić w cienkie słupiki
3. ser żółty pokroić w cienkie słupki
4. pomidor pokroić w kostkę
5. papryka pokroić w słupki
6. ogórek konserwowy pokroić w plasterki
7. można dodać paprykę konserwową

wszystko razem wymieszać i zalać sosem

sos: śmietana i majonez w proporcji 1:1
można robić rózne wersje
z czosnkiem - wycisnąc czosnek przez praske
z papryką - dodać słodką papryke w proszku
oczywiście dprawić solą
 
reklama
Do góry