reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"Łowcy promocji"

Ja wlasnie jestem w trakcie prania i piore w 40stopniach, a proszek to tak: ECOVER - jest w tesco lub w zdrowej zywnosci bez zapachowy (czy dobry niewiem) i FAIRY ale non-bio softener - zapachowy (ten jest polecany przez pampersa i babki w aptece. Jednak niektore polki probuja prac np w vizirze i mowia zeby spr czy uczula jezeli nie to mozna zostawic (nie polecam)

Kosmetyki np do hig. intymnej sciagam z pl, sudocrem polecaja bardzo, ale rowniez bepanthem stosowany takze do zniszczonych karmieniem sutkow z pl (czy jest tutaj niewiem), sol fizjologiczna, fiolet i jakis odkazacz do jamy ustnej dzidzi z pl. Szczerze mowiac to nigdy nie pytalam czego tutaj uzywaja jak bede u lekarza teraz to wypytam. Sciagam z pl z niewiedzy, a tam mama pomaga. Co do odkazania pepka tez musze dzialac bo nic w sumie nie mam.
Pieluchy tetrowe sa w Tesco, ale wychodzi duzo drozej.
Tez slyszalam ze johnson moze uczulac.
Do kapieli dzidzi polecaja rumianek:-)
Sim77 dzieki za odp w spr laktatora, zrobie tak jak napisalas - poczekam
Niewiem jak wy dziewczyny, ale ja odnosze wrazenie ze wielu rzeczy tutaj poprostu nie ma, i w ogole podejscie jest luzik co nie jest takie zle...
Pozdrawiam:)

reklama
Pytania do MAM:
1. co w Irlandi mozna kupic do pielegnacji pepka?
2. Jakich uzywalyscie kosmetykow na samym poczatku? (nivea? johnsonbaby? ....)
3. Czy do pupy tylko Sudokrem?
4. Gdzie mozna dostac pieluchy tetrowe?

Z gory dziekuje
1. Woda i od czasu do czasu jednorazowe gaziki ze spirytusem dostane w szpitalu (uzywane ze 3-4 razy moze)
2. Woda tylko i wylacznei do 3 mies, potem Johnson (polozna mowila mi ze powinno sie z tym ostroznie u noworodkow gdyz moze uczulac, gdyz zawiera srodki perfumowane no i niepotrzebnie wysuszac skure noworodka wiec zalecaja dopiero uzywanie srodkow do kapieli od 3 mies)
3. Dlugo waciki i woda i niepotrzebne byly zadne srodki na odparzenia, po przejsciu na chusteczki - tez gdzies kolo 3-4 mies - Sudocrem, ale bardzo zadko musze go uzywac. Nigdy nie uzywalam zadnych wazelin, zasypek czy innych tym podobnych srodkow. Zasypki w polaczeniu z moczem robia grudki i one moga ocierac i powodowac podraznienia, odparzenia.
4. Nigdy nie uzywalam, bo od poczatku pieluch jednorazowe. Nie wiem po co sa one jeszcze niektorym potrzebne (no chyba ze uzywaja tetrowych zamiast jednorazowych). Jesli do szerokiego pieluchowania to jest to stara metoda zalecana w Polsce ktora wiecej szkody moze przyniesc niz pozytku.
Z plynami do plukania jak Fairy tez nalezy uwazac i nie uzywac do 3 mies bo zawieraja wybielacze optyczne, ktore moga powodowac uczulenia (tez mi polozna odradzala). Ubranka piore normalnie czyli tak jak nasze rzeczy w 40 stopniach, nigdy nie prasowalam bo nienawidze prasowac, no chyba tylko przescieradlo, ale tylko by ladnie wygladalo, reszte porzadnie trzepie przed powieszeniem i jest ok.
Tutejsza metoda duzow wody, minimum chemii w pielegnacji dzecka w moim wypadku sie sprawdza.:-)

Co do temperatury prania to ja pralam w zaleznosci od materialu ale zawsze prasowalam (przez pierwsze trzy miesiace)
proszek fairy jest super w polaczeniu z plynem do plukania daje efekt super miekkiego ubranka. Jak kupilam duze opakowanie proszku to starczyl mi niemalze na pol roku ale ja pralam 1 raz w tygodniu bo duzo ciuszkow mialam. Po pol roku zaczelam prac rzeczy malej razem z naszymi, tyle tylko ze podwojnie plucze i uzywam plynu do plukania Fairy caly czas.

Larcia co do pieluch tetrowych/flanelowych to ja np uzywalam pod brodke, zeby wytrzec sliniace sie malenstwo czy jak sie uleje, zeby zabezpieczyc ubranie i generalnie jako sciereczke ogolnego uzytku bo nie problem wyprac na 99 stopni...

Dziewczyny a jakich uzywacie termometrow? Do uszu, buzki, pupy? A co do proszkow do prania niby zalecaja non bio itd (specjalne dla dzidziusiow) no ale np Fairy jest zapachowe, a jezeli jest zapachowe to zawiera "chemie" dlatego ta polozna chyba ma racje
hanah to znaczy ze do 3 miesiaca do mycia uzywac samej wody? I po kupce tez? Pomoz
I jeszcze takie pytanie moze glupie:) na zalozona pieluche tetrowa co powinno sie jeszcze zalozyc? Specjalne majtki nie przemakalne, ale czy sa tutaj takie?
Z gory dziekujemy:sorry2:

aniay ja uzywalam pieluchy tetrowe w tym samym celu,co Ty:) To nie ja napisalam,ze ma to byc zamiast jednorazowych pieluch:) Uzywam je do dzis,bo moja Niunia czesto ulewa,wiec wole je prac niz ubranka:)
Widze,ze co osoba to inne zdanie!Biedne te dziewczyny,ktore szukaja konkretnej odpowiedzi,bo ktora tu wybrac hehe.
AlusMagusi ja kupilam termometr paskowy na czolko,ale musze kupic nowy-elektroniczny.Zaluje ze nie zrobilam tego odrazu.Paskowy pokazuje przyblizona temperature,a elektroniczny dokladna,tak jak termometr rteciowy.Ten elektoniczny mozesz uzywac albo do uszka albo do buzki albo do pupy,tam gdzie bedzie ci wygodniej zmierzyc temperature dzidziusiowi.
Na samym poczatku tak do ok 4 tygodni uzywalam tez tylko wody i wacika do przemywania pupy.Ale gdy zrobila kupke to oczywiscie,ze bralam mokre chusteczki,bo po co meczyc sie z wacikiem w takiej sytuacji:) Tak jak mowilam-po siuskach uzywam puderku,a po kapieli czy kupce sudocrem i corcia nigdy nie miala ani jednej krostki.
Jednak kazdy dzidzius ma inna skore i trzeba dopasowac kosmetyki pielegnacyjne do swojego dzidziusia.Nie mozesz sugerowac sie,co kazda pisze,bo kazda mama zna swoje dzieciatko i wie,co dla niego jest najlepsze i najodpowiedniejsze.Napewno znajdziesz odpowiedni kosmetyk dla swojego malenstwa i wlasna technike:)
Co do pieluch...Jesli zdecydowalas sie uzywac pieluch tetrowych jako pieluch do pupy,to gratuluje:) Odwaga:) Bo bedziesz miala mnostwo prania i o wiele wiecej roboty.Ja nigdy nie zdecydowalabym na to.Poza tym wtedy, musisz po kazdym najmniejszym siusianiu zmienic pieluche,bo tak dziecko bardzo szybko nabawi sie odparzenia.Na taka pieluche zakladali kiedys ceratki,ale teraz mozesz kupic gotowe ceratkowe majteczki.Mozesz tez kupic pieluchy wielokrotnego uzytku.Sa to juz gotowe pieluchy(polazenie tetry i ceratki).Mozesz je kupic w kazdym dzieciecym sklepie tutaj,ale wiem,ze sa bardzo drogie.

Ja uzywalam dla majki od urodzenia,elektronicznego termometru i do pupki go wkladalam,ten ddo ucha sie nie sprawdzil w ogole.za kazdym razem pokazywal inna temperature.
co do pielych tetrowych nie pomoge,nigdy ich nie uzywalam,tzn ja tak ,ale moja Majka tylko na pampersach;-)proszek do prania na poczatku uzywalam fairy ..pieknie pachnial i nie szkodzil majce,potem pralam juz w arielu zielonym,dla doroslych i nie bylo nic.tak tlumacza to w poradnikach,ze to wymysl firm,ktore naciagaja klientow,biedne,zestresowane mamy,ze tylko specjalistyczne proszki uchronia przezd alergia,a wystatrczy poprostu dobrze wyplukac.oczywiscie pomijam skrajne przypadki alergicznych dzieci.co do kapania,ja do dzis zdarza sie,ze uzywam tylko sdamej wody,czasem dolewam oliwke.ostatnio uzywalam plynu dla suchej skory BALNEUM.

Aha z innej beczki.Jakie sa fajna wyprzedaze teraz i gdzie?W dublinie konkretnie?Bo przylece na na 2 tyg zwolnic sie z pracy,a przy okazji nakuowac sobie prezentow...jest cos ciekawego?

Termometr - ogladalam kiedys program, w ktorym pediatra wypowiadal sie na ten temat - zalecal te, ktore mierza temp z czola (elektroniczne , na podczerwien). Zdecydowanie odradzal mierzenie w uchu - dlatego ze woskowina moze przyczynic sie do mylnych wynikow.
Ja planuje zakup takiego temrmometru, ktory jednoczeniej mierzy tem pomieszczenia. tego typu:
HTML:
http://allegro.pl/item294421231_microlife_ir1de1_najlepszy_termometr_gratis_.html

NATO - wyprzedaze trwaja, najlepiej wjechac do jakiegos centrum handlowego. Przyznam, ze rzeczy dzieciece to juz raczej wybrane. Jak lubisz zakupy i masz do tego cieprliwosc to wyjedziesz obladowana i zadowolona. Co do konkretnych sklepow - wyprzedaze sa wszedzie. Zycze przyjemnosci!

reklama
Podsumowujac - nie szalec z kosmetykami, proszkami. Podstawa to woda! Co bedzie sluzyc dziecku a co uczulac okaze sie "w praniu".
I tak bede jeszcze pytac...

Do góry