reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny jakieś szybkie pomysły na sniadania kolacje?
Macie jakieś przepisy na omlety placki bananowe racuchy jabłkowe? Podpowiedzcie coś bo ze mnie taka kucharka 😝
U nas głównie sa kaszki z owocami albo warzywami. Synek nie lubi jajka od żadna postacią. Ani białka ani żółtka, omety i jajecznicę też wypluwa... Za to lubi jogurt naturalny i dzisiaj zjadł pół kubeczka z płatkami owsianymi instant i kawałkami banana. Placki robiłam parę razy, ale też nie był zachwycony, parę kęsów tylko zjadł

reklama
U ma
Dziewczyny jakieś szybkie pomysły na sniadania kolacje?
Macie jakieś przepisy na omlety placki bananowe racuchy jabłkowe? Podpowiedzcie coś bo ze mnie taka kucharka 😝
U nas nadal uczulenie na jajko więc trochę mamy ograniczen. Na śniadania głównie różne kaszki owsiane, jaglane, gryczane z owocem. Kolacje to np placki z cukini, twarożek z chlebem zytnim i pomidorami, jogurty itp
Fajne są też placuszki bananowo-owsiane które my robimy dla siebie, bo to tylko 3 składniki - jajko, banan i zblendowane płatki owsiane i na sucha patelnie :)

U ma

U nas nadal uczulenie na jajko więc trochę mamy ograniczen. Na śniadania głównie różne kaszki owsiane, jaglane, gryczane z owocem. Kolacje to np placki z cukini, twarożek z chlebem zytnim i pomidorami, jogurty itp
Fajne są też placuszki bananowo-owsiane które my robimy dla siebie, bo to tylko 3 składniki - jajko, banan i zblendowane płatki owsiane i na sucha patelnie :)
U mnie próba z jajkiem dopiero będzie
Jak polecacie odrazu cale?

Omlet robię z dwóch jaj, łyżeczki mąki, szczypioru lub koperku i delikatna wędlina pokrojona w drobną kosteczkę (mogą być z
plastrów). Jaja, mąkę i szczypior mieszam razem, wędlinę posypuję już po wylanej masie na patelni. Smażę na suchej. Potem kroję w kwadraciki 1x1cm, mój synek potrafi zjeść połowę z patelni 24cm, tak lubi 👌
Placuszki z owocami (krojone na pół borówki, jabłka w kosteczkę, gruszka, banan, co kto woli)
1 i 1/4 szkl mąki
2 jaja
Pół łyżeczki sody i pół proszku
Trochę mleka, około pół szklanki, może być też woda
Łyżeczką oleju
Wszystko razem mieszam, czasem dodaję trochę cukru waniliowego i jak mam czas to oddzielam białka od żółtek i na koniec daje pianę, są wtedy bardzo puszyste, ale jak się tego nie zrobi to też są okej. Konsystencja ma przypominać śmietanę, może ciut rzadsze. Na koniec wsypuję owoce, ja daje zawsze dużo. Smażę na suchej patelni. Moje dziecko bardzo lubi.

Hej dziewczyny co tu tak cicho??? Wytrwałości w te upały życzę 😊😊😊 u nas chyba górne ząbki idą bo nasza Helena nerwusek sie zrobiła

U nas tragedia z upałami... W domu 30 st na zewnątrz 30 parę, ugotować się idzie. Dziecko mam wiecznie zapocone i już zakatarzone, bo co rusz mokre plecki, mokra głowa, złapie gdzieś chwilowego przeciągu i gotowy 😕 ja nie wiem, zimą przy - 2 nosiłam go bez kurtki tylko w otulaczu w nosidełku i nic, a teraz byle przeciąg czy wiatrak i zaraz chory 😕

My bez zmian prócz tego że Ala w końcu przekreca się w obie strony, bez żadnych sugestii z mojej strony. Dużo gaworzy, zębów nie ma wogóle. Chciałam ją trochę dokarmiać mm bo po karmieniu kp zdarza jej się wsciekać że za mało, ale żadne jej nie pasuje. Ostatnio mamy problem z planem dnia, bo Alcia przechodzi z trzech drzemek na dwie i każdy dzień wygląda inaczej.

reklama
Do góry