reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny, od kiedy według Was sadza się na nocnik? Moja siostra swoje córki uczyła odkąd tylko zaczęły stabilnie i samodzielnie siedzieć i zastanawiam się czy już też nie pora? Mam taki fajny z oparciem, wygląda trochę jak tron, ale nie wiem czy to mojemu synowi wystarczy zeby go polubił 🤣

reklama
Dziewczyny, od kiedy według Was sadza się na nocnik? Moja siostra swoje córki uczyła odkąd tylko zaczęły stabilnie i samodzielnie siedzieć i zastanawiam się czy już też nie pora? Mam taki fajny z oparciem, wygląda trochę jak tron, ale nie wiem czy to mojemu synowi wystarczy zeby go polubił 🤣
Też się nad tym zastanawiałam, moja mama mówi że ona nas uczyła dość szybko, jak tylko samodzielnie siedziałyśmy. Ale tylko na początku na dwójkę bo to łatwiej zauważyć, do od pieluchowania kawał czasu :)

A może książeczki? Mój synek może siedzieć i oglądać, ma kilka ulubionych, m.in. takie z ruchomymi częściami.
Link do: Dobranoc, mała pando! Pierwsze bajeczki. Akademia mądrego dziecka
Jeszcze mamy o traktorku. W środku są przesuwane obrazki, syn ogląda wciąż od nowa i od nowa 😊
W Rossmannie są jakby co.
Książeczek mamy mnóstwo bo mała bardzo lubi, ale ostatni zauważyłam że bardziej manualne rzeczy ja zajmują :) my bardzo lubimy takie z wystającymi elementami :)

Też się nad tym zastanawiałam, moja mama mówi że ona nas uczyła dość szybko, jak tylko samodzielnie siedziałyśmy. Ale tylko na początku na dwójkę bo to łatwiej zauważyć, do od pieluchowania kawał czasu :)

Wiem, że to dużo czasu więc lepiej szybciej zacząć 😅. Zastanawiam się tylko jak to zorganizować żeby siedział na tym nocniku a nie co chwilę wstawał, bo w chwili obecnej to przecież siedzenie gdziekolwiek i zabawy są już zbyt nudne...

Tylko krzywdę zrobić takim sadzaniem. Z punktu urologicznego dziecko jest gotowe w wieku około 2 lat. Nietrzymanie moczu w dorosłym życiu. czy obniżenie narządów rodnych. Takie wczesne sadzanie kończy się problemami, a u chłopców moczeniem nocnym nawet do okresu dojrzewania. U mnie przy starszaku obyło się bez stresu. Dużo mu tlumaczylam i sprawdzałam czy wogole ogarnia temat. Pierwsza próba była jak miał 2 lata z hakiem bo widziałam że chcę. Było to jednak chwilowe a okazało się że tego nie kontroluje kompletnie. Do tematu wróciliśmy bez stresu w wieku 2,5 roku i też jeszcze gotowy nie był. 2 miesiące później zaproponowałam kolejny raz i poszło bez problemu. Bardzo rzadkie wpadki, my i dziecko totalnie wyluozowani tematem. Pielucha na noc i do auta (bo mój syn od razu zasypia) była jeszcze przez niecały rok. Ja jestem sama "ofiarą" sadzania. Przez co jestem na temat uczulona. Dziecka wogole się nie sadza. Po prostu czekamy do momentu kiedy wie kiedy się wypróżnienia.

Temat odpieluchowania to jedyny temat który wywołuje burzę u mnie w domu rodzinnym. Mój tata to myśli że jest najlepszym ojcem na świecie bo jak miałam rok to ponoć byłam odpieluchowana. Przy synu słyszałam głupie komentarze że będzie chodził w pieluchach do osiemnastki. Moich rodziców nie interesuje że jako dziecko i nastolatka miałam ciągle uczucie pełnego pęcherza i zanim zasnęłam byłam po 10 razy w toalecie. Do tej pory muszę iść po kilka razy przed snem ci jest irytujące i dopiero lekarz mi powiedział że to właśnie skutek oszczędności na pieluchach rodziców. Ja kompletnie nie wiem po co to się robi. Głupia oszczędność czy order uśmiechu od innej matki na placu zabaw.

Temat odpieluchowania to jedyny temat który wywołuje burzę u mnie w domu rodzinnym. Mój tata to myśli że jest najlepszym ojcem na świecie bo jak miałam rok to ponoć byłam odpieluchowana. Przy synu słyszałam głupie komentarze że będzie chodził w pieluchach do osiemnastki. Moich rodziców nie interesuje że jako dziecko i nastolatka miałam ciągle uczucie pełnego pęcherza i zanim zasnęłam byłam po 10 razy w toalecie. Do tej pory muszę iść po kilka razy przed snem ci jest irytujące i dopiero lekarz mi powiedział że to właśnie skutek oszczędności na pieluchach rodziców. Ja kompletnie nie wiem po co to się robi. Głupia oszczędność czy order uśmiechu od innej matki na placu zabaw.
Moim zdaniem po prostu trzeba do tego podejść bez presji ale też bez stresu. Ja się z tym nie spieszę, pewnie spróbuję rad mojej mamy bo ja ani moje rodzeństwo nie mamy żadnych problemów ale też nie było to robione na siłę. Pieluchy i tak miałyśmy do 1,5- 2 roku życia.

ja mam swiezo odpieluchowanego 2.5 latka, pieluch nie uzywamy juz w ogole. Zaczelismy wczesnie jakos przed skonczeniem roku, ale to byly formy zabawy- siedzial syn (w ubranku), siedzial mis. Odpieluchowanie dlugo trwalo, byly kryzysy, rece opadaly. Z chlopcami jest chyba trudniej. My mamy ksiazeczki pucio na nocniku i maly mis o nocniku, probowalismy przez zabawe. Ale nie wiem czy dobrze robilismy, nic na sile, nie wiem czy nie za wczesnie. Teraz bedzie inaczej bo Ala jest zapatrzona w brata i juz teraz chce robic wszystko co on, wiec pewnie tez bedzie szybko

My mamy właśnie nosidlo od joie to wgl nie i koniec 5 minut i trzeba go wyjac bo jakby go se skóry obdzierali juz myslalam ze może on ma chorobę lokomocyjna 🤦‍♀️ nie wiem co robić
[/QUOTE]
Ja mam joie 360

reklama
Do góry